ACCES GRATUIT
UPDATE: Din 2025, teatrele și sălile de concerte vor trebui să-și facă spectacolele mai accesibile persoanelor cu dizabilități
Toate instituțiile de stat care organizează spectacole sau concerte vor trebui să-și accesibilizeze producțiile artistice pentru ca mai multe persoane cu dizabilități să se poată bucura de ele, potrivit unei legi oficializate recent. Practic, începând cu 1 ianuarie 2025, teatrele și sălile de concerte vor trebui să adapteze cel puțin o astfel de producție anual, astfel încât să fie accesibilă și persoanelor cu dizabilități.
Articolul continuă mai jos
Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost modificată prin
Legea 240/2024, astfel încât persoanele ce au diverse dizabilități să aibă acces mai ușor la o serie de spectacole.
La modul concret, măsura prevede că
“Instituțiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare și de finanțare, singure sau în parteneriat, asigură persoanelor cu handicap accesibilizarea producțiilor artistice, pentru minimum o producție artistică anual, la alegere: dedicată, adaptată din repertoriul propriu sau găzduită, începând cu data de 1 ianuarie 2025”.
Așadar, începând de anul viitor, teatrele și sălile de concerte de stat, printre altele, vor trebui să pregătească cel puțin un spectacol pe an pentru persoanele cu dizabilități.
“În condiţiile în care accesul la cultură este un drept fundamental, iar persoanele cu dizabilităţi au aceeași nevoie și dorinţă de a experimenta și de a se bucura de muzică, de teatru, de operă, de spectacole și alte forme de expresie culturală ca orice altă persoană, propunem ca instituţiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare și de finanțare, singure sau în parteneriat, să asigure persoanelor cu handicap accesibilizarea producțiilor artistice, pentru minimum o producţie artistică anual, la alegere: dedicată, adaptată din repertoriul propriu sau găzduită. Propunem ca măsura să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2025, pentru a permite instituţiilor să aibă la îndemână un termen rezonabil pentru a se organiza și a putea îndeplini în cele mai bune condiţii această obligație legală”, după cum subliniază inițiatorii acestei modificări legislative în expunerea de motive care a prefațat proiectul legislativ devenit acum lege.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)