avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Activitate Niculina Orzan

Activitate Niculina Orzan

Răspuns la discuția indemnizatie crestere copil
Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului. Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade asimilate, precizate in actul normativ, respectiv:
• si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;
• a beneficiat de indemnizatie de somaj;
• a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
• a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
• a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
• a beneficiat de pensie de invaliditate;
• a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
• a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
• se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.
• pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva.

Atentie! Cele 12 luni din cele 24 precizate de dv. trebuie sa fie luni consecutive - fara intreruperi.
Un proiect de cercetare finantat din fonduri nerambursabile, are de efectuat in perioada de implementare de doi ani mai multe achizitii printre care:
-echipamente destinate unor teste pentru activitatile proiectului, care vor forma un flux tehnologic prototip – 150.000 lei
-materiale utilizate in testele de cercetare – 80.000 lei;
-mobilier pentru dotarea spatiului de lucru – 20.000 lei;[/color]
-calculator/laptop: 2 pentru activitati administrative si 7 pentru teste de cercetare : 144.000 lei.

Art. 17 din HG 395/2016 prevede că:
(1) Autoritatea contractantă alege modalitatea de achiziţie în funcţie de următoarele aspecte:
a) valoarea estimată a tuturor achiziţiilor cu acelaşi obiect sau destinate utilizării identice ori similare, ori care se adresează operatorilor economici ce desfăşoară constant activităţi într-o piaţă de profil relevantă, pe care autoritatea contractantă intenţionează să le atribuie în cursul unui an bugetar;
b)complexitatea contractului/acordului - cadru ce urmează a fi atribuit;
c) îndeplinirea condiţiilor specifice de aplicare a anumitor modalităţi de atribuire.
.........
(3) În cazul în care autoritatea contractantă implementează proiecte finanţate din fonduri nerambursabile şi/sau proiecte de cercetare - dezvoltare, prevederile alin. (1) se aplică prin raportare la fiecare proiect în parte.

Intrebari:
1/ Ce se întelege prin utilizare identica sau similara a unui bun?
2/ Cum se determina valoarea estimata a achizitiei in situatia precizata si care este/sunt procedura/procedurile de achizitie care ar trebui aplicata/aplicate?
Conform HG 518/1995 cu modificarile aduse prin HG 582/2015>

Art. 9. - (1) Indemnizaţia de cazare se acordă în raport cu categoria de indemnizaţie de deplasare în care se încadrează personalul, la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea, potrivit anexei.

(2) Pentru personalul care participă la misiuni cu caracter temporar care impun cazare la anumite hoteluri/locaţii din motive de securitate sau reprezentare, indemnizaţia de cazare se acordă la nivelul corespunzător tarifelor practicate de către hotelurile în care au loc manifestările respective, pe baza comunicării primite din partea organizatorilor ori a reprezentanţelor României din ţările respective, cu aprobarea de către conducerile unităţilor trimiţătoare.

Intrebare:

Care sunt situatiile in care se aplica exceptia de la aliniatul 2, ce ar insemna motivele de "reprezentare" ?
Ar putea o misiune de participare la o conferinta pentru care cazarea este conditionata/aleasa de catre organizatori intr-un anume spatiu sa se incadreze in aceasta exceptie?
Răspuns la discuția LICITATII PUBLICE
MULTUMESC!
Răspuns la discuția Cate zile CFP?
ANGAJATORUL NU POATE TRIMITE IN CONCEDIU FARA PLATA ANGAJATII. INITIATIVA SOLICITARII CONCEDIULUI FARA PLATA TREBUIE SA APARTINA ANGAJATULUI, ANGAJATORUL DOAR APROBA ACORDAREA ACETUIA.

INTELEG INSA CA SE VREA O INTELEGERE CU ANGAJATII IN ACEST SENS, DECI CA ACESTIA SA SOLICITE DE BUNAVOIE CFP PENTRU A EVITA O DISPONIBILIZARE. SE PRACTICA. NUMARUL DE ZILE PENTRU CARE SE ACORDA ESTE IN LIMITA NUMARULUI PREVAZUT IN ROI.
Răspuns la discuția COMISION DECLARATIA LUNARA ITM
INCEPAND CU 01.01.2011 NU SE MAI DATOREAZA COMISION PENTRU OPEARAREA IN CARNETELE DE MUNCA DE CATRE ITM.
CARNETELE URMEAZA SA FIE RESTITUITE ANGAJATORILOR SI TITULARILOR.
O OFERTA FINANCIARA DEPUSA PENTRU LICITATIE PUBLICA, A CAREI VALABILITATE ESTE MAI MICA DECAT CEA STABILITA PRIN DOCUMENTATIE DE CATRE AUTORITATEA CONTRACTANTA (60 DE ZILE FATA DE 90 ZILE), POATE FI CONSIDERATA NECONFORMA.
SE POATE CONTESTA O ASTFEL DE OFERTA DEPUSA?
Răspuns la discuția indemnizatie crestere copil
Multumiri pentru opinie!
Prin instructiunile de aplicare a Normelor metodologice a OG 148/2005, , art.2 alin.1 , lit. a , se fac precizari cu privire la baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Astfel, pentru functia de baza se precizeaza ca aceasta este suma incasata de persoana indreptatita dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului.
Va rog sa precizati daca baza de calcul a indemnizatiei se calculeaza astfel:

I. venit brut - (contributii obligatorii + deduceri personale+ contributii la fonduri de pensii facultative + cotizatia sindicala) = baza calcul impozit *16%= impozit
baza de calcul a indemnizatiei= baza de calcul impozit - impozit

II. baza de calcul a indemnizatiei = venit net incasat de salariat conform statului de plata.

Va multumesc anticipat!

Ina