Reprezentanții aleși joacă un rol esențial în protejarea și promovarea drepturilor și intereselor colective ale angajaților în cadrul unei unități. Sunt implicați în procese esențiale, cum ar fi elaborarea regulamentului intern, se pot ocupa de sesizarea neregulilor la inspectoratele teritoriale de muncă, „dau viață” dreptului la negociere colectivă, atunci când angajații nu sunt reprezentanți la nivel sindical. Legea stabilește consultarea obligatorie a reprezentanților salariaților în decizii majore, cum ar fi reducerea temporară a activității, concedierile colective, dar și în chestiuni precum planificarea concediilor de odihnă, protejarea egalității de șanse și tratament la locul de muncă și în gestionarea cazurilor de hărțuire.
Atribuțiile și limitele puterii reprezentanților sunt stabilite de adunarea generală a angajaților, atunci când aceștia sunt aleși - ei sunt, practic, mandatarii angajaților în raport cu angajatorul. Durata mandatului este de maximum doi ani, legea fiind imperativă în acest sens.
Ca atare, reprezentanții nu pot acționa cu depășirea limitelor mandatului, iar în cazul în care li s-ar stabili un mandat de peste doi ani, la scurgerea acestei perioade de timp ei nu mai au legitimitatea de a face nimic pentru cei care i-au ales.
„Legislația muncii se completează cu dreptul comun. Cu privire la mandat se aplică regulile și din Codul Civil (...) unde ni se spune este că reprezentanții nu pot acționa cu depășirea limitelor mandatului. Putem să avem o situație de alegere de reprezentanți exclusiv pentru negocierea CCM-ului. Dacă atât e mandatul lor, acolo se oprește. Înseamnă că nu pot să îi consult în alte probleme. Dacă doar atâta au scris angajații în procesul-verbal (în procedura de alegere a reprezentanților - n.red.), acestea sunt limitele puterii lor”, a explicat recent Anca Iulia Zegrean - Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, Biriș Goran SPARL - în cadrul unui eveniment organizat de avocatnet.ro pe tema alegerii reprezentanților salariaților.
Dacă reprezentanții nu au puteri pentru a semna un act adițional la contractul colectiv de muncă, atunci acesta nu poate fi semnat de ei, de exemplu. Recomandarea avocatei a fost de a acorda atenție celor prevăzute în procesul-verbal prin care se consemnează rezultatul votului pentru alegerea reprezentanților.
Comentarii articol (0)