Potrivit OUG nr. 96/2003, “salariata gravidă este femeia care anunța în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate și anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare”.
Așadar, salariata trebuie să trimită angajatorului un document scris, însoțit de un document medical care să ateste acea sarcină (un model de notificare poate fi descărcat de la finalul acestui articol).
Notificarea scrisă oferă, pe lângă altele, și protecție salariatei, prevenind concedierea acesteia pe perioada sarcinii, a concediilor de risc maternal, de maternitate sau de creștere a copilului. Totuși, există și excepții de la această regulă: chiar și după ce a anunțat angajatorul, o gravidă poate fi concediată în situația în care compania intră în faliment sau se dizolvă.
După ce a fost notificat, angajatorul are obligația de a informa, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare, atât medicul de medicina muncii, cât și inspectoratul teritorial de muncă, pentru a evalua condițiile de muncă ale salariatei și eventualele riscuri.
Evaluarea trebuie să fie realizată cu participarea medicului de medicina muncii, iar angajatorul trebuie să documenteze toate măsurile necesare pentru protejarea sănătății salariatei.
După realizarea acestei evaluări, angajatorul trebuie să înmâneze, în termen de cinci zile lucrătoare, rapoartele respective reprezentanților salariaților responsabili cu securitatea și sănătatea la locul de muncă. De asemenea, salariata va fi informată în scris despre rezultatele evaluării riscurilor și despre drepturile care decurg din legislația specifică.
În funcție de riscurile identificate și recomandările medicului de medicina muncii, angajatorul are mai multe obligații:
- să modifice temporar condițiile de muncă și/sau programul de lucru al salariatei, cu menținerea veniturilor salariale;
- să repartizeze salariata la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, cu menținerea veniturilor salariale;
- în cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligațiile de mai sus, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal;
- să asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau pentru mișcare;
- să acorde dispensă pentru consultațiile prenatale care nu pot fi efectuate în afara programului de lucru, de cel mult 16 ore/lună, fără diminuarea veniturilor salariale.
Dacă angajatorul nu îndeplinește aceste obligații, poate fi sancționat cu o amendă de până la 5.000 de lei.
Comentarii articol (1)