Nu perioada armatei ( cea pe care o faceau toti tinerii ca recruti ) vi s-a scazut , ci perioada in care - asa cum spuneti intr-un alt post - ati LUCRAT in armata . Stagiul de cotizare contributiv este cel in care se contribuie la fondul public de pensii ( vedeti art 3 lit (r) din Legea 360/2023 ) .
Va mulțumesc pentru răspuns , nu am fost destul de explicit fiindcă eu nu am studii de drept, de când sunt pensionar adică oct 2022 am primit doua decizii , prima din 2022 arată la pct E stagiu prevazut de lege 35 ani (sistemul public - condiții normale de munca ) iar la pct F stagiu cotizare realizat 35 ani și 19 zile . Mai jos sau pagina următoare este explicata litera F și la pct 2 in sistemul militar e zero peste tot deci in cei 35 ani nu era inclusă aceasta vechime de aceia nu înțeleg de ce mi-au scăzut la recalculare stagiu neintegrat și stagiu asimilat , astea doua era normal sa mi le scadă doar dacă aveam pensia la limita de vârsta . Așa au scăzut stagiul contributiv și au plecat de la o valoare mai mică pentru calculul punctelor de stabilitate . Eu când o sa ajung la limita de vârsta o sa ia in calcul și armata sau nu , fiindcă aia 35 ani nu au cuprins-o când am ieșit anticipat deci de ce să-mi diminueze Acu vechimea . Cred ca o sa mă aleg cu pensia greșita si aia o sa o iau doar ca nu e corect . Expresia “ scapă cine poate” sau “ești pe cont propriu” e mai actuala ca niciodată .Mulțumesc pentru răspunsuri as vrea sa închei aici discuția .
Tocmai aia spuneam si eu ca armata nu trebuie sa fie scăzută de acolo si sa-mi dea puncte de stabilitate calculate la 35 ani contributivi . Adică 6,25 nu 2,31 cat am primit , îmi pare rău daca am încălcat regulile forumului dar nu eram lămurit nici acuma nu sunt se pare ca dvs spuneți ca e corecta decizia . Oricum va mulțumesc ca mi-ați răspuns am acum niște informații care mă ajuta. Nu pot crede ca legea 360/2023 e făcută împotriva pensionarilor e pentru a regla anumite probleme cu formulele din trecut. Eu mai aștept răspunsuri din care sa mă inspir când o sa merg sa fac contestație fiindcă nu îmi permit un avocat .
Legea 263 pe 2010 prevede : art.62
..
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c).
,.....
2. Legea 360/2023
art. 39
(1) În sistemul public de pensii, stagiul de cotizare contributiv se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat de către asigurat și, după caz, de către angajator.
.....
in cazul meu sunt pensionar partial anticipat mi s-a scazut din cei 35 ani in care am contribuit la serviciul public armata ,perioada in care am fost militar si nu am mai primit 6,25 puncte de stabilitate ci doar 2,31 . Am fost la casa de pensii unde au facut o copie dupa decizie si unul dintre angajati chiar mi-a spus ca e gresita , alti doi spuneau ca asa prevede legea 360 /2023 ......... asa o fi eu nu am toata legea si nu am rabdare sa citesc pe toata . De ce ne pune pe drumuri si ne creeaza un disconfort si o gramada de stres, am intrebat la tribunal la Lugoj am crezut ca acolo e instanta competenta ca eu acolo am domiciliu dar mi s-a spus ca numai la Timisoara se depun contestatii la decizii. Legea noua penalizeaza barbatii care au facut armata ca sa nu le dea puncte de stabilitate, nu pot crede asta
nelutu_pop
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu cred ca e adevărat ce Spune-ți eu am ieșit anticipat in oct 2022 și mi s-a spus ca legea prevede 35 ani minim cu contribuție și nu mi-a luat in considerare armata , am stat atâta cât a fost necesar și am făcut 35 ani și 19 zile.Perioadele asimilate cum spune legea nu s-au “pus” doar cele cu contribuție . Acu la recalculare surpriza , nu mi-a dat 6,25 puncte stabilitate , au diminuat perioada de vechime au scăzut armata și mai am eu o perioada in care am fost militar ceeea ce nu a fost corect . Nu cred ca au făcut intenționat acest lucru , am fost la casa de pensii și a recunoscut un angajat de acolo ca nu trebuie să-mi scadă din 35 ani armata fiindcă nu sunt la limita de vârsta sunt încă parțial anticipat și mi-a făcut copie după decizie a promis ca din 2 sept încep sa revizuiască pe cele cu greșeli .
Ce mi s-a părut ciudat este ca la aceiași casa de pensii am mai vorbit cu doi angajați care spuneau ca așa spune legea ca armata trebuie scăzută chiar dacă ești la pensie anticipat ceea ce nu e corect după legea 360/2023 , înseamnă ca pe cei care am ieșit anticipat ne penalizează fiindcă am făcut armata. Ne taie din anii in care am contribuit ….mie frica de ăștia, de necunoștință lor, mai exact ca n-o fii un fel de pedeapsa împotriva unor pensionari .
Dacă depun contestație fiindcă decizia de pensie in baza legii 360/2023 este greșita trebuie sa plătesc . Eu sunt la pensie anticipat parțial și in decizie când au stabilit punctele de stabilitate au scăzut din anii care ii am acolo contributivi armata și am fost militar 3 ani și 7 luni , nu ar fi trebuit numai dacă eram la limita de vârsta . Ce am acolo 35 ani sunt cu contribuție altfel nu puteam sa ies anticipat la pensie . Am fost la casa de pensii și mi-a făcut o copie după decizie au recunoscut și ei ca nu trebuie sa scadă numai dacă eram la limita era normal sa scadă sa rămână numai anii cu contribuție. Mie frica ca nu răspund așa repede și pierd termenul ăla de 45 de zile și atunci rămâne definitiva decizia .
Buna ziua , eu sunt la pensie anticipat/parțial și mai am o pensie militară fiindcă am lucrat 6 ani la MAI , exista riscul sa se cumuleze cele doua pensii acuma după legea noua . In 2026 am 65 ani voi trece la pensia limita de vârstă. Mulțumesc pentru răspuns anticipat .
Întreb și eu aici mama mea vrea sa depună cerere pentru pensie de urmaș fiindcă tata a decedat și pensia lui era mai mare (mama are de agricultor)ar câștiga cam 125 lei.Nu știu ce sa fac ,nu pierde niște drepturi in felul asta câștiga puțin acuma și după aia poate nu mai creste ,e vorba de 1250 ea Acu are 1125 minimum,va rog sa mă sfătuiți ,cum ar fi mai bine
Buna ziua,as dori sa întreb dacă am semnat deconturile banesti pe care eu le-am întocmit in calitate de casier și am semnat și in locul dirigintelui care nu a venit la serviciu deși nu am avut o împuternicire scrisă pentru asta as putea fi acuzat de ceva.Menționez ca deconturile sunt corecte și am avut supra controale in decursul timpului și nimeni nu mi-a spus vreodată ca nu e legal sau corect ,pot fi acuzat ca am făcut asta !?? Menționez ca nu am obținut foloase materiale din asta doar am semnat pentru ca sa nu trimit decontul nesemnat . Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri .