1 decembrie
Operaționalizarea noilor sisteme AES și NCTS5, amânată. Sistemele vamale AES și NCTS5, a căror intrare în producție era programată pentru 1 decembrie, vor putea fi folosite efectiv din 12 februarie 2024, respectiv 4 martie 2024. Autoritățile au anunțat amânarea pe ultima sută de metri.Sistemul de garanție-returnare (SGR) „intră în pâine”. Cu toate că operaționalizarea SGR a fost deja la data de 30 noiembrie, efectele vor fi resimțite cu adevărat, de către comercianți, începând din luna decembrie.
10 decembrie
Termenul anual de reclasificare fiscală a firmelor. Actualizarea listelor contribuabililor trebuie făcută anual până la data de 10 decembrie, conform regulilor în vigoare, iar autoritățile ne-au confirmat anterior că pregătirile în acest sens au început deja de ceva timp. Mai întâi, însă, este nevoie de ajustarea oficială a regulilor pentru administrarea firmelor mari și mijlocii, care este așteptată chiar în aceste zile. După aceste ajustări va fi posibilă și reclasificarea firmelor.11 și 14 decembrie
Cursuri practice avocatnet.ro: În ziua de 11 decembrie vom vorbi în detaliu despre închiderea anului financiar 2023, iar în ziua de 14 decembrie - despre implementarea facturării electronice.17 decembrie
Se extinde obligația firmelor de a avea un canal intern de raportare a neregulilor. Data de 17 decembrie este cea de la care discutăm de aplicarea extinsă a Legii avertizorilor, întrucât obligația de a avea canale interne de raportare și proceduri aferente începe să se aplice de la acest moment și companiilor care au între 50 și 249 de angajați.21 decembrie
Termen devansat pentru obligațiile fiscale din data de 25 a lunii. Conform calendarului Fiscului, obligațiile fiscale care au de obicei ca termen data de 25 a lunii trebuie îndeplinite în decembrie până în data de 21. Vorbim, de exemplu, despre declarațiile 112 (taxe salariale) și 300 (decontări de TVA).25 și 26 decembrie
Zile libere pentru salariați. Salariații de la privat și bugetarii trebuie să primească liber de la angajatori cu ocazia Crăciunului (25 și 26 decembrie), astfel că beneficiază de o nouă minivacanță de patru zile consecutive, potrivit Codului muncii. Angajatorii care nu dau liber sau care nu dau compensații legale pentru munca ce trebuie să continue în aceste zile riscă amendarea.Termen de emitere de norme speciale pentru Legea reformei fiscale. Până la 26 decembrie, Fiscul ar trebui să emită un ordin privind funcționarea noului sistem e-Sigiliu și un ordin privind declarația pentru taxa pe lux.
31 decembrie
Expiră facilitatea constând în 200 lei netaxabili la salariul minim pe țară. În tot anul 2023 s-a aplicat o facilitate ce constă într-o scutire de taxe pentru 200 lei din salariul celor plătiți cu minimul pe țară. Aceasta „expiră”, astfel, la finalul lunii decembrie, în lipsa unei prelungiri.Expiră suspendarea facilităților pentru educația timpurie. Facilitățile fiscale pentru educația timpurie sunt suspendate (și) în 2023. Acestea au apărut în 2020 și s-au aplicat pentru scurt timp înainte ca Guvernul să le suspende. E neclar, momentan, dacă suspendarea va fi prelungită din nou sau dacă facilitățile vor fi eliminate ori repuse în aplicare de la 1 ianuarie.
Termenul de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat. Automatele comerciale deținute de companii trebuie să fie dotate cu case de marcat până la 31 decembrie, după ce Guvernul a amânat succesiv termenul în anii recenți. Deoarece în 2023 au existat noutăți importante în acest domeniu, este neclar dacă vom vedea o nouă amânare sau nu.
Se termină programul IMM Invest Plus. Acesta a fost introdus pe finalul anului trecut și a fost stabilit să se aplice până la finalul anului curent. În condițiile în care Guvernul a făcut recent unele modificări pentru a extinde numărul beneficiarilor, însă fără să extindă perioada de aplicare, probabil că programul se va termina luna asta.
Este ultima zi de plafonare a amenzilor de circulație. Amenzile respective sunt plafonate (și) în 2023 prin raportare la valoarea unui punct-amendă de 145 lei. Teoretic, în 2024 urmează o creștere, după mai mulți ani de stagnare, dar pentru asta e nevoie de adoptarea și oficializarea unui proiect recent de OUG.
Expiră plafonarea tarifelor RCA. Tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le pot practica în privința polițelor RCA se aplică până la 31 decembrie. Este neclar dacă vom vedea vreo prelungire nouă.
Parlamentarii intră în vacanță. La 31 decembrie se încheie a doua sesiune legislativă ordinară a Parlamentului, astfel că senatorii și deputații intră în vacanță timp de o lună, potrivit Constituției. Prima sesiune ordinară din 2024 va începe la 1 februarie.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari (mai ales în ultima lună din an) ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).
Comentarii articol (0)