Din norma metodologica pentru aplicarea legii 285/2010 am inteles ca inmultesc venitul diminuat cu 1.15 si rotunjesc rezultatul in favoarea salariatului din leu in leu (lucru care contravine putin art. 16 alin. (1) din 285, dar nu este problema mea asta).
Problema mea este ca nu stiu cat de bine am calculat eu valoarea veniturilor dupa diminuarea cu 25% a veniturilor deoarece in 118 nu mi-a explicat nimeni cum sa rotunjesc rezultatul inmultirii venitului cu 0.75. Eu fara sa ma gandesc prea mult atunci am luat salariatului ce era sub 0.5 dupa virgula, iar la ce era peste 0.4(9) dupa virgula am rotunjit in favoarea salariatului pana la intreg.
Acum ma puteti lamuri dumneavoastra cum ar fi trebuit sa procedez atunci la calculul valorii venitur
Eu radeam de carentele oug 82, dar se pare ca se poate si mai rau:))
precizarile ministerului muncii sunt contrare oug 58 veche precum si modificata.
oug 82 are carente, probleme si intre oug 58 si normele de aplicare ale acesteia, dar dintr-o ordonanta care spune ceva sa creezi tu (minister) precizari care spun cu totul altceva decat amandoua oug-urile este absurd.
pe deasupra mai gasesti si un functionar la fortele de munca care iti explica cum trebuie sa iti platesti tu contributiile ptr veniturile cuvenite pana la 10.09 dupa care se ocupa platitorul de venit... (adevarul este ca respectivul dupa ce a numarat 120 de bancnote de 100 lei a folosit calculatorul ptr inmultire!!!!)
lasand carentele oug 82, ea este simpla: la data intrarii in vigoare normele ptr oug 58 sunt abrogate, iar contributiile ptr asigurarile de somaj si pensie se platesc de catre platitorul de venit. nimic mai simplu. la 7 zile se gaseste ministerul muncii... sa scoata precizari care nu au nici o legatura cu textul oug-ului.
oricum precizarile spun doar ce ai voie sa faci, nu si ce esti obligat sa faci...
daca oug 58 ma obliga sa platesc ptr veniturile primite ptr luna iulie in august sa platesc pana pe 25 august, precizarile ministerului imi spun ca pot sa le platesc pana la 25 septembrie. concluzia mea este ca suntem un popor format din persoane mai mult sau mai putin inteligente, conduse de dobitoci!
incompetenta executivului:
- in oug 58/2010 art. III alin (4) "Obligaţia declarării, calculului, reţinerii şi plăţii contribuţiilor prevăzute la alineatul precedent revine plătitorului de venit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare."
normele la respectivul articol spuneau ca plateste-declara prestatorul
- in oug 82/2010 modifica art. III din oug 58/2010, iar undeva, la alin (2) explica cine ce datoreaza.
mai departe in alin (6), (7), (8), (9) se explica cat si cum se plateste prentru cei cu legea 8 pe '96 (sau de cand este, nu mai stau sa verific).
unde au uitat pe cei cu" venituri rezultate din activități profesionale desfășurate în baza ontractelor/convențiilor încheiate potrivit Codului civil"?
noi cei cu conventii civile nu stim cat trebuie sa platim in diferitele cazuri prezentate in alin (6)-(9)
cat iti ia sa intelegi aln. (4)?
pentru luna iulie am fost obligati sa platim asigurari de normele atr III din oug 58
pentru luna august am fost obligati sa platim pana pe 25 normele atr III din oug 58, care de azi 13 este abrogata
daca am platit pana la 13 bun, daca nu, nu mai am obligatia sa platesc.
pentru luna septembrie opreste institutia care te plateste
Multumesc ptr raspuns
Dar eu nu am treaba cu ITM, nu trebuie sa-mi accepte nimic.
Eu trebuie sa completez carnetul de munca conform legii, sa emit o decizie conform legii, nu sa imi accepte ITM ceva.
Daca as fi constrans de ITM as avea un motiv sa fac ca ei, dar daca nu sunt constrans de ei?
zzenovia: ptr acest motiv s-a modificat Codul Muncii - prentru ca cine indeplineste conditiile de pensionare sa inceteye activitatea, comentam atat legea fara sa analiyam motivele modificarii ei.
am si eu o problema acum ca legea 49 a modificat lit. d a art 56
in baza carui articol din codul muncii incetez contractul de munca al unui salariat pensionat pentru invaliditate?
mie in art 56 lit d nu imi scrie nimic de pensionarea pentru invaliditate:(
De utilizat se mai utilizeaza. Nu stiu daca exista un text de lege care sa le interzica.
Dacă am beneficiat in cursul anului de două luni de concediu medical am dreptul la întreg concediul de odihnă, sau direct propurţional cu perioada efectiv lucrată în decursul anului?
Din CM 140 (2) înţeleg eu că este direct proporţional...
Din 250/62 nu înţeleg nimic referitor la această situaţie
Mulţumesc
Paşii legali sunt conform Codului Muncii art. 69 - art. 71", CCMUN, ramură.
Sunt lungi şi anevoioşi.
Ajutor de şomaj din ce este acum în viguare probabil că se v-a acorda.
Compensaţie probabil nu se v-a da nici măcar un salariu cum scrie in CCMUN.
Dar rămâne de văzut.