Majorarea salariului minim pe economie la 850 de lei lunar din 1 ianuarie este prevazuta in HG nr. 871/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 703 din 15 noiembrie, care mai stabileste inca o crestere a remuneratiei minime de la 1 iulie anul 2014, pana la valoarea de 900 lei pe luna.
Potrivit prevederilor legale, angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.
Pe langa plata salariului majorat, angajatorii au si obligatia de a raporta in Registrul de Evidenta a Salariatior aceasta crestere salariala.
Din cauza legislatiei neclare, inscrierea in Revisal a majorarii salariului minim nu scapa de controverse referitor la documentele care ar trebui sa justifice raportarea.
Andreea Paun, Payroll, Supervisor la Accace, a explicat acum cateva luni pentru AvocatNet.ro ca angajatorii trebuie sa intocmeasca acte aditionale pentru fiecare salariat, aceasta fiind solutia cea mai putin riscanta in cazul unui control din partea inspectoratelor teritoriale de munca.
Totusi, fiecare angajator trebuie sa ia decizia si in functie de opinia reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de care apartine, in conditiile in care legislatia, asa cum este intocmita in momentul de fata, permite interpretari si aplicari diferite in functie de regiune. Mai ales ca, pana la urma, firma se supune regulilor Inspectoratului Teritorial de care apartine, aceasta fiind singura institutie care poate aplica sanctiuni.
Daca angajatorii aleg varianta actelor aditionale, modificarea salariului minim in Revisal trebuie inregistrata in Revisal in maximum 19 zile lucratoare, adica pana in 29 ianuarie 2014, avand in vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii: "Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca (salariul este unul dintre elementele vizate – n.red) impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii".
Pas cu pas: Cum se face transmiterea in Revisal
Potrivit informatiilor oferite AvocatNet.ro de Alexandru Boranciu, expert-contabil si inspector de resurse umane, inregistrarea salariului majorat presupune cateva etape:
1. In pagina principala a programului, alegem Meniul Contracte - Modificare contract
2. Deschidem lista cu angajatii inregistrati
3. Selectam angajatul al carui salariu trebuie modificat si operam inregistrarile
- in pagina salariatului, daca nu mai vrem sa modificam alte elemente ale contractului de munca in afara de remuneratie, apasam Continuare pana ajungem in pagina 3 dedicata salariatului
- in pagina 3 dedicata salariatului, unde si operam modificarea notand noul salariu brut cu care este incadrat salariatul, apoi apasam Continuare
- din pagina 3 ajungem in pagina 4 dedicata Salariatului, si ultima, iar aici trebuie sa fim atenti la completarea campului Data de la care produce efecte modificarea – aici se va completa 01.01.2014
- aceasta pagina 4 ne ofera si un rezumat al contractului respective, astfel ca putem verifica daca am facut corect toate inregistrarile
4. Salvam modificarea
- dupa ce am verificat ca am completat corect data de la care produce efecte modificarea si ca noul salariu introdus este cel corect, apasam butonul Salveaza
5. Repetam pasii 1- 4 pentru fiecare salariat al carui salariu trebuie modificat
Am operat modificarile. Ce facem mai departe?
Dupa ce am introdus toate datele noi pentru toti salariatii, ne intoarcem la meniul principal.
Alegem modulul Registru si selectam operatiunea Generare registru, apoi Salveaza, astfel incat sa salvam imaginea Revisal pe calculatorul nostru.
Acest fisier cu extensie .rvs urmeaza a fi transmis online pe portalul REGES, prin e-mail cu semnatura electronica sau direct la ghiseu, pe o discheta sau un CD.
Mai multe despre modalitatile de transmitere a Revisal puteti citi AICI.