ACCES GRATUIT
Proiect de reformă a procedurii fiscale
Vânzările și donațiile de clădiri și terenuri vor fi condiționate de plata datoriilor proprietarilor la Fisc
Proprietarii care vor să-și vândă clădirile și terenurile vor trebui să achite mai întâi eventualele datorii pe care le au la Fisc, altfel nu vor putea finaliza tranzacțiile, se arată într-un proiect de OG pus recent în dezbatere. La fel se va proceda chiar și atunci când vorbim de donații de clădiri și terenuri.
Articolul continuă mai jos
Ca să se aplice,
proiectul de OG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Acesta se referă, printre
alte măsuri procedural-fiscale, și la
condiționarea vânzărilor de imobile de plata datoriilor către Fisc.
Mai precis, la fiecare asemenea tranzacție va fi obligatorie
prezentarea certificatului de atestare fiscală - atât de către proprietar, cât și de către cumpărător. Dacă proprietarul are datorii fiscale, acestea vor trebui achitate înainte ca tranzacția să fie finalizată.
„(...) pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra unor bunuri reprezentând clădiri și terenuri, proprietarul și persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate asupra acestor bunuri, trebuie să prezinte certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal central. În cazul în care în certificatul de atestare fiscală emis pe numele proprietarului, sunt cuprinse obligații fiscale/bugetare restante, acesta conține acordul organului fiscal central pentru înstrăinarea bunului cu menționarea contului în care se virează suma aferentă obligațiilor fiscale/bugetare datorate de către proprietar.În acest caz, notarul verifică, înainte de autentificarea actului de înstrăinare a dreptului de proprietate, existența dovezii plății obligațiilor fiscale/bugetare în contul indicat de organul fiscal central, până la concurența prețului de înstrăinare sau a obligațiilor fiscale/bugetare restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, după caz. (...) În cazul în care persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate înregistrează obligații fiscale/bugetare restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, notarul public transmite organului fiscal central, prin mijloace electronice de comunicare, o copie a titlului de proprietate încheiat ca urmare a transferului dreptului de proprietate”, este explicat în documentul citat.
Ba mai mult, această regulă
va fi aplicată inclusiv atunci când este vorba despre donații de clădiri și terenuri. De ce? Pentru că unele persoane se pot folosi de această posibilitate pentru a scăpa de plata datoriilor la Fisc.
„În situația în care se încheie contract de donație, trasferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale/bugetare restante conform certificatului de atestare fiscală emis de organul fiscal central”, este precizat în proiect.
Inițiatorii motivează că în acest fel statul se poate asigura că își recuperează datoriile de la contribuabili.
„Prin această măsură, statul are în vedere să prevină periclitarea colectării creanțelor bugetare prin condiționarea realizării tranzacțiilor de înstrăinare a bunurilor imobile de achitarea obligațiilor fiscale/bugetare restante datorate de proprietar. În caz contrar, există riscul ca proprietarul să intre în starea de insolvabilitate sau de insolvență, ceea ce ar conduce la nerecuperarea obligațiilor bugetare la bugetul general consolidat. În fapt, și în cazul obligațiilor fiscale datorate bugetelor locale transferul dreptului de proprietate este condiționat de achitarea acestor obligații.
În situația în care transferul dreptului de proprietate se realizează prin donație, caz în care nu există un preț de înstrăinare prin care să se asigure recuperarea obligațiilor fiscale/bugetare datorate de proprietar, se impune ca realizarea unui astfel de transfer al dreptului de proprietate să fie condiționată de achitarea anticipată a obligațiilor fiscale/bugetare restante, întrucât persoanele implicate pot uzita de această modalitate pentru ca proprietarul să nu achite obligațiile pe care le datorează. În fapt, în cazul obligațiilor fiscale/bugetare restante înregistrate în certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal central, prin noua prevedere legală nu se are în vedere blocarea realizarii tranzacției, ci doar asigurarea din partea statului că se comportă similar unui creditor privat prudent în recuperarea veniturilor sale”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Citește mai mult despre
datorii fiscale,
cladiri,
terenuri,
imobile,
imobiliare,
vanzare imobile,
notari,
proiect OG modificari procedura fiscala iulie 2024,
certificat de atestare fiscala,
certificat atestare fiscala,
donatii
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)