La începutul anului 2022, AESSM punea la dispoziția angajatorilor un model de chestionar pe care telesalariații să-l completeze pentru a vedea care sunt condițiile de lucru de acasă ale acestora, în contextul în care se observa o pronunțată tendință a companiilor și a angajaților totodată de a neglija sănătatea și securitatea în munca de acasă, angajații lucrând mai mult de acasă, granița dintre muncă și timp liber fiind mult mai greu de trasat, condițiile de lucru fiind tratate cu superficialitate de angajați (postură incorectă, lipsa luminii adecvate ș.a.m.d.).
Scopul chestionarului pus la dispoziție de AESSM era unul dublu: acela de a face atât angajatul să conștientizeze că trebuie să fie atent la condițiile de lucru de acasă, cât și aducerea sau readucerea în atenție a aspectelor de SSM angajatorului. Astfel, în funcție de cele completate în chestionar, angajatorul poate să facă evaluarea riscurilor.
Acum, AESSM vine în sprijinul companiilor cu un nou instrument de evaluare a riscurilor, pe modelul deja implementat în alte domenii de către AESSM - „Întrucât telemunca a fost adoptată pe scară largă după pandemie, un nou instrument online interactiv de evaluare a riscurilor (OiRA) poate ajuta acum atât angajatorii, cât și telelucrătorii să creeze spații de lucru mai sigure și mai sănătoase la domiciliu. . Instrumentul OiRA pentru telemuncă nu este specific anumitor sectoare. Indiferent de domeniul în care vă desfășurați activitatea, îl puteți utiliza cu ușurință. Acesta sprijină angajatorii, generând declarații de risc bazate pe politici, precum și telelucrătorii, oferind sfaturi în materie de securitate și sănătate, de la organizarea locului de muncă, a mediului de lucru și a stației de lucru până la sfaturi legate de riscurile psihosociale pe care le presupune telemunca.
Instrumentul poate fi integrat în instrumentele OiRA sectoriale existente ale UE sau poate fi adaptat de către partenerii OiRA naționali pentru a răspunde nevoilor diferitelor țări și sectoare”.
Notă: Cu toate că AESSM vorbește despre „tele-muncă”, putem considera acest instrument util și pentru angajații din România care lucrează nu pe contract de telemuncă, ci în muncă la domiciliu, reglementată de Codul muncii și distinctă de telemuncă.
Concret, instrumentul AESSM se concentrează asupra ambilor actori implicați în relația de muncă. Pe de o parte, modulul 1 sprijină angajatorii prin faptul că se concentrează pe politicile bazate pe analizele de risc. Modulul 2, pe de altă parte, vizează lucrătorii la distanță.
„Fiecare angajator este obligat prin lege să efectueze o evaluare a riscurilor pentru lucrătorii la distanță. O evaluare a riscurilor este fundamentul gestionării SSM și ajută la identificarea oricăror riscuri și la luarea măsurilor corespunzătoare. Acest OiRA ar trebui să fie folosit ca mijloc de suport pentru dezvoltare, nu doar ca un exercițiu de bifare a unor căsuțe. De aceea, AESSM a dezvoltat un instrument online care sprijină companiile - și în special microîntreprinderile și întreprinderile mici - în efectuarea unei evaluări a riscurilor în ceea ce privește munca la distanță. Acest instrument OiRA (Evaluare a Riscului Interactivă Online) este un instrument la nivelul UE. Partenerii naționali OiRA pot prelua acest instrument general și pot dezvolta instrumente naționale. Pentru microîntreprinderile și întreprinderile mici în special, este important să aibă acces la un instrument scris în limba lor, luând în considerare legislația națională și cele mai bune practici”.
Esențial e ca fiecare parte să-și joace rolul aici, sugerează AESSM, adică angajatorul să le sugereze lucrătorilor să folosească modulul 2 din instrumentul AESSM.
Evaluarea obligatorie a riscurilor organizației trebuie neapărat să facă referire și la telemuncă, existând riscuri specifice asociate cu munca la distanță. „Ca angajator, așteptarea este să luați măsuri preventive adecvate pentru a minimiza riscurile pentru sănătatea și bunăstarea lucrătorilor la distanță. Echipamentul (monitor, tastatură, birou, scaun de lucru), mediul de lucru (spațiu, iluminare, reflexii, zgomot, căldură, umiditate) și organizarea muncii trebuie să respecte anumite reguli ergonomice. În plus, starea de bine psihosocială a lucrătorilor la distanță trebuie evaluată. Completarea acestui instrument OiRA pentru munca la distanță oferă o bază solidă pentru această evaluare a riscurilor. Puteți invita lucrătorii la distanță să parcurgă acest instrument OiRA (modulul 2) și să aplice măsurile preventive sugerate (plan de acțiune)”.
Evaluarea riscurilor de SSM trebuie să se facă pentru fiecare telesalariat în parte. Când toți angajații lucrează într-un loc, evaluarea riscurilor se rezumă la locul de muncă respectiv, dar când fiecare dintre telesalariați lucrează dintr-un alt loc sau din cel puțin un alt loc decât sediul angajatorului, lucrurile se complică din perspectiva SSM - mai exact, îndeplinirea obligațiilor înseamnă bifarea unei evaluări în cazul fiecărui telesalariat în parte.
Comentarii articol (0)