„Fluturașul de salariu” este un document care reflectă calculul drepturilor salariale ale angajatului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a verifica dacă i-au fost incluse corect orele lucrate, sporurile, zilele de concediu, absențele nemotivate, dar și dacă contribuțiile și impozitele reținute sunt conforme.
În timp ce plata salariului este reglementată prin Codul Muncii, emiterea fluturașului de salariu nu reprezintă o obligație legală, a explicat ITM Sălaj. Angajatorii sunt obligați să-l emită doar în cazul în care acest lucru este stipulat în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern.
„Totuși, pentru transparență și pentru ca salariații să poată vedea cum le-au fost calculate salariile și ce rețineri s-au efectuat, recomandăm ca angajatorii să furnizeze un astfel de document”, a transmis ITM Sălaj.
Citește și: Ești sigur că angajații tăi au înțeles cum sunt taxați și tot ce scrie pe fluturașul de salariu?
Dacă la nivel de unitate se decide ca fluturașii de salariu să constituie dovada plății salariului, aceștia trebuie să cuprindă următoarele informații:
-
datele de identificare ale angajatului (nume, prenume, funcția ocupată);
-
perioada de referință pentru care se efectuează plata salariului;
-
timpul efectiv lucrat și timpul nelucrat (concediu de odihnă, concediu medical, concediu fără salariu etc.);
-
detalierea veniturilor brute (salariul de bază, sporuri, bonusuri, tichete de masă, indemnizații, alte beneficii);
-
rețineri salariale (contribuții sociale, impozite, asigurări etc.);
-
venitul net de plată (suma efectivă primită de angajat).
Este important să știți că fluturașul de salariu reprezintă un document cu date personale și ar trebui să fie primit doar de persoana căreia îi este adresat. Dacă, din motive obiective, destinatarul nu poate ridica personal fluturașul, responsabilul care îl emite poate să-l plaseze într-un plic sigilat, eventual semnat peste sigiliu, pentru a asigura că documentul nu a fost citit de altcineva înainte de a ajunge la destinatar.
În cazul în care fluturașul de salariu este oferit unei alte persoane decât destinatarul, fără a se asigura protecția datelor, angajatorul riscă să fie investigat și sancționat de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Comentarii articol (0)