avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Activitate dianami

Activitate dianami

Răspuns la discuția Indemnizatie insotitor
daca sotul este persoana cu handicap grav (gradul I), aveti dreptul la 12 calatorii (cfr sau auto) gratuite si transport urban gratuit dar le puteti folosi doar daca il insotiti.
Insotitor si tutore sunt doua lucruri diferite.
Insotitorul poate fi orice persoana care ajuta persoana cu handicap grad I. persoana cu handicap poate avea insotitori diferiti, in functie de cum doreste.
Tutorele este persoana care reprezinta interesele persoanei puse sub interdictie.
Indiferent de situatie, primaria nu avea voie sa injumatateasca indemnizatia de insotitor pentru ca este stabilita prin lege.
Tutorele primeste, pe numele lui, indemnizatia de persoana cu handicap grad I (202 ron), bugetul complementar (92 ron) si indemnizatia de insotitor (530 ron).
verificati, intai, daca acesti bani au fost trimisi de catre DGASPC si Primarie. Daca au fost trimisi insemna ca i-a retinut tutorele. Daca nu au fost trimisi, se pot recupera dar trebuie sa urmati niste pasi.
Dupa ce verificati spuneti-mi ca sa va spun ce aveti de facut.

Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
........................................
ART. 5
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile folosite au următoarele semnificaţii:
..............................................
21. însoţitor - persoana care acompaniază persoana cu handicap şi care beneficiază de drepturi în condiţiile prevăzute de lege;
..................................................
ART. 42
...........................................................................
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
Calitatea de persoana cu handicap o obtineti dupa ce sunteti evaluat de catre Serviciul de evaluare complexa din cadrul Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din judetul/sectorul unde aveti domiciliul. In baza acestei evaluari, Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap emite certificatul de incadrare in grad de handicap. Gradul de handicap este in functie de gravitatea bolii, varsta la care ati dobandit boala, alte complicatii aparute, etc.

Mai jos, va citez cateva articole din Legea 448/2006 (republicata) cu privire la protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
...............................................
ART. 26
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială;
b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;
d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;
e) scutire de la plata taxei hoteliere.
................................................
ART. 75
(1) Persoanele cu handicap au dreptul să li se creeze toate condiţiile pentru a-şi alege şi exercita profesia, meseria sau ocupaţia, pentru a dobândi şi menţine un loc de muncă, precum şi pentru a promova profesional.
..............................................
ART. 77
(1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.

daca ati declarat ca va gospodariti impreuna cu parintii si fratii se iau in calcul toate veniturile (salariile tatalui, surorii si fratelui si alocatia copilului).
Răspuns la discuția Datorii urmasi
In primul rand, suma de bani primita de persoana cu handicap nu reprezinta pensie.
Aceasta este o prestatie sociala constand in indemnizatie de persoana cu handicap + buget complementar iar in cazul persoanei cu handicap grav si indemnizatie de insotitor (daca nu are asistent personal).
Conform Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoana cu handicap primeste indemnizatie + buget numai pe perioada valabilitatii certificatului de incadrare in grad de handicap.
Persoana sau familia (dupa caz) este obligata sa anunte DGASPC-ul in termen de 48 de ore orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau resedinta, starea materiala si alte situatii de natura să modifice acordarea drepturilor prevazute de lege - in acest caz, decesul persoanei cu handicap (Art.59, litera h).
Conform Art. 101:
alin (1)Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii sociale de către persoana cu handicap sau familia acesteia se recuperează de la aceasta, inclusiv dobânzile aferente.
alin (2)Sumele stabilite în conformitate cu prevederile alin. (1), nerecuperate din cauza decesului persoanei cu handicap, se recuperează, după caz, de la moştenitori, familie sau reprezentanţi legali, în condiţiile dreptului comun.

Conform Legii 448/2006 va trebui sa dat inapoi sumele de bani incasate necuvenit dupa decesul persoanei cu handicap.
reprezentantul caminului trebuie sa ii faca viza de flotant pentru ca persoana are domiciliu la camin.
dupa ce i se face viza de flotant, tot caminul anunta casa de pensii printr-o adresa oficiala ca persoana si-a stabilit domiciliul acolo si cere transferul pensiei.
Răspuns la discuția DREPTUL LA INSOTITOR
indemnizatia de insotitor este in cuantum de 530 ron.
@gavril -florin prietenul dumneavoastra ar trebui sa faca o sesizare la Agentia de plati si inspectie sociala. este un abuz. primariile profita de faptul ca persoanele cu dizabilitati nu stiu unde sa se adreseze si nu isi cunosc drepturile.
comisia care incadreaza in grad de handicap copiii este Comisia pentru protectia copilului din judetul sau sectorul Bucurestiului. Functioneaza pe langa Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului.
pana sa ajungeti la aceasta Comisie trebuie sa mergeti cu actele, la Serviciul de evaluare complexa a copilului care este serviciu de specialitate in cadrul Directiei mai sus mentionate.
Răspuns la discuția Ajutor de inmormantare
asa cum a spus @tarzan2012, legea 448/2006 nu prevede ca persoanele cu handicap sau familiile acestora sa primeasca ajutor de inmormantare.
primaria acorda ajutor de inmormantare NUMAI beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) conform legii 416/2001 privind venitul minim garantat
aveti dreptate.
am gresit eu cand am spus : " Nu pot beneficia de indemnizatie de insotitor sau asistent personal, decat persoanele care au si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I cu insotitor (platita de casa de pensii)". m-am gandit la ceva si a iesit altceva...fraza este fara ..."decat". reformulez:
Nu pot beneficia de indemnizatie de insotitor sau asistent personal, persoanele care au si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I cu insotitor (platita de casa de pensii).
Daca doamna nu are pensie pe caz de boala gradul I, poate sa opteze intre angajarea unui asistent personal (de catre Primarie) sau primirea indemnizatiei lunare de insotitor.