Mai precis, se prevede în mod expres că CASS trebuie plătită pentru indemnizațiile cu următoarele coduri (stabilite conform Ordinului Ministerului Sănătății 1.192/2020):
- cod 01 - concediul medical pentru boli obișnuite;
- cod 07 - concediul medical pentru carantină;
- cod 10 - indemnizația pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală.
În forma anterioară a prevederilor din Codul fiscal care au fost modificate nu se făcea nicio distincție între concediile medicale, astfel că CASS trebuia achitată pentru toate tipurile de concedii stabilite prin OUG 158/2005.
Atenție! De asemenea, există și o prevedere tranzitorie care stabilește că modificările de mai sus se aplică și pentru indemnizațiile concediilor medicale „a căror perioadă de acordare încetează după data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”.
O măsură adoptată cu repetiție. De trei ori.
Așa cum scriam mai sus, proiectul care a devenit acum OUG 34/2024 a fost adoptat de trei ori în trei ședințe diferite ale Executivului. De ce? Pentru că a fost nevoie de modificări succesive ale prevederilor documentului pentru ca măsura să aibă forma cea mai bună.
Premierul Marcel Ciolacu anunțase inițial că măsura se adoptă în ședința Guvernului din 4 aprilie 2024: „Începem astăzi (4 aprilie - n. red.) prin a rezolva, așa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata CASS pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, gravidelor, pacienților cu afecțiuni oncologice și în cazurile de urgență. Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi, la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi.”
După terminarea ședinței respective, Mihai Constantin, Purtătorul de cuvânt al Guvernului, confirmase adoptarea măsurii: „Încep cu o ordonanță de urgență adoptată de Executiv cu un impact social substanțial. Se referă la ajutorul dat pentru tinerele mame aflate în situații defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață sau mame de vârstă minoră. (...) Aceeași ordonanță de urgență a fost amendată în cadrul ședinței de Guvern, pentru a include și o măsură socială de ordin medical, de asemenea mult așteptată, și anume scutirea de la plata CASS pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență.”
Ulterior, proiectul a fost discutat și adoptat, pentru a doua oară, în ședința Guvernului din 9 aprilie 2024. La acel moment, Mihai Constantin a spus că documentul nu fusese adoptat, de fapt, pe 4 aprilie, ci abia pe 9 aprilie: „Săptămâna trecută (adică la ședința din 4 aprilie - n. red.), nicio categorie nu a fost lăsată pe dinafară, pentru că nu s-a adoptat nicio ordonanță. Ordonanța în speță nu a apărut în Monitorul Oficial și a fost adoptată astăzi (adică la ședința din 9 aprilie - n. red.) tocmai pentru a pune capăt oricăror interpretări și a clarifica lucrurile pentru toată lumea.”
În final, proiectul de OUG a fost adoptat, pentru a treia oară, în data de 11 aprilie 2024 - conform lui Mihai Constantin, de această dată a fost adoptarea definitivă: „Fără îndoială, este un instrument legislativ la care se poate apela, pentru că altminteri Guvernul nu ar fi făcut asta. A fost readus în discuție. Un act normativ poate fi readus în discuție dacă după ce trece într-o ședință de Guvern există sesizări care pot să vulnerabilizeze într-un fel sau altul sau care cere clarificarea unor aspecte. S-a întâmplat acest lucru. Nu știu dacă normal înseamnă și frecvent. Nu știu să fie precedent în acest lucru, dar ne adaptăm și necesităților.
Guvernul dorește și și-a comunicat intenția de a proteja bolile, afecțiunile mai grave, dar de a tempera într-un fel sau de a da o notă de normalitate, ca să preiau termenul dumneavoastră, asupra fenomenului acordării concediilor medicale în general, care, repet, este la latitudinea medicilor. Medicii acordă concedii medicale, nu Guvernul. (...) În cazul ordonanțelor de urgență, cât mai repede cu putință (publicarea în Monitorul Oficial - n. red.). E posibil în această seară, e posibil mâine. Când el nu apare, înseamnă că a fost oprit pentru a fi revizitat. Eu tind să cred că o să îl vedem în Monitorul Oficial de această dată.”
În altă ordine de idei, o măsură similară a trecut recent de Senat (înainte de „saga” de la Guvern) și se afla în așteptarea votului decisiv al Camerei Deputaților. Dar dacă eliminarea plății CASS pentru concediile medicale amintite s-a făcut prin OUG, probabil că măsura o să dispară din proiectul de lege aflat la Parlament.