Cu scopul de a reduce efortul legat de raportare, Comisia Europeană (CE) propune crearea unui portal unic de declarații digitale, care să vină în ajutorul companiilor care au lucrători detașați într-o altă țară membră a Uniunii Europene (UE).
Astfel,
CE a propus recent crearea unui
portal unic de declarații digitale pentru firmele care prestează servicii și care trimit temporar lucrători într-un alt stat UE, respectiv au
lucrători detașați.
Acest portal este menit să reducă presiunea generată asupra firmelor cu lucrători detașați în legătură în legătură cu gestionarea tuturor documentelor necesare, în funcție de legislația fiecărui stat în parte.
Utilizarea viitorului portal
va fi decisă de fiecare stat în parte, iar acolo unde se va decide folosirea lui, potrivit CE,
„noul portal unic pentru declarații digitale va reduce costurile administrative pentru întreprinderi atunci când își detașează lucrătorii în străinătate”.
De altfel, asta va ajuta la atingerea obiectivului CE de a reduce sarcina de raportare a firmelor cu 25% și în același timp, menținând nivelul existent de protecție a drepturilor lucrătorilor detașați.
Totodată, portalul va permite o mai bună respectare a regulilor în vigoare, permițând asigurarea unei mobilități echitabile, cu respectarea standardelor de protecție a lucrătorilor. În plus, pentru a spori transparența, se va putea stabili la nivel național ca lucrătorii detașați să primească o copie a declarației depuse prin portal.
Practic, prin noul instrument propus acum de CE se dorește, în primul rând,
reducerea sarcinii administrative pentru detașarea lucrătorilor. Concret, portalul unic pentru declarații digitale va permite prestatorilor de servicii să utilizeze un singur formular
în loc să utilizeze 27 de formulare naționale diferite. Conform estimărilor autorităților europene, acest lucru va reduce, în medie, cu 73% timpul necesar depunerii declarațiilor. Portalul va fi disponibil în toate limbile oficiale ale UE.
Informațiile solicitate sunt limitate la aproximativ 30 de câmpuri. Ghișeul unic va fi ușor de utilizat pentru declararea lucrătorilor detașați în UE, iar acest lucru va facilita respectarea de către companii a obligațiilor de declarare către autoritățile naționale competente.
Apoi, este vizată
consolidarea cooperării între statele membre. Astfel, noul portal va face parte din Sistemul de informare al pieței interne, care este folosit în prezent de statele UE pentru lansarea de cereri de informații sau la solicitarea de asistență reciprocă pentru monitorizarea respectării normelor privind detașarea lucrătorilor.
În fine, noul portal
va veni în sprijinul protecției lucrătorilor. Mai precis, după cum subliniază CE,
“simplificarea procesului de depunere și actualizare a declarațiilor de detașare va reduce cazurile de nerespectare a normelor privind detașarea și va spori transparența detașărilor. Aceasta va facilita efectuarea unor inspecții eficace și specifice de către statele membre, contribuind la protecția drepturilor lucrătorilor detașați”.
Comentarii articol (0)