avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate Ene Sorin

Activitate Ene Sorin

Răspuns la discuția divortul de comun acord
argentina2001 a scris:

Buna ziua,
Eu si sotul meu am hotarat sa divortam de comun acord.Pentru bunuri am hotarat cum le impartim si am facut o tranzactie. Copilul are 18 ani. Intrebarile mele sunt:
Care este durata de la depunerea dosarului pana la primul termen?
Cat dureaza divortul ? Putem termina la primul termen?
Care este procentul care trebuie platit pentru tranzactie?
Pot sa desfac corespondenta in conditiile in care toate facturile, extrasele de cont, etc.,sunt pe numele lui?
Va multumesc.


Durata de la data depunerii actiunii pana la primul termen este in principiu de minim 2 luni dar poate fi si mai lunga datorita programului aglomerat al instantelor. Depinde la ce instanta veti depune divortul si cat de aglomerata este , dar de regula termenele nu sunt mai lungi de 2 luni. Se poate termina si la primul termen , daca este divort prin acoprdul partilor sau chiar daca este divort din culpa ambilor soti , caz in care depinde de dumneavoastra cat de repede aduceti toate probele (martori, inscrisuri, interogatoriu) .
In privinta partajului acesta trebuie timbrat cu 3% din valoarea estimativa a actiunii iar daca veti incheia tranzactie la primul termen aceasta suma bvi se va restitui. Daca v-ati inteles asupra partajarii bunurilor aveti si posibilitatea ca dupa divort sa incheiati un act notarial de tranzactie care va fi titlul de propriatate, insa taxele de timbru sunt destul de mari.
Ca sa raspund direct la subiect, actiunea firmelor nu poate fi calificata furt din pacate , cel putin in acceptiunea codului penal. In art . 208 C.pen. textul legal mentioneaza ca: Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu ;la 12 ani. Practica judiciara si doctrina sustin unanim ca activitatea de "luare" a bunului trebuie sa fie una ilicita/ilegala dar in speta Primaria a actionat in baza unui drept "legal" instituit prin HCL 3/2008. Alt aspect care arata lipsa elementelor constitutive ale infractiunii ar fi ca furtul este o infractiune de scop, iar cel care ia bunul trebuie sa urmareasca precis acest scop calificat de lege de "a si-l insusi pe nedrept" dar nu se poate spune ca intentia directa a Firmei care a ridicat autoturismul este de a si-l insusi
din cate stiu eu demolarea poate fi dispusa de organul administrativ fara a mai apela la instantele judecatoresti daca contravenientul nu-si indeplineste obligatiile stabilite prin procesul verbal de contraventie pentru a intra in legalitate.
din punctul meu de vedere actul de vanzare-cumpararte sta in picioare chiar daca la momentul perfectarii contractului, vanzatorul nu era proprietar, conditie ceruta pentru transmiterea proprietatii.
Dar in situatia aceasta practica interpreteaza Vanzarea-cumpararea ca un act cu conditie ca la momentul in care se obtine proprietatea sa aiba loc si transmiterea proprietatii si respectiv indeplinirea conditiei., Aceasta regula se impune in virtutea normelor de interpretare potrivit carora un conbtract se interpreteaza in sensul in care ar produce efecte nu in sensul in care nu produce nici un efect.
Răspuns la discuția eliberare anexa 24
Anexa 24 se completa cu ocazia perfectarii actelor e de stare civila si este o declaratie prin care un parinte este deacord ca un copil din afara casatoriei sa-i poarte numele.
Probabil se urmareste probarea unor filiatii pentru a se lamuri obiectul dosarului, in urma unor neconcordante intre numeole copiilor si al parintilor. Acum apreciati si dumneavoastra daca reusiti sa faceti dovada "faptului probatbant" cu alte acte sau prin alte mijloace de proba.
Pentru eliberarea se face o cerere la primarie si eventual sa aveti un certificat de grefa pentru a vace dovada unui interes si a calitatii dumneavoastra de parte interesata(reclamant in proces). Totodata mai exista posibilitatea sa solicitati instantei emiterea unei adrese catre Primaria de unde aveti domiciliul pentru a se depune o copie legalizata de pe acest act.
Răspuns la discuția Contract schimb
Se poate anula in acelasi conditii ca un ncontract de vanzare-cumparare.
Pentru evitarea taxelor notariale e preferabil sa inchei un contract de schimb..Argumentele legate de evictiune, verificarei ale imobilului, etc apar si in cazul incheierii unei vanzari, deci nu va aduce nici o asigurare mai puternica strict din perspectiva legala..
De revocare nu poate fi vorma intrucat schimbul nu este un contract cu titlu gratuit
In concluzie iesiti mai ieftin cu schimbul decat cu cele doua vanzari si riscuri;le/temerile sunt aceleasi..
Succes si sper sa nu vo fi deranjat gluma mea dar aici se discuta probleme juridice concrete nu eventualitati..
succes
Răspuns la discuția servitute
legal , aveti dreptul de a-i solicita proprietarului fondului dominant o "despagubire pentru pagubele ce s-ar putea ocaziona" art. 616 C.civ. Propunerea me a este sa-i trimiteti un raspuns la notificarea lui prin care ii impuneti o suma stabilita concret , echivalenta cu valoarea chiriei pentru suprafata afectata.
Dumneavoastra cand ati cumparat , in titlul de prorietate apare vreo sarcina legata de vreo servitute de trecere?
Obtinerea unei sume lunare rezonabile pentru dr de servitute prin negociere ar fi ideal, in caz de neantelegere solicitati instantrei sa stabileasca aceste despagubiri...
Nu e corect sa despagubeasca numai arendasul din moment ce si dumneavoastar ca proprietar primiti probabil o suma de bani de la arendas pt folosinta terenului...
Pispirica a scris:

Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea problema :">. Am un contract prin care beneficiarul meu a garantat plata creantelor cu un autoturism. Contractul a fost inscris la arhiva electronica de garantii mobiliare. Beneficiarul nu si-a indeplinit obligatiile de plata si mi-a adus autoturismul cu care a garantat. Cum fac sa devin proprietar al acestui autoturism, acesta fiind inmatriculat pe numele beneficiarului?
Multumesc!


aveti posibilitatea sa solicitati instantei, in temeiul art. 1689 C.civ sa aprobe ramanearea in plata, in baza unei experize de evaluare a bunului...Daca faceti vrun act de dispozitie cu privire la bun este nul de drept...
Răspuns la discuția renuntarea la judecata
Taxa de timbru de jumate din taxa initiala, se plateste numai cand suspendarea s-a pronuntat din vina partii, ori in spata de fata suntem in situatia in care o alta cauza a determinat suspendarea fara vina vreuneia din p[arti..
Sunt deacord cu opinia colegului "rentacred" dar pana la un punct. Teoretic are dreptate, suspendarea fiind provocata de existanta unui al proces care are o inraurire hotaratoare, se poate repune pe rol in momentul in care a incetat motivuil, respectiv s-a pronuntat o hotarare ramasa definitiva.
Practic, se poate incearca, dar eu nu vad interesul pentru o renuntare la judecatra...
Cum au spus si colegii mei mai sus citarea se face prin mica publicitate, intr-un ziar de larga raspandire pe temeiul art. 95 C.pr.civ.
Dar vreau sa va spun o capcana in dosarul dumneavoastra. Asiguratorul care v-a chemat pe dumneavoastra in proces trebuie in mod obligatoriu sa cheme in proces asiguratorul dumneavoastra(si presupun ca aveati un RCA la vremea respectiva) pt ca numai el are calitate procesuala pasiva. Aceasta solutie o gasiti undeva prin Legea 136/1995 daca nu ma inseala memoria pe art.55-58, si va rog sa mergeti cu incredere [pe ea chiar functineaza. In alta ordine de idei trebuie sa ridicati exceptia lipsei calitatii procesuale active a paratului(dumneavoastra) si instanta o va admite dars a cautati exact temeiul de drept.