Am avut un frate care a detinut un apartament dobandit inainte de casatorie. Acesta a decedat iar ulterior a decedat si sotia lui. Acestia nu au avut copii. La dezbaterea mostenirii, 2/3 din mostenire au revenit familiei noastre si1/3 familiei sotiei.Sotia decedata are 4 frati , parintii ei fiind decedati .Am deschis actiune pentru partaj judiciar dar numai unul din cei 4 a depus la dosar acte de stare civila ,ceilalti in decurs de 4 ani de la decesul surorii lor nu au manifestat nici un interes pentru aceasta moostenire chiar daca au fost citati la procese.Faptul ca nu depun la dosar actele de stare civila a dus la suspendarea procesului de partaj. Va rog sa imi spuneti daca exista in lege un paragraf care sa arate o limita de timp dupa care daca mostenitorii nu manifesta interes pentru mostenire pierd acest drept.
Am avut o sora care adecedat in anul 2009 iar la scurt timp in acelasi an a decedat si sotul ei. Neavand copii prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila jumatate din mostenire mi-a revenit mie ca unic mostenitor al sororii mele iar cealalta jumatate a revenit unui numar de 6 mostenitori ai sotului defunct. Vreau sa vand partea mea de mostenire dar nu pot deoarece ceilalti mostenitori nu si-au dezbatut mostenirea fiind neantelegeri intre ei.Am deschis un proces de partaj judiciar dar procesul mi-a fost suspendat deoarece nu pot sa aduc acte de stare civila ale celor 6 mostenitori din patrea decedatului.Primaria din localitatea unde s-au nascut refuza sa imi dea copii dupa actele de nastere ale acestora. Cum as putea sa rezolva aceast problema deoarece mostenirea consta intrun imobil pe care nu am cum sa il vand decat in totalitate iar eu detin numai o jumatate . Va multumesc!
Am avut un frate care a decedat in decembrie 2008. A ramas ca mostenire un apartament dobandit inainte de casatorie .Sotia cestuia nu a fost de acord sa facem impartirea prin notar si am deschis actiune judecatoreasca pentru dezbaterea mostenirii.
In iulie 2009 s-a dat o hotarare judecatoreasca cu drept de recurs prin care familiei noastre ii revenea 2/3 din imobil iar sotiei 1/3 (nu au avut copii).In timp ce asteptam sa treaca termenul in care se putea pune recurs a decedat si sotia fratelui.
O sora a acesteia a deschis actiune judecatoreasca deoarece nu a fost de acord sa mosteneasca numai 1/3 obtinuta de sora ei decedata.Hotararea initiala a ramas definitiva si irevocabila (am platit taxa de timbru si am luat investire ).
Procesul deschis de sora sotiei fratelui dureaza deoarece acum i se cere sa achite taxa de timbru iar ea a incercat sa aduca acte pentru a dovedi ca este un caz social.
Daca acum ar fi de acord cu partea de 1/3 stabilita prin hotararea initiala cum ar trebui sa procedeze pentru a putea vinde apartamentul. (fiecare partea care ii revine)
Mentionez ca sotia fratelui (decedata) are mai multi frati dar nu au revendicat mostenirea nici unul pana acum.Singura care s-a implicat este aceasta sora.
Va multumesc foarte mult.
Suntem doi succesori care avem 2/3 respectiv 1/3 dintr-un imobil aflat in Bucuresti.
Procesul pentru stabilirea cotelor de mai sus a avut loc in sectorul 3.
Va rog sa-mi spuneti daca putem vinde imobilul printr-un cabinet notarial aflat in
Focsani una din parti(cea cu 1/3) are domiciliul in acest oras iar cealalta parte avand domiciliul stabil in Suceava.Cumparatorul este din Bucuresti.
Va multumesc foarte mult
Am facut demersurile necesare(plata taxa timbru,timbre fiscale , taxa timbru 2 lei si taxa timbru 6 lei etc) pentru obtinerea unei copii la o hotarare judecatoreasca cu mentiunea definitiva,irevocabila si titlu executoriu.
Copia eliberata nu contine formularea ,,titlu executoriu" (numai definitiva si irevocabila)cu toate ca asa era formularea de pe cerere(cererea este tip si am cumparat-o de la xerosul de la judecatorie).
Unde ar trebui sa apara formularea de care intreb si daca voi avea probleme din cauza lipsei respectivei mentiuni. va multumesc
In urma decesului fratelui meu a ramas un apartament dobandit inainte de casatorie.
Ulterior a decedat si sotia acestuia.Prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila(avem investire in acest sens) familia noastra are 2/3 din acest apartament,iar rudele sotiei decedate au 1/3.
Procesul pentru a stabili proprietarul pentru aceasta 1/3 dureaza foarte mult si nu stiu ce posibilitati avem sa vindem partea noastra deoarece nu cred ca este cineva interesat sa cumpere doar 2/3 urmand sa rezolve si cealalta1/3
Suntem doi frati. Mama a divortat in urma cu 25 ani ambii copii ramanand in intretinerea mamei. Tatal a locuit in alta localitate (sat) iar in urma cu un an a decedat. Tatal nostru a detinut o proprietate (casa + teren) in alta localitate. Mentionez ca el nu s-a recasatorit .Vreau sa stiu daca avem dreptul la proprietatea ramasa in urma decesului.Tatal meu mai are un frate in viata, in localitatea respectiva.
Va rog sa -mi spuneti ce drepturi imi revin in acest caz si unde ma pot adresa pentru deschiderea succesiunii.
Va multumesc!
Va rog sa-mi spuneti unde achit taxa judiciara de timbru in cazul cand eu locuiesc in Focsani si am deschis actiunea de succesiune pentru un apartament aflat in sectorul 4 din Bucuresti.
Actiunea judecatoareasca se desfasoara la Judecatoria sectorului 4 Bucuresti.
taxa este de 3200 lei si nu stiu exact unde trebuie sa o platesc.
Buna seara!
In mai 2009 am deschis succesiunea la tribunal, in urma mortii fratelui meu pentru apartamentul in care locuia, bun dobandit inainte de casatorie.
In decembrie 2009 s-a dat sentinta.
In momentul in care am solicitat 1 copie legalizata a sentintei, mi s-a solicitat achitarea sumei de 3000 lei.(presupun noua taxa de timbru) desi deschiderea succesiunii s-a facut in termen de 6 luni de la deces.
Intrebare: Pot solicita scutire de taxa de timbru,(sunt somera si mi se pare o suma enorma), de la cine?