avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Activitate Aelrih

Activitate Aelrih

Răspuns la discuția Indiviziune
V-as ruga sa precizati legea care se refera la iesirea din indiviziune si daca este o regula ca la iesirea din indiviziune sa fie respectate unde se poate fizic cotele si din cladiri si din teren sau i se poate atribui unui doar echivalent in teren si celuilalt cladirile. Multumesc.
Discuție Indiviziune

Buna ziua,

Imi cer scuze ca va supun atentiei problema mea insa as vrea sa stiu ce tebuie sa fac.

In urma cu 14 ani impreuna cu fratele meu si mama am acceptat partea care ni se cuvine legal din mostenirea tatalui( succesiune fara iesire din indiviziune) si anume :
Casa 137 m2, anexa 90 m2 ( 37 m2 m2 locuibili restul magazine) 3700 m2 teren intravilan ,(dobandite in timpul casatoriei) si 1,4 ha extravilan ( mostenire a tatalui ).
Prin intelegere acestea urma sa le foloseasca mama.
In urma cu un an fratele a facut presiune asupra mamei s-a mutat in casa si au incheiat contract de vanzare cumparare cu uzufruct si conditie de intretinere pentru cota mamei.
Ca mama nu mai are acces in casa iar despre intretinere nici nu poate fi vorba ar fi inca bine. Dar ii vorbesc urat si o agreseaza fizic avand grija san nu aiba martori.
In ultimul timp au inceput sa faca presiune asupra ei sa ma determine sa le fac contract de vanzare cumparare pe cota mea. Avand in vedere comportamentul lor fata de mama mai ales dupa semnarea contractlui sunt ingrijorata.
Fiind o familie in care a fost intelegere nu am luat masuri de precautie si multe lucruri sunt neclare . Intrebarile sunt :

1. pot sa intabulez cota indiviza si daca da unde trebuie sa ma adresez si ce acte sunt necesare
2. pot sa deschid pozitie separate la plata impozitului si ce acte sunt necesare
3. impozitul a fost platit in comun la aceeasi pozitie. Dupa cat timp poate fratele invoca faptul ca nu ma intereseaza mostenirea si sa treaca la adresa lui si cota mea.
4. in caz de solicitarea a iesirii din indiviziune cum se face partajarea cota din cladiri si cota din teren sau cu alte cuvinte ce sanse am sa obtin cei 37m2 locuibili din cladirea anexa.( cota mea este de 3/16).Cum as putea obtine acces la cladire curtea fiind comuna.
5. in cazul in care ii fac contract de vanzare fratelui cu pastrarea uzufructului ma pot asigura ca mama va locui acolo.
6. ce valoare are un act in care eu ma angajez sa ii ofer cota mea numai in cazul in care el asigura conditii civilizate de convietuire .
7. cum se poate proteja un parinte san u fie agresat de copilul caruia i-a oferit casa.
8. referitor la terenul extravilan daca solicita la iesirea din indiviziune jumatate din suprafata notarul il poate avertiza ca incalca rezerva mea.
Va multumesc anticipat .Cu multa stima.



Răspuns la discuția Masuratori
Este vorba de 3 ha.
Discuție Masuratori
Buna seara!

As avea rugamintea sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare .
In anul 2001 la punerea in posesie a unor suprafete de teren au fost effectuate masuratori topo.
I anul 2008 pentru intabulare s-au refacut masuratorile topografice . Intre cele doua seturi de masuratori exista diferente mari ( aproximati 10% din suprafata ). Ce se poate face in aceasta situatie ? Impozitul si alte taxe au fost platite pentru suprafetele mai mari rezultate in urma punerii in posesie.

Va multumesc.
Presupunem ca persoana A incheie un contract de vanzare ( pentru casa si teren ) cu uzufruct viager si conditie de intretinere cu persoana B . Persoana B vinde sau pune ipoteca pe proprietate si este executata cui revine conditia de intretinere?

Va multumesc .
Discuție intabulare
In anul 2008 un cetatean a fost pus in posesie cu doua suprafete de teren amplasate in doua locuri diferite . Au fost facute masuratori si marcari.
Anul acesta cetateanul doreste sa intocmeasca documentele pentru cadastru .
In urma masuratorilor altor specialisti rezulta ca la un teren suprafata dupa noua masuratoare este mai mica iar la altul mai mare.
Avand in vedere ca exista vecini pe toate laturile cum se poate solutiona problema corect fara a intra in conflict dar si fara a renunta la terenul pentru care s-au platit taxe ani anterior (1941– 1988). Care masuratoare este buna?

Va multumesc.
Multumesc pentru raspuns .
As mai avea o intrebare . Cum se transmit/ succed obligatiile care revin din contractul de donatie cu intretinere daca aceasta se face doar catre unul din soti.
In cazul incheierii unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager in cazul in care cumparatorul este casatorit ce drepturi are sotul/ sotia acestuia ? Dar in cazul unui contract de donatie cu acelesi clauze/
Răspuns la discuția Iesire indiviziune
Aceasta vanzare presupune incheirea de contracte taxabile sau este o acceptare tacita.

Multumesc!
As dori un sfat in legatura cu urmatoarea problema:
Dupa decesul tatalui meu mostenitorii lui impreuna cu fratele artatalui am obtinut titlul de proprietate pentru un teren. Au fost facute actele si intabulat pe toti 4 mostenitorii in vederea vanzii rapide . Vanzarea nu a avut loc si dorim sa iesim din indiviziune.
1- ce demersuri trebuie sa facem
2 - se poate intabula cota aferenta tatalui doar pe unul din mostenitorii lui si in ce conditii

Multumesc