Conform OUG nr. 158/2005, pentru majoritatea tipurilor de concedii medicale este necesar un stagiu minim de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul. Excepție face concediul pentru risc maternal, care nu necesită stagiul de asigurare; la fel, nu e nevoie de stagiu nici pentru cazul urgențelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri ș.a. câteva excepții prevăzute expres de această ordonanță (art. 9).
Pentru angajați, stagiul de cotizare se acumulează, practic, pe măsură ce angajatorul plătește contribuția asiguratorie pentru muncă, însă la aceste perioade de muncă (contributive) se mai adaugă și altele pe care ordonanța le asimilează stagiului de cotizare. Legea recunoaște și beneficiarilor indemnizației de șomaj dreptul la concediu medical, de exemplu.
O precizare foarte importantă însă trebuie făcută în cazul celor care nu lucrează cu contract de muncă - lucrătorii independenți care vor să beneficieze de concediu medical plătit (adică să beneficieze de indemnizația de medical) trebuie să se asigure în mod special pentru asta: concret, OUG 158/2005 prevede necesitatea încheierii unui contract de asigurare pentru concedii medicale și achitarea unei contribuții de 1% din venitul declarat. O eroare frecventă a lucrătorilor independenți e că aceștia cred că au dreptul la indemnizațiile de medical pentru simplul fapt că plătesc CASS (contribuție la sănătate), când, de fapt, e nevoie de o asigurare specială și de plata unei contribuții distincte de CASS.
„(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
B. realizează în România veniturile prevăzute la lit. A, de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
C. beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii
(2) Se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (1), pe bază de contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, prevede OUG 158/2005.
Pentru persoanele angajate, indemnizațiile de medical sunt plătite de angajator, care ulterior le recuperează de la stat. În cazul celor care se asigură opțional, indemnizațiile sunt suportate integral din bugetul FNUASS, sumele de bani ajungând, la final, direct la beneficiar.
Situații care nu necesită stagiu minim de cotizare în cazul acordării concediului medical, potrivit ordonanței:
-
accidentele de muncă sau bolile profesionale;
-
boală infecto-contagioasă pentru care se instituie măsura izolării;
-
urgențe medico-chirurgicale;
-
carantină;
-
unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare;
-
tuberculoză;
-
neoplazii, SIDA;
-
boală infecto-contagioasă din grupa A.
Certificatul medical trebuie prezentat în original angajatorului unde salariul este cel mai mare, iar ceilalți angajatori primesc copii certificate de medic. Regula este clară: concediul medical suspendă activitatea la toți angajatorii, fără excepții.
Comentarii articol (0)