avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Activitate Cristi321

Activitate Cristi321

Răspuns la discuția Dovada primire instiintare
Solicitarea catre cine sa se indrepte in cadrul postei? Catre ce birou?
Buna ziua.

As vrea sa va intreb cum se poate face dovada datei in care a fost primita o instiintare de executare silita, daca nu mai exista plicul in care a venit?

In speta, este vorba de o contestatie la executare care a fost depusa in ultima zi a termenului de contestatie, calculat de la data comunicarii. Ma intereseaza ca in caz ca partea adversa o sa invoce exceptia de tardivitate sa existe acoperire.

Ma gandesc ca de la posta se poate obtine o adeverinta in acest sens, dar fiind vorba de mediul rural, persoana care are nevoie s-a lovit, atat la postas, cat si la punctul postal din oraselul unde e arondat de raspunsul: "Nu stim, nu am mai dat asa ceva". Ori e incompetenta, ori comoditate, ori nu stiu.

Si atunci intrebarea ar fi: unde si la cine ar trebui sa se adreze (institutional vorbind, in cadrul Postei Romane) si ce anume sa solicite?

Multumesc
Răspuns la discuția Calculare termen de prescriptie
In cazul in care la scandentele stabilite nu sunt rambursate ratele de credit si nu sunt achitate dobanzile aferente, banca va comunica imprumutatului, si dupa caz, coplatitorului si garantilor, printr-o scrisoare recomandata, consecintele ce decurg din contractul de imprumut, urmare a nerespectarii obligatiilor asumate.


Asta ar putea ar putea fi clauza de intrerupere a prescriptiei?

Pentru recomandata se semneaza de primire?
Răspuns la discuția Calculare termen de prescriptie
Multumesc pentru raspunsuri.

In instiintarea care a venit de la executor e doar contractul standard, in care nu figureaza clauze si alte minuni, decat niste chestii generale si mentiunile ca sunt in ceva anexa clauzele.

In plus, executorul nu ar fi trebuit sa dea si niste informatii in instiintare cu privire la firma de recuperare? La cesiune, cand a avut loc, in ce conditii, etc.

Are doar: instiintari cu privire la faptul ca a inceput executarea mobiliara, copie dupa hotararea instantei cu privire la investirea cu titlu executoriu si copie dupa contractul din 2006 cu banca. In rest nicio alta informatie despre cum ar fi ajuns firma de recuperare parte in acest dosar.

Daca persoana in cauza se duce la executor, ar trebui sa ii dea orice din dosar, nu?

App de prescriptie, pe vechiul cod vad ca la conditiile de intrerupere ar fi chiar mai lejere:

Art. 1865

Intreruperea civila se opereaza:

1. printr-o cerere facuta in judecata, fie introductiva de instanta*) sau numai incidenta intr-o instanta deja inceputa;

2. printr-un act incepator de executare, precum sechestrul (saisie) sau cererea executiei unui titlu carui legea recunoaste puterea executorie;

3. prin recunoasterea de catre debitor sau posesor a dreptului celui in contra carui prescrie.

*)Cerere de chemare in judecata.


Ca nu mai este acea recomandata cu confirmare de primire, care oricum nu a venit ci doar niste scrisori din alea de amenintare din cand in cand, din cate am inteles.

Ar mai fi ceva ce ar trebui sa stiu cu privire la intreruperea prescriptiei (exceptand ce ar fi in contractul cu banca si in anexele lui) din vechiul cod?

Buna ziua,

Am o intrebare cu privire la modul in care se calculeaza termenul de prescriptie al unui contract bancar cesionat.

Speta este urmatoarea: credit luat in 2006, platit pana in preajma anului 2010, dupa care nu a mai fost platit, urmand a fost cedat la sfarsitul acelui an unei firme de recuperare. Creditul era pe 10 ani.

La aproape 5 ani s-au demarat actiunile pentru executare silita (inca e in termenul de contestatie la executare). Investirea cu titlu executoriu a avut loc acum o luna.

Acum vin intrebarile.
Dat fiind ca e vorba de anul 2010, prescriptia se calculeaza conform vechiului cod, nu?
Cat era termenul de prescriptie pentru o astfel de actiune si cum se calculeaza el?
Cesionarea unui astfel de contract bancar face ca termenul de prescriptie sa curga pentru tot contractul din acel moment? Sau el isi urmeaza cursul de dinainte? Adica sa fie scadente doar ratele care nu au fost platite si tot asa. Conform instiintarii, ei cer tot, deci inteleg ca a devenit scadent tot.

O sa ajung maine si la un avocat cu persoana respectiva, dar pana atunci as aprecia daca m-ati putea dumiri pentru ca ma simt dezorientat din cauza faptului ca e pe vechiul cod.
Răspuns la discuția Despre tentativa de omor
In functie de diferiti factori poqte sa fie, sau poate sa nu fie. Ca sa fie tentativa de omor, cu privire la latura subiectiva, intentia sa trebuie sa fie aceea de a va omori sau a accepta ca veti muri ca urmare a activitatii sale. Citit Art. 16 din Codul Penal ( [ link extern ]
) pentru mai multe detalii.

Faptul ca cineva isi doreste sa va calce cu masina, in functie de circumstante poate fi incadrat la omor, vatamare corporala sau loviri sau alte violente si in functie de stabilireaza infractiunii sa se raporteze pe urma tentantiva la aceasta. Tine foarte mult de ce a urmarit, respectiv acceptat soferul si de realitatile obiective care se puteau intampla ( nu in orice situatie ar fi putut sa va provoace moartea, etc.). Sa nu va imaginati ca orice oglinda in fund pe care o primiti de la un sofer nervos e automat tentativa de omor. Dar daca lucrurile au stat mai grav, atunci analizati si faceti pasul urmator.

Daca simtiti ca ati fost neindreptatit de procuror, aveti parghii de a-i contesta solutia. Grabiti-va pentru ca aveti la dispozitie un numar de zile limitat (20).
Eu nu am inteles mare lucru. Povestiti cum s-a desfasurat actiunea de la inceput pana la sfarsit. Ma refer la actiunea care a condus la vatamarea corporala.
Răspuns la discuția Distrugere inscrisuri
Ar putea fi asta:

Art. 259 – Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri
(1) Sustragerea ori distrugerea unui înscris care se află în păstrarea ori în deţinerea unei persoane dintre cele prevăzute în art. 176 sau art. 175 alin. (2) se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Dacă fapta este săvârşită de un funcţionar public în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

(3) Tentativa se pedepseşte.

Citeste in intregime: [ link extern ]



Dar poate ar trebui sa oferiti mai multe detalii. In functie de scop sau de alte circumstante poate fi vorba si de alte infractiuni.
Răspuns la discuția Acuzat de insusirea bunului gasit
Daca nu l-ati luat dvs. nu ati avea de ce sa va faceti griji. Ei ar trebui sa faca dovada ca telefonul a fost pierdut chiar in masina, ori el putea fi pierdut oriunde, atat inainte, cat si dupa.

Daca a fost pierdut in masina pe urma trebuie facuta dovada ca dvs sunteti cel care l-ati gasit si vi l-ati insusit pe nedrept.

E multa munca pana aici si politistul stia asta :) De asta a fost amenintator. De asta era mai bine daca va duceati pregatit si nici intr-un caz sa nu mai recunoasteti o vina care nu va apartine. Veti plati in locul adevaratului hot, chiar daca vorbim doar de repararea prejudiciului.

Asta e infractiunea de care ati fost acuzat:

Art. 243 – Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. (3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Citeste tot: Art. 243 – Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor [ link extern ] /


Daca stiti ca nu ati facut lucrul de care sunteti acuzat acolo, atunci mergeti tare pe pozitie. Daca vreti sa scapati de orice stres si sunteti dispus sa platiti, atunci cadeti la invoiala.
Va cer sfatul in legatura cu o problema. Cineva a cumparat o masina de la o persoana de incredere, astfel ca demersurile au fost lipsite de formalisme. In speta nu exista un contract de vanzare-cumparare incheiat pe hartie intre cele doua persoane.

Pretul a fost unul mai mic decat valoarea masinii cu aproximativ 15%, dar conform intelegerii. A fost un fel de "compensatie" sa-i zicem, dar fara a fi vorba de exigentele legislative ( "ti-o las mai ieftin ca suntem prieteni si ne-am mai ajutat reciproc si oricum daca ma luptam sa o vand in piata, tot cheltuiam banii astia, probabil"). Nu vorbim de dol sau eroare sau orice altceva. Pana in acest punct a existat o buna-credinta din partea ambelor parti.

De comun acord partile au amanat 2-3 saptamani transcrierea efectiva (RAR, etc.) pentru ca vanzatorul pleca in concediu si au preferat sa se poata folosi cumparatorul de masina in aceasta perioada.

La intoarcere partile s-au certat dintr-un motiv fara nicio legatura cu vanzarea masinii, suficient de tare incat cumparatorul sa spuna ca nu va mai indeplini ultimele formalitati si ca "ii va lua masina pentru ca oricum i-a dat-o mai ieftin".

Tranzactia s-a derulat pe o perioada mai lunga: i-a dat azi banii, cand a obtinut creditul, dar masina a primit-o la ceva vreme dupa, dar exact conform intelegerii dintre parti. Problema e ca nu prea sunt martori care sa poata depune o martuire cap coada. Unul a vazut o parte, altul alta parte. Samd. Altii ar putea fi doar martori mediati. Predarea banilor din pacate nu a vazut-o nimeni... Predarea masinii a vazut-o doar membri ai familiei vanzatorului care ar putea refuza sa depuna marturie, din cate stiu...

Vanzatorul este un barbat, cumparatorul este o femeie si e cam panicata, inclusiv din acest punct de vedere.

Nu e vorba de samsari, batausi sau mai stiu eu. Ci de doi oameni normali (el usor mai coleric, totusi), linistiti, dar care s-au certat in mod stupid pe drumul din momentul initierii vanzarii si pana la cel al definitivarii ei.

Intrebarea mea este: ce solutii are la dispozitie? sa astepte sa vada daca face el vreun pas?

Poate sa mearga in instanta si sa ceara o hotarare care sa tina loc de contract? El are sanse cu o actiune in revendicare?