avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Activitate daralu

Activitate daralu

Bună seara
Am următoarea problemă: doresc să donez o parte din terenul meu vecinului. Nelocuind în zona respectivă aș dori să știu dacă:
1. e posibil ca vecinul sa adune toate actele necesare pentru notar iar eu sa vin doar când trebuie semnat contractul de donație. Drumul dus-întors îmi ia doua zile. As putea sta acolo cel mult 2-3 zile, nu mai mult.
2. trebuie chemat un topograf să măsoare terenul de donat. O poate face vecinul sau e musai sa chem eu?

Mulțumesc anticipat!
Multumesc.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Se plateste de toti.

Buna ziua,

Rog să-mi spuneți dacă pentru reparația unei porțiuni de acoperiș comun - ce acoperă integral apartamentul unuia dintre cei trei vecini de la ultimul etaj - trebuie sa plătim toți de pe scară sau doar cei aflați sub apartamentul vecinului în cauză.

Mulțumesc anticipat
Răspuns la discuția procedura recuperare dauna
Mulțumesc frumos. Prețuire!
Buna ziua
Muncitorii unei firme de construcții care demolau un zid cu ajutorul unui excavator nu au fost atenți si mare parte din zid s-a prăbușit peste garajele din proximitate avariind iremediabil plafoanele acestora. Cum trebuie sa procedez juridic pentru a-l obliga pe constructor sa acopere daunele? El a spus ca va pune plafoane noi, dar as dori ceva scris.
Multumesc anticipat.
Buna seara

Va rog sa-mi spuneti cand si cum platesc asigurarea de sanatate ca PFA (in functie de profit? profit nu voi avea foarte curand... sau cum?o suma fixa? Lunar?)

Multumesc!
Buna seara

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in cazul urmator: sunt PFA de 2 luni; sotia mea a avut o firma de consultanta pe care a suspendat-o anul trecut in martie. Pe firma respectiva exista inscrisa o masina. Pot sa fac un contract de comodat intre mine ca PFA si firma respectiva (suspendata), sau contractul trebuie sa fie intre mine ca PFA si proprietarul firmei suspendate (sotia)?

Va multumesc anticipat
Buna ziua
1. Va rog sa ma lamuriti daca in cazul in care ofer spre editare, tiparire si distributie o carte la care eu sunt autorul si in care eu platesc costul tiparirii, folosesc un contract de editare sau de prestari servicii?
2. Daca de comun acord cu editura aceasta nu are pretentii la nici un fel de profit (eu am facut toata munca editoriala, dar m-am folosit de brandul editurii , de isbn-ul si cip-ul furnizate de ea) e in regula? Cum formulez in contract?
3. Fiind autor, dar si simpla persoana fizica, cum voi fi platit de catre editura -daca contractul va fi de prestari servicii - dupa ce aceasta primeste banii de la distribuitori: ca autor cu impozit de 10% la sursa sau ca persoana fizica cu impozit de 16%?
Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Contract intre PJ si PF
Dar daca sunt o persoana fizica care in regie proprie a tiparit 1000 de carti, pot, printr-un contract de consignatie, sa dau intreaga cantitate unei societati comerciale care sa o distribuie in tara? Ce datorii fiscale am dupa ce primesc banii de le respectiva societate comerciala?
Multumesc anticipat!

DEDITA MIHAELA a scris:

se poate încheia în mod valabil un astfel de contract dacă vă referiți la o persoană fizică autorizată și atunci pentru suma primită veți achita 16% impozit pe venitul obținut, în cazul unei persoane fizice singura modalitate de a efectua o muncă în beneficiul unei persoane juridice este în baza unui contract individual de muncă.
în ambele cazuri trebuiesc achitate și contribuțiile sociale
Va rog sa-mi spuneti daca, dintr-o serie de 12 volume, fac o selectie subiectiva de maxime si sentinte ce incap intr-un singur volum, trebuie sa cer copyright-ul pentru publicare? (Exista o mostenitoare a traducatorului).
Daca raspunsul e afirmativ, cum pot da de aceasta persoana?
Va multumesc!