tatal meu este fortat prin desfiintarea postului sa se pensioneze anticipat, este nascut in noiembrie 1954 (60 de ani si 5 luni) si are 38 de ani de vechime in munca( fara alte stagii armata sau facultate).
Penalizarea va fi de 55 luni x 0,75%=41.5% sau de 19 luni x0,75%=14,25%?
pai contractul spune onorariu de success 20%...ceea ce pentru mine inseamna ca daca aveam castig in instanta...nu mi se pare ca ocolesc sa imi platesc avocatul...dar vroiam un raspuns si din partea cuiva competent.
si a doua intrebare era de fapt...pot renunta la un proces deja deschis? faptul ca voi primi niste salarii compensatorii acum, la cateva luni dupa ce efectiv nu mai lucrez acolo poate fi intrepretat drept mita?
impreuna cu un avocat am dat in judecata fostul angajator pentru concediere ilegala. Acum, cei de la fosta firma, au aflat ca i-am dat in judecata si vor sa ne intelegem la o despagubire ca sa renunt la proces.
Avcatului i-am platit in totalitate onorariul in valoare de 3200 de ron insa in contractul cu el mai am prevazut un onorariu de success de 20% din sumele castigate in instanta.
As vrea sa ma inteleg cu fostul angajator si apoi sa ii spun avocatului ca renuntam la proces fara sa ii mai platesc 20 % din suma...mai ales ca pana acum avocatul nu a facut decat contestatia pe care a depus-o la tribunal.
Este legal?
eu am dus concediul medical la firma, la departamentul de resurse umane, insa sustine ca nu l-a primit. Cum ar fi trebuit sa ma asigur ca il primesc si nu mai recunosc dupa aceia, sa ii pun sa semneze si sa stampileze pe copie, sa i-l fi trimis prin posta, sa il fi depus la secratariat cu numar de inregistrare?
si eu sunt in situatia descrisa anterior, sunt in concediu de crestere a copilului in ultimii 4 ani si acum in ultima luna cand trebuia sa stea tatal am vrut sa imi platesc CASS ca sa nu am discontinuitate in asigurarea de sanatate dar acestia nu mi-au acceptat plata deoarece mi-au spus ca trebuie sa platesc pentru aproximativ 150 de ron primiti anual dobanda cam 1000 de ron pe an ceea ce ar reprezenta cam 450 -500 de ron contributia si restul dobanzi si penalizari. mi se pare groaznic de nedrept sa platesc si de 5 ori mai mult decat ce bani am "castigat" si mai ales ca nu mi-a spus nimeni, ci dimpotriva eu am fost asigurata tot acest timp.
inspectorul de la casa de sanatate mi-a spus ca eu sunt asigurata fara plata contributiei, la fel ca un coasigurat din punctul lor de vedere.
nu stiu ce sa fac...acum evident ca nu pot sa platesc atatia bani si mi-au spus ca atunci cand vor face somatiile de plata imi vor popri contul si isi vor recupera ei banii...
eu m-am dus sa intreb inspectorul avand urmatoarea situatie si anume sunt in concediu de crestere a copilului si acesta mi-a spus ca asta este o situatie in care sunt asigurata la casa de sanatate dar pentru ca nu platesc efectiv asigurari de sanatate voi fi obligata sa platesc pentru 100 de ron pe an dobanzi la depozit circa 500 de ron CASS pe an + penalizari si dobanzi.
mi-a spus ca daca eram in somaj nu trebuia sa platesc dar fiind in ccc nu sunt acoperita de lege si sa astept acasa deciziz de impunere care sigur va veni:(
este adevarat?
a semnat pana la urma informarea si spune ca declara ca in momentul semnarii nu se afla in ccc, concediu medical, etc nu ca nu va fi in timpul preavizului in concediu medical asa cum am inteles eu initial la telefon...
conedierea este individuala pe baza articolului 65 lit 1... deci cu toate ca ei au scris ca are termen de contestare de 30 de zile ea poate contesta mai tarziu, in intervalul 30 -45 de zile si instanta ii va accepta contestatia?
intreb deoarece ei deja au demarat procedura de angajare a cuiva in locul ei dar posibil ca se bazeaza pe faptul ca va dura mai mult decat va avea ea termen sa conteste in instanta
surorii mele i-a fost inmanata o instiintare de preaviz de concediere individuala in care la penultimul paragraf scrie ceva de genul ca declara si ia la cunostiinta ca nu se afla si nu se va afla in concediu medical pe durata preavizului de 20 de zile.
apoi ultimul paragraf spune ca poate contesta instiintarea in termen de 30 de zile.
este legal?
ar fi bine sa semneze si apoi sa dea in judecata pentru ca este o clauza abuziva?
Domnule Tudor Valeriu va multumesc din suflet...astept sa imi calculeze indemnizatia si daca va fi aceiasi ca in ccc 2 voi face o reclamatie atasand si pasajele din lege. Va multumesc inca o data!
freeelis va rog, puteti sa imi spuneti care este noua lege?
oricum si din textele citate de dumnevoastra inteleg ca ar trebui sa primesc 85 % din indemnizatia de crestere a primului copil adica 2200x85%=1870 ron si respectiv alocatia 0,4x500= 200 ron
tudorvaleriu
am gasit ca nomele metodologice ar fi: HOTÃRÂRE Nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
in cazul meu articolul care s-ar aplica ar fi cel de mai jos si in aceata situatie doamnele ar avea partial dreptate?...dar eu nu mai sunt in situatia in care am fost la nasterea celui de al doilea copil adica in timp ce eram in concediul de crestere copil 1 solicit concediu de crestere copil 2 si in acest caz indemnizatia ar trebui sa fie aceiasi ca in cazul primului copil...in acest caz eu solicit indemnizatie pentru copil cu handicap in varsta de 1 an si 11 luni iar cele 12 luni de venituri dinaintea nasterii copilului sunt constituite din indemnizatie de crestere a copilului 1 si logica mea imi spune ca ar trebui sa iau 85 % din indemnizatia primului copil... unde gresesc eu..sau doamnele de la primarie?
(1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare
pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie, până la împlinirea de către copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, aceasta, la finalizarea concediului sau, după caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, optează, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţă. Pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea trebuie să fie depusă cu 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la această dată. În cazul în care se depăşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
....
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea
copilului în cuantumul primit anterior, prin utilizarea în calcul a indicatorului social de
referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează:
a) nu mai mult de 6,8 ISR în cazul în care persoana optează pentru concediu şi indemnizaţia
prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. din ordonanţa de urgenţă;
b) nu mai mult de 2,4 ISR în cazul în care persoana optează pentru concediu şi indemnizaţia
prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. din ordonanţa de urgenţă.