Buna ziua
Vreau sa-mi fac un calcul al pensiei sa vad daca imi convine sa ies la pensie anticipata (1 an). Cei de la casa de pensii mi-au spus ca nu au voie. Vreau sa-mi fac acest calcul dar fara sa depun dosarul pentru pensie, vreau doar sa vad cam ce pensie a-s putea lua in cazul iesirii la pensie .
Cum pot sa-i fac sa-i oblig sa-mi faca acest calcul?
sal
sunt foarte multe lucruri de explicat. Dar iti dau un sfat: cauta un contabil sa-ti explice ce trebuie sa faci. In reg jurnal se trec toate incasarile si platile efectuate intr-un an (ex 2011) . pana in mai 2012 trebuie sa calculezi diferenta dintre incasrile si platile adica venituri - cheltuieli iar asupra rezultatului trebuie sa aplici impozitul de 16%. In mod normal pe sistem real se plateste si un impozit trimestrial anticipat la un venit preconizat.
in anul urmator se face diferenta dintre impozitul calculat efectiv din reg. de incasari si plati si impozitul platit anticipat iar diferenta trebuie sa o platesti la stat bineinteles aceasta suma este inscrisa si in decizia comunicata de cei de la finante.
la venitul net obtinut se mai platesc : sanatatea 5,5%, conc. si indemn 0.85% daca vrei, treb. sa ai si un contract la casa de pensii etc.......
luati actele pe care le-ati semnat la acordarea creditului. Daca ati semnat un contract de gaj pe conturi - ma refer la conturile de salariu, nu aveti ce face , au tot dreptul. Daca nu aveti inserat acest cont intr-un contract de gaj nimeni nu are voie sa va umble in conturi.
Vreau sa angajez o vanzatoare, dar nu are calificare. Ca si studii are 8 clase si face liceul la seral.
Pot sa o angajez asa fara sa faca niciun curs, cel putin deocamdata?
deci sa inteleg ca nu trebuie sa ma inregistrez ca PFA daca sunt considerat ca un salariat?
Banca imi solicita sa ma inregistrez ca PFA cu toate ca nu voi avea niciodata activitate in acest PFA conf. OUG 44/2008 - orice activitate se inregistreaza la reg. comertului
va multumesc.
Sunt agent consiliere la o banca printr-un contract de agent si aceasta activitate este catalogata ca fiind dependenta. banca imi cere sa-mi fac PFA si nu inteleg de ce.
1. mi se retin toate impozitele si taxele ca la un salariat
2. conf. OUG 44/2008 orice activitate econom. independenta se inregistreaza la Reg. Comertului
3. cum sa-mi inregistrez eu comisioanele si retinerile in Reg. Jurnal si sa mai si platesc impozitul si sanatatea anticipat trimestrial cand mie lunar in functie de comisionul incasat mi se retine tot : cas , sanatate, impozit, somaj si banca plateste la randul ei pentru comisionul brut castigat de mine la fel :cas, somaj , sanatate etc.
4. nu vor sa faca diferenta intre activitate independenta (impozit si sanatate trimestrial si regularizare) si activitate dependenta unde se retin si se platesc toate contributiile exact ca la un salariat.
va rog un raspuns conform reglementarilor. Oricum eu i-am cam bagat in ceata cu aceasta problema.
va multumesc!
pot sa iau un certificat digital pe persoana fizica si sa depun declaratia 112 online pentru mai multe firme?
Mentionez ca nu am nicio legatura contractuala cu aceste firme.