Două proiecte de lege au fost depuse la Senat, ele având în comun reglementarea unor aspecte legate de prezența străinilor pe teritoriul României.
Prima dintre inițiative vizează modificarea OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România. Documentul propune extinderea duratei pentru care dreptul de ședere temporară în România se poate prelungi. În momentul de față, OUG 194/2002 prevede că prelungirea acestei perioade se poate face cu un an, iar adoptarea acestui proiect de lege ar dubla perioada maximă la doi ani.
În expunerea de motive a propunerii se arată că o astfel de măsură este impusă atât de numărul mare de lucrători străini aflați în România, cât și de tendințele de creștere a numărului de cetățeni străini care muncesc aici.
Cel de-al doilea proiect de lege este în directă corelare cu prevederile celui prezentat mai sus (de altfel, cele două propuneri au aceiași inițiatori) și propune modificarea OUG 56/2007 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.
Drept consecință a dublării perioadei temporare de ședere a străinilor pe teritoriul țării, propusă în documentul amintit, propunerea aceasta vizează și dublarea perioadei de valabilitate a autorizației de muncă în mod similar, de la unu la doi ani.
Conform inițiatorilor, o autorizație de muncă ce va avea o perioadă de valabilitate mai mare va diminua atât eforturile angajatorilor, prin acumularea muncitorilor non-europeni deja integrați, cât și volumul de muncă al autorităților.
Numărul de lucrători non-UE care vor fi angajați pe piața românească de muncă ar putea ajunge anul viitor la 140.000, în creștere față de 100.000 stabiliți pentru anul 2023. Detalii cu privire la creșterea contingentului de muncitori străini din România puteți citi aici.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectele de lege trebuie adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)