ACTUALIZARE (15.01.2024): Indemnizația de solidaritate pentru pensionarii cu anumite grade de handicap se va acorda din ianuarie 2026, nu din 2025, așa cum se stabilise inițial.
__________
În primul rând, în acest an s-a stabilit că persoanele cu dizabilități beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare perceput de Registrul Auto Român pentru mașinile adaptate astfel încât să poată fi conduse de acestea. În plus, taximetriștii sau cei ce fac transport alternativ nu mai pot refuza transportul persoanelor cu handicap, a dispozitivului acestora de mers ori a câinelui-ghid, în caz contrar riscând amenzi de până la 25.000 de lei.
Apoi, s-a stabilit că, pe lângă adulții cu handicap accentuat, și familiile care au în îngrijire un minor sau adult cu handicap accentuat pot beneficia de scutire de la plata chiriei pentru locuințele de la stat aflate în folosința lor.
Totodată, din acest an, pentru a se asigura respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, acestora nu li se mai poate refuza transportul interurban gratuit, chiar dacă au bilete emise în alt județ.
În plus, tot anul acesta s-a stabilit că studenții cu dizabilități ori nevoi educaționale speciale au dreptul la locuri finanțate de la bugetul de stat, acces adaptat în spațiile instituției de învățământ superior, dar și acces gratuit cu mașina personală în campusul universitar.
Pe de altă parte, vânzarea bonurilor de carburant primite de persoanele cu dizabilități poate fi amendată acum cu peste 50.000 de lei.
Măsuri care se aplică din 2025
Când vine vorba despre drepturile persoanelor cu dizabilități, pe lângă măsurile cu aplicare imediată, anul acesta au apărut și unele ce se vor aplica din 2025.
Astfel, de la 1 ianuarie, pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și accentuat, ale căror pensii au rămas neschimbate după recalcularea din acest an, vor beneficia de o indemnizație de solidaritate.
Tot din 2025, instituțiile de stat care organizează spectacole sau concerte vor trebui să-și accesibilizeze producțiile artistice pentru ca mai multe persoane cu dizabilități să se poată bucura de ele.
În fine, din ianuarie 2025, firmele și instituțiile publice cu peste 50 de angajați vor trebui să dovedească că au cerut sprijinul unor organizații nonguvernamentale la angajarea persoanelor cu dizabilități (într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați) și să transmită anual autorităților o situație centralizată a funcțiilor ocupate de aceste persoane.
Comentarii articol (0)