În cazul în care este necesară repararea ori înlocuirea unor elemente ce țin de partea comună a unui bloc, ce nu pot fi accesate decât dintr-unul dintre apartamentele blocului, de pildă, țevi de apă, potrivit legislației în vigoare, proprietarul acestuia este obligat, cu condiția să fie anunțat în prealabil, să permită accesul atât al unor reprezentanți ai asociației, cât și unui meseriaș, pentru a constata problema sau pentru a face reparațiile necesare. Dacă nu permite accesul pe proprietatea sa în situația descrisă, deținătorul apartamentului riscă cel puțin o amendă ce poate ajunge până la 3.000 de lei.
Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește, de câțiva ani, toate aspectele legate de conviețuirea în bloc.
Astfel, ea stabilește, pe lângă multe alte aspecte, și faptul că, în situația în care a fost
anunțat, în scris, cu cel puțin cinci zile înainte de către comitetul executiv al asociației de proprietari,
“proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/ reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală”.
În cazuri de urgență, termenul pentru preaviz se reduce la doar 24 de ore.
Dacă nu permite accesul reprezentanților asociației și a specialistului care trebuie să repare sau să înlocuiască elementele comune, proprietarul riscă, în primul rând, o amendă cuprinsă, conform legii,
între 500 și 3.000 de lei.
Amenzile sunt aplicate, la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, de către polițiștii locali ori de către primari sau împuterniciții acestora. Totuși, dacă se află la prima astfel de abatere, proprietarul poate scăpa doar cu un avertisment.
În plus, după cum scrie în lege, în cazul în care proprietarul nu permite accesul pe proprietatea sa în situația descrisă mai sus, el
răspunde civil și penal, după caz,
pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați.
Proprietarii de apartamente ce sunt afectați de lucrările de reparație, respectiv suferă un prejudiciu din cauza lor, trebuie despăgubiți de către asociația de proprietari, cu bani din fondul de reparații.
În schimb, dacă cel ce face reparațiile cauzează un prejudiciu, de exemplu, se inundă apartamentele de dedesubt, acesta (sau firma) va trebui să-i despăgubească pe cei afectați.
De principiu, despăgubirile trebuie să vizeze aducerea la starea inițială a apartamentelor afectate.
Toate lucrările de intervenție la partea comună se execută în condiții ce trebuie stabilite de comun acord între proprietar și asociația de proprietari, ele fiind consemnate într-un acord semnat de către cele două părți.
Comentarii articol (4)