Pentru angajații cu normă întreagă, Codul Muncii prevede un program standard de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. De obicei, acest lucru înseamnă o săptămână de lucru de cinci zile, cu două zile libere – sâmbătă și duminică. Totuși, angajatorii pot ajusta orele de muncă în mod inegal, în funcție de necesitățile activității, atâta timp cât totalul săptămânal nu depășește 40 de ore.
Atenție! Pentru tinerii sub 18 ani, programul este mai scurt, de șase ore pe zi și 30 de ore pe săptămână, iar respectarea limitei săptămânale este obligatorie, fără excepții și fără posibilitatea prelungirii programului.
Munca în weekend presupune un spor obligatoriu
Dacă ai un program de muncă care include weekendul, este important să știi că ai dreptul la repaus și spor salarial. Conform legii, angajatorii trebuie să-ți ofere 48 de ore de repaus săptămânal, de obicei în zilele de sâmbătă și duminică. Dar, dacă activitatea nu poate fi întreruptă în weekend, repausul tău poate fi acordat în alte zile, stabilite prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern.
Munca în weekend nu trebuie să fie făcută „de drag” sau ca o favoare. Este un drept al tău să primești un spor salarial. Acest spor nu este opțional și trebuie să fie specificat în contractul tău de muncă.
Pentru a fi cât mai clar, să luăm exemplul angajaților din domeniul HoReCa, unde weekendurile sunt de obicei cele mai încărcate. Dacă un chelner lucrează de luni până duminică, el va avea repausul săptămânal în zilele de luni și marți și va beneficia de un spor salarial pentru munca depusă în weekend.
„Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. În această situație, salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă”, se arată în Codul Muncii.
În cazul salariaților care au un program inegal de muncă, aceștia au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Prin excepție, în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de opt ore între schimburi.
Există situații speciale care permit ca repausul săptămânal să fie amânat și cumulat după o perioadă de până la 14 zile consecutive de muncă. Această derogare necesită aprobarea inspectoratului teritorial de muncă și acordul reprezentanților angajaților sau al sindicatului. Angajații care sunt nevoiți să lucreze în acest regim au dreptul la o compensație dublă pentru orele de repaus neacordate.
În cazuri extreme, cum ar fi lucrările urgente necesare protejării persoanelor sau bunurilor, repausul săptămânal poate fi suspendat temporar. Angajații implicați în astfel de activități beneficiază, de asemenea, de o compensație dublă pentru orele lucrate în timpul repausului suspendat.
Comentarii articol (0)