avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Activitate constanta2009

Activitate constanta2009

Am trimis vanzatorilor o notificare prin executor judecatoresc prin care le-am cerut sa se prezinte pe data de 17.06.2012 (cu o zi inainte de expirarea termenului din antecontract) la biroul executorului judecatoresc pentru restituirea avansului. Nu s-au prezentat. Greseala noastra a fost ca nu am stiut ca trebuie sa ne mai prezentam si pe data de 18.06.2012 la notar pentru incheierea antecontractului. Am primit notificare din partea vanzatorilor pentru a ne prezenta pe data de 26.06.2012 in vederea incheierii vanzarii cumpararii. Ne vom prezenta la notar. As vrea sa stiu ce trebuie sa fac in continuare pentru a-mi recupera cel putin avansul achitat, deoarece nu pot cumpara un apartament care are sarcini inscrise in cartea funciara.
Mentionez ca aceste sarcini figureaza in cartea funciara a apartamentului si la data de astazi 22.06.2012, in conditiile in care, avocatul lor care ne-a contactat telefonic ne-a spus ca si-au platit datoriile.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
In data de 19.04.2012 am incheiat la notariat un antecontract pentru cumpararea
unui apartament prin Programul "Prima Casa" si am achitat vanzatorului avansul de 5% din pretul apartamentului. In antecontract am specificat data de 18.06.2012 ca data limita pentru incheierea contractului final de vanzare cumparare, pentru a avea timp sa obtinem aprobarile de la banca si de la Fond. Pentru completarea dosarului si la cererea bancii am solicitat vanzatorului un extras de carte funciara de informare. Atunci s-a constatat ca acest apartament are sarcini inscrise in cartea funciara (poprire pe salariu pentru neplata unor credite). Ca urmare, nu am mai putut continua formalitatile de obtinere a unui credit prin Programul Prima Casa pentru cumpararea acestui apartament si a trebuit sa cautam altul. Intrebarea mea este: daca pana pe 18.06.2012 vanzatorul isi achita datoriile si pot sterge sarcinile din cartea funciara, el poate pretinde ca ne-am razgandit noi si astfel sa nu mai putem recupera avansul achitat?
Mentionez ca la incheierea antecontractului el a declarat ca apartamentul este liber de sarcini (declaratie falsa), iar noi avem comunicare scrisa de la banca ca nu putem obtine creditul pentru cumpararea acelui apartament deoarece figureaza cu sarcini.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie. Am incheiat la notariat cu o persoana "X" un antecontract pentru cumpararea unui apartament prin programul "Prima Casa", la incheierea antecontractului, vanzatorul prezentat un extras de carte funciara din 2010, de cand a fost facuta intabularea apartamentului si a declarat ca acesta nu este ipotecat si este liber de sarcini. La cererea bancii la care am depus dosarul, am cerut vanzatorului un extras de carte funciara care sa nu fie mai vechi de 12 zile. Si acum stupoare... am constatat din extrasul de carte funciara ca apartamentul pe care vroiam sa-l cumparam nu este liber de sarcini, avand inscrisa la punctul 2 din extras poprirea pe salariul persoanei"X" pentru 2 credite neachitate. Am fost la executorii judecatoresti care au facut aceste inscrieri sa intrebam daca se poate vinde acest apartament si in ce conditii. Raspunsul a fost ca sub nici o forma apartamentul nu poate fi vandut in conditiile date. De asemenea am discutat si cu proprietarul acest aspect si el sustine ca nu a stiut ca are inscrisa poprirea in cartea funciara. Este posibil asa ceva? Mentionez ca antecontractul a fost inscris de notar in cartea funciara.
Va rog sa ma sfatuiti ce cale trebuie sa aleg pentru a-mi recupera avansul achitat vanzatorului, acesta cheltuind banii pe care i-am dat la avans si nemaiavand de unde sa-i returneze. Multumesc.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:
Am in proprietate exclusiva o garsoniera cu suprafata de 26mp si mostenire cota parte de1/2 dintr-o casa batraneasca cu supraf. utila 58mp, in care locuieste fratele meu. In aceste conditii pot accesa un credit imobiliar prin Prima casa 4 pentru cumpararea unui apartament?
Mentionez ca as dori sa donez partea mea fratelui meu, dar nu putem face intabularea acum deoarece trebuie semnat un proces verbal de vecinatate cu cei 3 vecini, dar unul dintre ei este plecat in strainatate si nu am cum sa dau de el.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu unele sfaturi legate de urmatoarea problema:
Cum pot sa scot un duplicat de pe actul de proprietate al unei case, act ce a fost pierdut sau furat.
Multumesc.
As dori sa ma ajutati cu o solutie in ceea ce priveste rezolvare urmatoarei probleme:
In anul 2008, eu impreuna cu fratele meu am dobandit prin mostenire un apartament cu 2 camere si o casa + teren cu suprafata totala de 175mp. In cadrul succesiunii nu a fost facut si partajul bunurilor. In 2010 am schimbat apartamentul cu o garsoniera + diferenta de bani, fiind in continuare coproprietari atat la garsoniera cat si la casa.
Acum, vrand sa facem partajul bunurilor la notariat, eu sa fiu unic proprietar pe garsoniera iar fratele meu pe casa respectiva cu terenul aferent + diferenta de bani, aceasta necesitand renovari pentru a putea fi locuita, ne-am lovit de o alta problema si anume, la masuratorile facute de specialistul cadastral pentru efectuare lucrarii de intabulare si cadastru necesara la notariat, s-a constatat ca suprafata terenului este mai mare decat este prevazut in contractul de vanzare-cumparare cu care s-a achizitionat casa si terenul respectiv de catre tatal nostru, si in planul de situatie intocmit la momentul respectiv, hotarele terenului fiind nemodificate. Specialistul cadastral ne-a spus ca astfel de probleme s-au mai intalnit, iar pentru a putea face lucrarea trebuie semnat de catre vecini un proces verbal de vecinatate. Pana aici toate bune si frumoase, am discutat cu vecinul din stanga si din dreapta proprietatii, recunosc ca hotarele pe care le am cu ei sunt cele aceleasi de cand lumea si pamantul, problema este cu vecinul din spatele casei care nu este de acord cu hotarul, sustinand ca terenul pe care avem o magazie, in suprafata de 11.9 mp dupa masuratorile facute acum de specialistul de la cadastru, cu GPS-ul, in contractul de vanzare-cumparare si in planul de situatie aceasta figurand cu suprafata de 7.5mp, este al lui. Si aici hotarul a fost acelasi dintotdeauna dar, asa cum mi-a spus si cel de la cadastru probabil ca atunci cand s-a facut planul de situatie pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare, masuratorile nu au fost corecte. Problema este ca acest vecin sustine ca intreaga suprafata a terenului pe care se afla magazia este a lui, in baza caror acte nu stiu pentru ca nu mi-a aratat nici un act atunci cand i-am cerut sa recunoasca hotarul, eu aratandu-i ca acest teren figuraza in actele mele. In ideea de a obtine aceasta semnatura pentru a face intabularea, i-am propus si varianta de a muta eu hotarul astfel incat sa coincida suprafata magaziei cu ceea ce am eu in acte, dar tot nu este de acord. Problema este ce trebuie sa fac eu in continuare pentru a putea sa fac intabularea proprietatii in vederea partajului si pentru a obtine autorizatiile necesare in vederea renovarii casei. Mentioneaz ca nu as dori sa ajung in instanta pentru ca procesul dureaza f. mult iar fratele meu trebuie sa se apuce in primavara de renovari pentru a sepute muta acolo, in prezent stand cu chirie. Multumesc.
In urma decesului ambilor parinti, eu si fratele meu am mostenit impreuna un apartament si o casa batraneasca cu terenul aferent. Am facut succesiunea la comn. Cum as putea iesi din indiviziune, in conditiile in care eu nu ma folosesc de nici una din proprietati. Mentionez ca el locuieste in apartament, iar casa necesita renovari pentru a putea fi locuibila. In principiu cazusem de acord sa vindem apartamentul, sa-i dau o diferenta de bani pt. a renova casa si sa se mute acolo, dar de cate ori gasesc un client nu reusesc sa inchei tranzactia din cauza lui.
Sunt divortata din anul 2008. La momentul respectiv nu am facut partaj cu fostul sot. In timpul casniciei am contactat un imprumut de nevoi personale, un card de credit si un over draft pe cardul de salariu, toate pe numele meu. Banii din imprumut au fost
folositi pentru avans la autoturismul pe care l-am achizitionat impreuna. Acest autoturism a fost cumparat pe firma de taximetrie pe care o avea fostul sot impreuna cu fratele sau. Am vreun drept asupra autoturismului (ratele pentru acesta fiind achitate in timpul casniciei) sau asupra firmei? Mai pot face partaj pentru datoriile comune?