Astfel, este necesar ca suspendarea executării actului administrativ care are ca efect aplicarea de taxe la import sau la export corespunzătoare datoriei vamale și a altor taxe să fie posibilă doar cu constituirea unei garanții obligatorii la un cuantum al cărei nivel este egal cu cuantumul exact al taxelor la import sau la export corespunzător datoriei vamale și a altor taxe, nu cu constituirea unei cauțiuni al cărei cuantum legal este de maximum 10% din suma contestată, așa cum este în prezent”, explicau inițiatorii în nota de fundamentare ce a însoțit OUG 118/2023 în forma sa de proiect.
Noua ordonanță a apărut în Monitorul Oficial în decembrie 2023 și a intrat în vigoare în data de 17 ianuarie 2024. Însă punerea sa în aplicare este posibilă abia din 6 februarie 2024, după ce AVR a oficializat normele necesare prin Ordinul 461/2024.
Atenție! Cererile de suspendare a executării actelor administrativ-fiscale, care au ca efect aplicarea de taxe la import sau la export corespunzătoare datoriei vamale și altor taxe, ce au fost deduse judecății instanțelor la data publicării OUG 118/2023 (18 decembrie 2023) trebuie soluționate numai dacă garanția constituită acoperă integral cuantumul taxelor la import sau export.
Suspendarea executării actului administrativ se poate solicita la AVR numai în termen de cinci zile de la data comunicării acestuia, soluționarea urmând să se facă într-un termen de cinci zile de la depunere. Mai precis, cererea de suspendare se transmite la Direcția regională vamală în a cărei arie de competență își are domiciliul sau sediul solicitantul.
Cererea se formulează în scris și cuprinde datele de identificare ale solicitantului, obiectul cererii, motivele de fapt și de drept, dovezile pe care se întemeiază și semnătura solicitantului sau a împuternicitului acestuia. În plus, solicitarea trebuie să fie însoțită de:
- înscrisuri care atestă că solicitantul se află în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și are capacitate financiară de plată pe perioada de suspendare;
- dovada constituirii garanției la un nivel egal cu cuantumul exact al taxelor la import sau la export corespunzător datoriei vamale și altor taxe;
- dovada exercitării căii de atac prealabile (potrivit art. 44 alin. 2 lit. a din Regulamentul european 952/2013 și art. 268 din Legea 207/2015);
- dovada calității de împuternicit al solicitantului;
- cazierele judiciare ale solicitantului și împuternicitului acestuia;
- cazierul judiciar al administratorului solicitantului.
Anterior, pentru a obține suspendarea deciziilor vamale prin care se aplică taxe la import sau la export, contribuabilii se adresau instanțelor de contencios administrativ. Problema era că, în aceste condiții, datoria vamală nu era garantată integral și, dacă autoritățile aveau câștig de cauză în final, era posibil să ajungă să nu mai încaseze integral sumele (din cauza unor probleme ale contribuabililor - resurse financiare insuficiente, insolvență, faliment etc.).