În Codul muncii urmează să fie introduse noi obligații pentru angajatori în materie de prevenire a violenței și hărțuirii în relațiile de muncă, în contextul ratificării recente a unei convenții internaționale în acest sens. Companiile care nu vor respecta aceste obligații vor risca amendarea cu mii de lei. Măsurile sunt prinse într-un proiect aflat în lucru la nivelul Guvernului, care a fost analizat de avocatnet.ro.
Proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii obținut de avocatnet.ro se află, momentan, în lucru la Executiv, acesta urmând să apară în dezbatere publică în perioada următoare. În esență, documentul vine ca urmare
a recentei ratificări a Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii (Legea 69/2024).
Înainte de toate, autoritățile vor defini în felul următor
violența și hărțuirea în relațiile de muncă:„Violența și hărțuirea în domeniul raporturilor de muncă sau de serviciu, a raporturilor de muncă bazate pe un act de numire, precum și a oricărui raport de muncă care nu se întemeiază pe încheierea unui contract individual de muncă constă în comportamente și practici inacceptabile sau amenințări cu comportamente și practici inacceptabile, indiferent dacă au loc în mod izolat sau repetat, care au scopul de a genera, generează sau pot genera un prejudiciu fizic, psihologic, sexual sau economic și includ violență și hărțuire bazate pe diferența de gen. (...) Violența și hărțuirea bazate pe diferența de gen înseamnă violența și hărțuirea îndreptată împotriva persoanelor bazată pe criteriul sexului sau genului acestora și care afectează aceste persoane în mod disproporționat și include hărțuirea sexuală.”Apoi, se prevede că angajatorii vor risca
amenzi între 1.000 și 3.000 lei dacă
nu respectă obligațiile de prevenire a violenței și hărțuirii în relațiile de muncă, a violenței și hărțuirii bazate pe diferența de gen și a riscurilor psihosociale asociate violenței și hărțuirii la locul de muncă.
Totodată, se mai prevede că angajatorii vor risca
amenzi între 4.000 și 8.000 lei dacă
nu respectă obligațiile pe care le au în materie de protejare a persoanelor care sesizează cazuri de violență și hărțuire la muncă și nu numai - prevederile vor acoperi salariații, zilierii, ucenicii, stagiarii, internii, voluntarii, candidații pentru un loc de muncă și chiar persoanele care lucrează la negru. Practic, se va considera că în aceste cazuri vorbim despre
conflicte de muncă și că se vor putea iniția reclamații la angajator, reclamații la Inspecția Muncii, acțiuni în instanță și nu numai.
În același timp, atunci când este vorba despre un pericol iminent la adresa vieții, sănătății sau siguranței persoanelor amintite,
inspectorii de muncă vor putea inclusiv să dispună suspendarea activității la locul de muncă - potrivit unei proceduri viitoare date prin ordin al Ministerului Muncii.
Prevederile care vor apărea în Codul muncii se vor aplica atât raporturilor de muncă, dar și raporturilor de serviciu și raporturilor bazate pe un act de numire. Astfel, vor fi acoperite faptele de la locurile de muncă, toalete, vestiare, cantine etc., faptele din timpul deplasărilor, instruirii și evenimentelor legate de muncă, faptele din cadrul comunicărilor de muncă (inclusiv electronice) ori chiar faptele de pe traseul către și dinspre locul de muncă.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie pus în dezbatere, aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.