„Eu lucrez două zile 11 ore după care am două zile libere și tot asa. Am avut concediu medical doua zile și trebuie sa recuperez 6 ore din cauza ca CM se da doar pentru 8 ore (asa mi s a comunicat de la munca). Este legal asa ceva? Știam ca CM se oferă pe toată ziua, nu este specificat nicăieri numărul de ore”. |
Cel care adresează întrebarea nu e departe de adevăr: nu există ideea de ore de concediu medical, ci de zile de concediu medical, iar ziua are 24 de ore, iar nu opt, așa cum pretinde angajatorul în acest caz.
Nicăieri în OUG 158/2005 (Ordonanța privind concediile medicale) sau în normele sale de aplicare „nu se operează” cu conceptul de ore de concediu medical și nicăieri nu este definită ziua de concediu medical ca fiind egală cu norma obișnuită de muncă dintr-o zi (opt ore).
Cineva care are normă parțială nu are dreptul la mai puține zile de medical în total decât cineva care are normă întreagă, de exemplu. Tot așa cum cineva care lucrează ore suplimentare nu are dreptul la mai mult medical decât cineva care nu stă deloc peste program.
Concediul pentru incapacitate temporară de muncă se acordă angajaților numai în baza unui stagiu minim de cotizare, ca regulă: șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Bine de știut: Ce indemnizație de concediu medical primești, în funcție de problema de sănătate pe care o ai
Indemnizația de medical se suportă, în cazul angajaților, astfel:
-
de către angajator, din prima zi până în a cincea zi de incapacitate temporară de muncă, cu excepţia indemnizaţiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020 (caz în care Fondul suportă din prima zi);
-
din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu ziua următoare celor suportate de angajator.
Comentarii articol (0)