ACCES PREMIUM
De ce premium?
ICCJ: Activitatea prestată de judecători în condițiile unei scheme incomplete de personal NU constituie muncă suplimentară
Activitatea pe care o prestează judecătorii în condiţiile existenței unei scheme incomplete de personal nu constituie muncă suplimentară, a clarificat recent Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Munca suplimentară este doar cea prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal.
Articolul continuă mai jos
Decizia ICCJ 78/2024 a fost pronunțată luni de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă și urmează să devină general obligatorie după apariția sa în Monitorul Oficial.
„Activitatea prestată de judecători în condiţiile unei scheme de personal incomplete nu constituie muncă suplimentară în condiţiile art. 120 alin. (1) din Codul muncii”, este concluzia judecătorilor ICCJ.
În
speța pentru care a fost necesară interpretarea ICCJ era vorba de niște judecători care au dat în judecată Curtea de Apel București, cerând compensații legale pentru muncă suplimentară pentru o perioadă de trei ani în care au lucrat în condițiile unei scheme incomplete de personal.
Practic, aceștia au susținut că schema incompletă de personal
i-a obligat indirect la o muncă suplimentară. Curtea de Apel București a susținut, în esență, că reclamanții n-au putut să demonstreze că au lucrat peste programul normal de muncă, astfel încât să aibă o justificare să ceară compensații pentru muncă suplimentară.
Motivarea ICCJ urmează să fie redactată în perioada următoare, iar decizia va deveni obligatorie după apariția sa în Monitorul Oficial.
Numai munca
prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal (adică ce trece de 40 de ore pe săptămână) este considerată muncă suplimentară, potrivit
Codului muncii. Iar munca suplimentară poate fi făcută doar cu acordul salariatului (cu excepția unor situații urgente).
Așa cum reiese din actul normativ citat,
„Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru. (...) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut (...) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”, cu precizarea că sporul respectiv se stabilește prin negociere și că trebuie să fie de cel puțin
75% din salariul de bază.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)