Situația creată este urmatoarea:
S-a dispus obligația la plata unei sume cu titlu de cheltuieli de judecată.
Aș vrea să știu dacă în motivarea hotărârii nu apare nici măcar propoziție a motivelor de fapt și mai ales de drept care să susțină decizia judecătorului, această dispoziție poate fi pusă în executare?
Vă mulțumesc.
Am o nelămurire, cum poate fi interpretată într-o Hotărâre judecătorească sintagma ,, si propun " ?
Este vorba de atribuire în natură sau de propunere de sulta ?
Concret in motivarea instanței temei legal art 673 ind 9 cpc iar hotărârea este urmatoarea:
Ora estimata: 08:30
Complet: CIV14 AP
Tip solutie: admite cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de îndreptare eroare materială. Dispune îndreptarea erorii materiale strecurată în Sentinţa civilă nr. 4637/02.04.2... pronunţată în dosarul nr. 24681/.../2... al Judecătoriei ........, în sensul că din eroare nu s-a menţionat în dispozitivul sentinţei sus-menţionate loturile părţilor privind ieşirea din indiviziune asupra pivniţei imobilului situat în ........, str. ..... ......, nr. .., jud. ......., astfel încât instanţa dispune îndreptarea erorii sus-menţionate astfel: ’’Dispune ieşirea din indiviziune a părţilor asupra pivniţei imobilului situat în ........, str. ..... ......, nr. .., jud. ......., conform variantei unice a raportului de expertiză construcţii completare 1 şi schiţei de plan anexă acestuia, întocmit de expert constructor ....... ...., după cum urmează: „VARIANTA I-a LOTUL 1-IONESCU ALEXANDRU MUGUR Are drepturi la bunuri în valoare de:…………………………………....1.591 lei şi propun să primească sultă în valoare de: ………………………….1.591 lei de la Lotul 2. LOTUL 2- .......... ........ Are drepturi la bunuri în valoare de:……………………………………..796 lei şi propun să i se atribuie: - Pivniţa în întregime: …………………………………………………..2.387 lei şi urmează să plătească sultă în valoare de: 2.387-796=……………………………………………………………...1.591 lei către Lotul 1.” Respinge în rest cererea. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 04.11.2015.
Document: 05.11.2015
Vă mulțumesc.
Bună seara,
Problema pe care am sa ridic este una cat se poate de serioasa. Vreau să dau in judecata statul român pentru o eroare judiciară a instanțelor din România.
Mai precis
1. instanța a dispus sa primesc sulta ( temeiul legal din motivare art.673 ind.9 cpc) calculată pe baza decretului 256/1984 ,sulta fiind propunerea facuta de expertul desemnat de instanță si nu o cerere expresă a partilor
2. atribuirea intregului spatiu unui neproprietar
3. lipsa din motivare temeiul de fapt si de drept prin care am fost obligat la plata cheltuielilor de judecata.
4. eroare materiala lipsa cale de atac din dispozitivul primei sentinte
Mentionez ca respectivul spatiu a facut obiectul unei sentinte de partaj succesoral ( sentinta din anul 1985)
Iesirea din indiviziune a fost ceruta in anul 2011prin cerere reconventională iar sentintele judecătoriei pe fond si tribunal pe recurs in anul 2014.
În recurs tribunalul nu a admis recursul si a mentinut hotărârea primei instante.
Pe fond am avut si expert parte admis de instanta iar in motivarea judecatoriei nu se face vorbire de el decat in motivarea tribunalului.
Astept un raspuns si un ajutor.
Va multumesc.
Folosesc android am schimbat din dreapta sus in nodul desktop si tot nu am gasit un icon de unde sa pot scrie un raspuns. Va multumesc.
Va rog o lămurire a unei hotărâri judecătorești din anul 2014.
In temeiul art 673 indice 9 cod de procedură civilă, instanța poate atribui unui ne coproprietar un spatiu, urmand ca acesta sa plateasca sulta calculată in baza decretului 256/1984 ? #-o
Nu este o glumă.
PS. Si recursul a fost respins ca netemeinic.
Va multumesc.
Imi poate spune cineva cum se calculeaza dobanda legala si in baza carui act normativ ?
Va multumesc.
Imi poate oferi cineva HCM 116/1963 mai precis catalogul nr 124 fisele 4B?
Va multumesc
Va rog sa ma lamuriti daca exista vreo diferenta intre urmatorii termeni si care ar fi pe scurt aceste diferente:
- Valoare de piata
- Valoare prin metoda costului standard
- Valoare prin metoda costului de inlocuire
- Valoarea unitara prin abordarea costului de inlocuire IROVAL Bucuresti
Va multumesc
Poate fi anulat un Contract de vanzare de catre mostenitoriul rezervatar daca dovedeste ca la perfectarea actului vanzatorul nu a primit nici un leu din suma trecuta in contract, iar cumparatorul nu a avut banii respectivi in momentul tranzactiei? Dovada ar fi adeverinte din partea bancilor pentru vanzator. Totodata in contract se mentioneaza ca vanzatorul va ramane in locuinta pana la sfarsitul vietii atat el cat si sotia acestuia. Imobilul a fost instrainat unei rude a sotiei actuale, astfel copilul din prima casatorie si singurul al vanzatorului fiind inlaturat de la succesiune.
Rezerva succesorala poate fi invocata numai dupa decesul sotului sau parintelui, sau poate fi invocata si inaintea decesului acestuia de una din partile ce au vocatie de mostenitori rezervatari?
In noul cod civil unde este stipulata aceasta prevedere a rezervei succesorale.
Va multumesc.