Multumesc frumos pentru raspuns. Nu sunt specialist juridic, insa imi vine greu sa cred - sau traiesc in Romania ???? -ca legislatia in vigoare nu protejeaza angajatul fata de astfel de practici. Ar putea angajatorul ca in loc de jumatate de ora sa imi taie 7 ore ?
Buna ziua, programul meu de munca este 8:30_17:00( jumatate de ora pauza de masa). Daca pontez la 8:30 de intrare si 16:59 de iesire, este legal sa mi se considere 7.5 ore de munca si sa pierd practic jumatate de ora ?
Din pacate, odata cu aparitia OUG 53/2017, prestarea muncii cu jumatate de norma fara o planificare exacta specificata in C.I.M. este considerata munca la negru. Mai exact trebuie specificat in C.I.M programul in care salariatul se afla la munca.
Va multumesc pentru raspuns. Se aplica si pentru angajatii full-time ?
Buna ziua,
doresc sa inchei un contract individual de munca pentru o persoana angajata part-time 4 ore, dar sa ii ofer o flexibilitate lunara asupra programului. Sintagma "4 ore pe zi, 20 ore pe saptamana, fara a putea presta ore suplimentare" nu ma avantajeaza, pentru ca doresc de exemplu sa ii ofer posibilitatea de a lucra 4 zile * 4 ore in prima saptamana si in a 2-a saptamana 4 zile * 5 ore + 1 zi * 4 ore. La sfarit de luna media va fi "4 ore pe zi, 20 ore pe saptamana, fara a putea presta ore suplimentare" Exista o solutie pe care sa o stipulez in Contractul Individual de munca pentru o astfel de situatie ? Ceea ce doresc este ca persoana respectiva sa presteze jumatate de norma pe luna, fara a fi nevoita sa aiba o "planificare" a programului, dar respectand celelalte aspect ale codului muncii.
detin o mansarda care inca nu a fost intabulata, iar in antecontractul semnat cu constructorul nu se ragaseste numarul de inregistrare in cartea funciara al blocului care s-a mansardat. Avand in vedere ca de constructor nu mai pot da si doresc ca pentru mansarda sa fac un certificat de eifcienta energetica, ma putiti, va rog, sfatui cum anume pot proceda pentru a afla numarul de inregistrare in cartea funciara al blocului din care face parte mansarda mea ?
Buna ziua,
bunica mea - pensionara - a vandut nist actiuni ( in ,luna decembrie 2011 )ale unei societati catre o alta societate investitoare. In contractul semnat cu societatea investitoare, este explicit specificat faptul ca valoarea actiunilor vandute este de 10 lei - sa zicem - , dar bunica me primeste doar 8.4 lei , diferenta fiind virata de catre firma investitoare catre ANAF cu titlu de impozit in numele bunicii mele.
Doresc sa va intreb daca trebuie si bunica mea sa completeze Declaratia 200 si ce taxe ( impozit , CAS ..... ) ar trebui sa plateasca pentru suma revenita din vanzarea actiunilor ?
am semnat o oferta pentru geamuri termopane cu o firma din Brasov si de asemenea, dupa semnarea ei am achitat un avans acestei firme. Una din clauzele acestei oferte este aceea conform careia un angajat al firmei trebuie sa vina in 4 zile de la data semnarii ofertei ( 14.09.2011 ) pentru a face masuratorile. Aceasta clauza este nerespectata si intentionez ca maine sa ma duc la Oficiul pentru protectia Consumatorului pentru a depune plangere.
Ma puteti sfatui, va rog cum anume sa formulez aceasta plangere si care este teiul legal ( juridic ) al plangerii mele ? Intentionez de asemenea ca in baza acestei incalcari a ofertei sa solicit inapoi avansul achitat .
P.S. In termeni "populari' cunosc si sper sa nu ma insel ca o firma ( persoana juridica ) in momentul in care face o oferta este obligata sa o respecte.