Indemnizatia de ingrijire copil , o va primi ca procent din media ultimelor venituri obtinute in 12 luni. Este indicat ca CM sa fie acordat cu 100% sau cat mai mare ( pe spatele CM scrie in ce procent se acorda). Urmatoarele CM trebuie sa fie bifate la rubrica (in continuare) pentru a se folosi aceasi baza de calcul . Sa fiti atent sa aibe parafa medicului si rubricile completate corect, pentru ca angajatorul poate respinge plata CM pe motiv ca nu este completat corect si il respinge la decontare Casa de Sanatate.
Bafta !
Si legea privind programul de lucru redus este data pentru toata lumea. Se comenteaza oriunde , pentru ca asa ne-am invatat. Daca am trai intr-o societate normala, nu s-ar intampla acest lucru , pentru ca fiecare ar sti ca ii vine randul sa treaca prin aceeasi situatie. Dar in Romania din 1990 si pana acum , s-au inregistrat 22 mil avorturi. Adica tot atatea cat deja suntem. Ne omoram propriul viitor. Iar cand unul din noi e normal si isi doreste o viata de familie normala , e pus la zid. Sefi de genul celui descries am vazut peste tot. Eu am un cuvant care ii descrie exact , dar nu-mi permit sa-l folosesc pe acest forum. Sunt impresionata. Deja plec sa cumpar un sac de ciment sa-i comand un bust.
Faceti referire la o cu totul alta situatie. Intrebarea facea referire la o angajata care este gravida si este obligata sa munceasca 10-12 ore pe zi , in situatia in care legea o protejeaza , oferind chiar un program redus de lucru (6 ore). Si legiutorul a prevazut acest lucru , nu intamplator . Nu cred ca ati fost in situatia asta, deci este greu sa intelegeti. Dumneavoastra faceti referire la un viciu, eu la situatia in care astepti un copil, si in afara de faptul ca iti sunt calcate in picioare drepturile, devii si bataia de joc a unei sefe , care prin te miri ce imprejurare a ajuns pe acea functie. Cand salariata a fost angajata, au stiut ca este tanara si ca in mod firesc, isi va intemeia o familie. Si-au asumat acest risc. Nu-mi permit sa fiu "nitel" obiectiva, pentru ca am vazut prea multe. Am peste 15 ani ani lucrati in functii de conducere , atat in sistemul de stat cat si cel privat. orice pierderi datorate unui management defectuos , se regleaza pe seama salariatilor , care in principiu nu au nici o vina pentru anumite investitii nerentabile. Apoi se face economie exploatand pe altul si facand economie la hartia igienica. Nu stiu la care buget al asigurarilor de sanatate faceti referire. Acela din care se fac achizitii de miliarde pe dude? pentru ca daca vorbim de acelasi lucru, nu cred ca se va cheltui acest buget daca salariata in cauza , va beneficia de concediu medical. Eu chiar I-as sugera ca daca isi mai doreste copii , sa-l programeze pe urmatorul inainte sa plineasca 2 ani copilul pe care il asteapta. SI din post natal se intra in prenatal si poate sta 4 ani acasa. cand isi va relua activitatea , nu va mai trebui sa treaca prin ce trece acum, pentru ca oricum nimeni nu o va ajuta sau sustine, cel mult cu o morala de etica. Nu vreti sa stiti cate cursuri de etica am facut, si nici cat de departe suntem de ce se preda. Eu sunt satula de lupi moralisti. Daca ati fi stat 12 ore la munca in care la fiecare 30 min sa faceti poteca spre toaleta pt ca aveti o conditie fizica delicata, poate ati fi inteles.
Dumneavoastra vi se pare correct sa platesti salariatul pt 8 ore si sa-l muncesti 10-12? Vi se pare correct ca institutiile abilitate sa faca ordine in sensul asta , nu-si fac intotdeauna treaba? De ce salariatul ar proceda corect?
Pe sefa care a trimis acest mail tuturor salariatilor o puteti da in judecata si ii puteti pretinde si daune morale. Acestea pot fi oricat de mari le considerati dumneavoastra. Tinand cont de faptul ca este insarcinata , are toate sansele sa si castige aceste daune. Un avocat va poate spune mai multe.Dar trebuie sa gasiti unul bun pe care sa il si cunoasteti (pentru a nu se lasa influentat de patronul care spuneti ca este influent). daca stiti pe cineva din media, v-ar fi de folos. Cand cazul este mediatizat , procesele sunt mai greu de aranjat. In plus nu cred ca isi doresc publicitate de genul asta. Daca oamenii afla ce abuzuri de sac in acea societate, nu vor mai sta 30 la usa. Daca va hotarati sa faceti asta , va trebui sa va bazati doar pe dumneavoastra. Colegii nemultumiti , nu vor face la fel. Vor lua pozitia ghiocelului si vor face pe plac sefului.
La ITM daca va duceti , vor veni in control , pentru ca sunt obligati sa dea curs sesizarilor. Nu va vor face dreptate dumneavoastra personal, dar cand vin controale le cer tot felul de situatii pe care altfel omit sa le faca, se lucreaza peste program pentru a reface acele situatii din urma si au totusi teama de aceste controale. Intr-un cuvant, chiar daca scapa de amenzi , nu le e indiferent ca sunt controlati. Daca in timp , mai multi salariati fac sesizari, nu va mai fi de ajuns faptul ca au relatii.
Daca spuneti ca sunt influenti, inseamna ca vor afla cine a facut sesizarea. In mod normal nu au voie sa spuna numele persoanei care le-a facut sesizarea, dar daca se cunosc le va spune. Tinand cont de faptul ca este intr-o situatie delicata, nu cred ca va face fata presiunilor care se vor face asupra ei , dupa acest control. Nu le este greu sa o terorizeze in asa fel incat sa nu-si faca treaba cum trebuie si sa o dea afara.
Faptul ca este insarcinata trebuie sa-l anunte inscris cand este in luna a 3 a , pentru a nu-i mai desface contractul de munca.
Parerea mea personala , e ca pentru a va castiga dreptatea legal va trebuia bani si rezistenta psihica pentru a-i tara prin tribunale. Daca nu dispuneti de acest lucru , din cauza stresului sotia poate avea "o sarcina greu de dus pana in luna a 9 a" , si o poate tine din medical in medical pana cand naste. Apoi in cei 2 ani in care sta acasa cu copilul, isi poate gasi alt loc de munca. Folositi legea pentru a va proteja, sotia nu pentru a face dreptate pentru ca , personal nu cred ca o veti gasi. Poate primi concediu medical pe toata perioada sarcinii , pentru o sarcina cu dificultate , apoi 2 ani indemnizatia de ingrijire copil.
Poate gasiti un loc de munca cu program normal, chiar daca este mai prost platit. Sa cresti un copil nu inseamna doar sa-i dai de mancare , ci sa ii dai educatie. Nu ai cum sa faci asta , daca vii la ora 20.00 acasa. Si e de preferat o viata mai modesta din punct de vedere material , dar cu bucurii de la copii decat cu bani multi din care sa intretii niste derbedei (pentru ca mama nu a fost langa ei cand a trebuit).
Este o parere personala ( posibil gresita ) , bazata pe experienta proprie.
In ultima perioada , bancile nu mai acorda credite fara a obliga beneficiarul sa faca o asigurare a creditului. E posibil ca sora dumneavoastra sa fi incheiat o asigurare pentru creditul facut. In acest caz , creditul este acoperit de polita de asigurare.
Solicitati o copie dupa statutul sindicatului(ca membru aveti dreptul sa solicitati o copie).In statut trebuie sa fie prevazute conditiile in care un membru se poate retrage din sindicat.In mod normal e suficienta o cerere de retragere din sindicat (dar nu stiu de ce facilitati ati beneficiat si la ce va obliga acestea). Tot in mod normal in urma neplatii cotizatiei ar trebui sa va excluda automat.
Decizia de imputare poate fi emisa doar functionarilor publici care mai au calitatea de salariat al institutiei respective. Dumeavostra veti vi notificat de compartimentul financiar. Daca in urma notificarii veti stabili de comun acord modul de stingere al debitului. Daca dumneavoastra nu il recunoasteti , compartimentul juridic va face demersurile pentru recuperarea sumei prin executorul judecatoresc.
Asa cum deja stiati , legea nu mai obliga institutiile publice sa plateasca salariile pe carduri. Salariul il puteti ridica de la casieria institutiei. Insa orice unitate isi poate face un regulament prin care sa-si stabileasca modul de lucru. Pentru a putea achita salariile pe carduri , compartimentul de specialitate intocmeste un un singur ordin de plata catre banca cu care lucreaza si un borderou cu restul de plata al salariatilor. Daca dumneavoastra vi se aproba sa primiti salariul la o alta banca , ar trebui ca aceasta facilitate sa li se acorde tuturor salariatilor. Asta ar insemna sa se faca cate 20 de ordine de plata insotite de tot atatea borderouri( asta inseamna ca din statul de plata sa se culeaga si adune ce angajati au conturile la BCR, care la BRD ....etc.). De la data primirii pontajelor , pana la data platii salariilor se lucreaza oricum in criza de timp. Daca se pierde timp si cu modalitatea de plata riscati sa nu va primiti salariile la data stabilita. Pentru o organizare eficienta ordonatorul poate decide modul de lucru. Din ce ati scris reiese ca au hotarat sa se plateasca salariile pe carduri la o anumita banca sau numerar. Daca nu sunteti multumit de comisioanele bancii cu care se lucreaza acceptati ridicarea salariului numerar.
Lucrez intr-o institutie publica , la compartimentul financiar. Plata salariilor nu este singura noastra grija. Trebuie sa facem fata unui hatis de legi , care de cele mai multe ori nu le e in clar cum se aplica nici de catre cei care le emit si ni se cer tot felul de situatii (suplimentare fata de particulari) care sunt necrofage.Personalul este putin pentru ca asa cum stie toata lumea, bugetarii au facut reduceri de personal . Daca am sta sa achitam salariile la fiecare angajat la alta banca si dupa cum vrea sa se schimbe , intr-un an am da 'buna ziua" la gaste. Si in institutia noastra se lucreaza doar cu 2 banci si prin casierie .Si va garantez ca personal n-am primit nici o facilitate de la bancile cu care lucram.Decizia a fost astfel luata pentru a putea termina in timp situatiile solicitate.
La primele 2 ore suplimentare lucrate in cursul saptamanii se plateste un SPOR de ore suplimentare de 75%.
Ex,: daca sunteti platit pe ora cu 100 lei. Pentru ora suplimentara veti primi un spor de 75 lei. Costul total al orei lucrate suplimentar este de 175 lei.
Pe fluturas veti avea evidentiate totalul orelor lucrate in luna si separat sporul.
Ex.: daca intr-o luna aveti lucrate 2 ore din care 1 ora este platita normal si 1 ora suplimentar , iar costul orei este de 100 lei ,pe fluturas va apare:
Total ore lucrate 2 ore 200 lei
Ore suplimentare 75 lei
Total 275 lei
Si nu cum va asteptati sa apara :
Ore lucrate 1 ore 100 lei
Ore suplimentare 175 lei
Total 275 lei
Este acelasi lucru , numai ca se evidentiaza pe stat sporul orei suplimentare , nu costul ei.
In calitate de coasigurat beneficiati de servicii medicale gratuite. Daca aveti nevoie de acestea incepand din luna curenta, faceti cerere sa fiti trecuta coasigurat din aceasta luna si atat. Nu este cazul sa platiti din urma decat in situatia in care doriti sa fiti asigurata din urma. Cererea pentru a fi trecuta coasigurat o face sotul dumneavoastra la locul dumnealui de munca. impreuna cu cererea trebuie sa mai depuna la dosar o declaratie a dumneavoastra ca nu obtineti nici un fel de venit.