avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Activitate ascee_rp

Activitate ascee_rp

Răspuns la discuția Declaratie 112
Dar ce spuneti de faptul ca textul "b) indemnizaţiile din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publică, stabilite potrivit legii;" apare si in codul fiscal valabil 2015, la art 296^4,(1), b)?

Ce anume e nou in codul fiscal pe 2016 care obliga plata contributiilor de asigurari sociale pt consilieri locali, si nu era in codul fiscal pe 2015?
Daca prietena ta se impaca cu soferul, aveti grija ca "despagubirile" sa acopere toate cheltuielile de spitalizare (in caz ca a fost spitalizata, cereti spitalului sa va dea o estimare). Pt. ca, daca va impacati si prietena ta semneaza ca nu mai are nicio alta pretentie in viitor, spitalul nu se va mai putea indrepta asupra soferului vinovat pt. a recupera cheltuielile, ci se va indrepta asupra victimei (ca ranile survenite prin accidente din culpa nu sunt acoperite de asigurari).
Răspuns la discuția D112
Cat timp ati mai depus o declaratie D112 pt. luna 01/2012 si a fost acceptata de finante, orice alta declaratie D112 depusa pt. luna 01/2012 trebuie sa fie marcata ca fiind rectificativa.

Daca nu ati avut salariati, atunci vedeti ca toate contributiile sociale (angajat si angajator) sa fie raportate cu valoarea zero.
Răspuns la discuția vatamare corporala din culpa
Am citit despre cazuri (tot aici pe forum parca) in care cei ce s-au inteles cu vinovatul si si-au retras plangerea penala au ajuns sa suporte din buzunarul propriu cheltuielile de spitalizare (chiar daca spitalul a venit cu cererea de plata dupa 1-2 ani).

O cautare scurta pe google dupa "cheltuieli spitalizare accident rutier" m-a adus aici: [ link extern ] /

Deci, aveti grija ca despagubirea primita de la vinovat sa includa si cheltuielile de spitalizare (eventual cereti de la spital o suma, pentru ca daca va impacati o sa ajungeti d-voastra sa platiti cheltuielile).
De curiozitate: daca pe liste/chitante/etc este trecut numele altcuiva decat cel al proprietarului, cu ce drept va veni asociatia sa ceara sume proprietarului apartamentului, in caz de restante ? Altfel zis, ar avea vreun drept sa dea in judecata proprietarul, eventual sa scoata la licitatie apartamentul, in caz de restante, pentru recuperarea sumelor, tinand cont ca toate chitantele/listele au fost facute pe numele altcuiva ?
Din putina contabilitate pe care o stiu, o factura genereaza o obligatie de plata si nu inseamna ca s-a si facut plata. Domnul care a adus factura trebuia ca, pe langa factura, sa fi adus si un ordin de plata/chitanta/bon fiscal ca dovada ca acea factura s-a achitat. Nu imi dau seama cum ar putea un contabil sa poata scoate niste bani din asociatie doar pe baza unei facturi, fara a avea ca justificare si chitanta/ordinul de plata/etc cu care s-a platit acea factura.
Socrul meu si-a depus toate hartiile pentru recalculare pensie in septembrie, si acum i-a venit o recomandata de la casa de pensii militare (?) care mai mult ca sigur e tot in legatura cu pensia... problema e ca el e plecat din tara si scrisoarea s-a intors inapoi. Aveti idee ce ar fi putut sa contina scrisoarea ? Are sansa sa contina vreo hartie care sa trebuiasa sa fi trimisa inapoi ?
Răspuns la discuția imprumut banca
Stati fara griji, banca nu se poate atinge de casa mamei voastre (atat timp cat pe actele de proprietate apare doar mama). Ce trebuie sa aveti grija e sa nu semneze nici un angajament de plata mama sotiei, sau sa achite sume in numele sotiei.
Verificati daca odata cu contractul de vanzare-cumparare sau intre contractele asociatiei este si un contract prin care va "abonati" la curent eletric prin firma care a construit apartamentele. De asemenea, verificati daca prin contractul de V/C s-au transferat si drepturile asupra retelei de energie electrica (sau daca prin contract dezvoltatorul se obliga sa va dea in proprietatea asociatiei reteaua electrica ce e in afara blocului - transformator, firide, etc). S-au mai auzit cazuri in care firma dezvoltatoare e si "distribuitor" de energie electrica, apa, canal, etc, si factureaza la ce pret vor ei.

D-voastra aveti apartamentul intr-un complex de mai multe blocuri, in care terenul "public" - sosele, parcari, spatiu verde, etc - a fost initial al dezvoltatorului ? Daca da, verificati daca ati cumparat cota-parte din acel teren sau dezvotatorul e inca proprietar...

Solutia ar fi sa va constituiti in asociatie de proprietari (daca nu sunteti deja) si apoi sa negociati cu electrica sa va faca contracte individuale - dar, daca nu este o alternativa de cuplare la alt transformator, ramaneti la mana dezvoltatorului sa va vanda transformatorul lui, sau sa cumparati altul.

Oricum, situatia e foarte aiurea; intrebarile de mai sus trebuia sa vi le puneti inainte de a cumpara, nu acum...
Răspuns la discuția PFA norma de venit IT Bucuresti
o mica precizare: sanatate si impozit se plateste la valoarea normei de venit (21600 pt. bucuresti), indiferent de incasarile tale; plus, daca te declari ca norma de venit, nu vei putea deduce nimic.