avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Activitate Lorien

Activitate Lorien

Răspuns la discuția Succesiune
In cazul unei mosteniri vacanta, Statul va prelua masa succesorala, dar pentru acesta trebuie prin instanta declarata respectiva succesiune ca fiind vacanta, iar in speta de fata nu cred ca este cazul, defunctul avand mostenitori. Faptul ca nu au dezbatut pana in prezent mostenirea nu este o problema, nu exista termen imperativ in acest sens.
Primariile trimit asemenea notificari, desi mai nou nu se mai practica, in anii trecuti era de notorietate. Nu exista nici o obligatie pentru mostenitorii defunctului sa dezbata succesiunea si nici nu sunt obligati sa o faca la notarul mentionat in adresa respectiva. De regual trimiteam oamenii la notarul respectiv totusi sa anunta ca momentan nu deschid dosarul succesoral si cand va fi cazul o sa decida la care notar o vor face.
Răspuns la discuția Proces verbal adunare generala
Nu exista nici o reglementare sau prevedere in acest sens, nici in lege si nici in normele de aplicare. Secretarul Asociatiei, daca exista asemenea functie.
In cazul care nu exista consens, Adunarea sa decida prin vot cine sa scrie provesul-verbal.
Mandatul incheiat intre persoane fizice se prezuma a fi gratuit, pana la porba contrara, iar sarcina probei va apartine. Legat de cheltuielile efectuate in legatura cu mandatul, justificate, necesare si rezonabile, aveti tot dreptul sa le primiti, mai ales in conditiile in care mandatul s-a folosit de cele indeplinite de Dvs. Daune morale, mai putin cred, instantele din romania inca nu au o practica formata pe aceasta tema, in spete mult mai grave si daune mai evidente, nu se acorda daune morale in lipsa unei probatiuni pertinente, care sincer sa fiu nu stiu din ce ar consta, instanta nu prea poate cantarii in bani suferinta omului si de obici nici nu o face. Daunele materiale se pot dovedii cert si concret, aveti toate sansele, singura chestiune care va fi adus in discutie, data revocarii mandatului si daca a fost adusa la cunostinta Dvs. aici posibil sa intampinati probleme cu dovada, in aceasta tema nu conosc formele legale, va recomand sa va consultati cu un notar, fiind specific acestui domeniu.
Răspuns la discuția Revendicare teren
Nu se mai poate revendica, pentru terenurile agricole ultimul termen era in anul 2005 (legea 247/2005), pentru terenurile intravilane neagricole ultimul termen era in 2003 (legea 10/2001) ... in sens larg exista posibilitatea de revendicare conform dreptului comun, care este imprescriptibila, insa in practica nu se admit astfel de cereri daca nu au fost solicitate drepturiile conform legilor speciale de retrocedare.
Răspuns la discuția Mostenire
In mod automat nu aveti mai multe drepturi ... insa ar trebui analizate mai multe aspecte:
- ceilalti trei frati au acceptat mostenirea in termen (expres sau tacit), daca nu, atunci puteti devenii mostenitor unic
- posibil sa va puteti folosii de uzucapiune, dar si aici trebuiesc analizate mai multe conditii
Deveniti consilier juridic in baza numirii pe functie sau angajarii pe baza de contract individual de munca, apartenenta la Colegiu este o posibilitate dar nu este obligatoriu, mai departe art. 8 nu prevede conditia de a fi membru in vreo asociatie profesionala pentru a devenii consilier juridic.

Ca experienta personala, nu sunt membru in Colegiu, dar de 15 ani lucrez pe baza de contract de munca, in prezent sunt angajat la trei societati distincte, am destule litigii pe rolul instantelor de judecata, de fiecare data depun delegatia semnata de administrator si nu a fost cazul nici macar o data sa fie pus in discutie calitatea mea sau dreptul de a pleda. Adavarat ca ma cunosc judecatorii, am lucrat ani de zile si langa avocati/societati civile de avocati cu diverse functii, posibil ca un judecator nou sa ceara legitimatia, dar la nevoie am la mine diploma de licenta si contractul de munca, daca nici asa nu ma lasa sa pledez, eu nu m-as certa, depun concluzii scrise. Am vazut asemenea situatii, cu alti consilieri juridici, se certau ca la usa cortului, cu amenintari de sesizari la CSM, eu cred ca se facre prea mare tam tam pe aceasta tema.
In momentul de fata Colegiul nu asigura nici un serviciu valoros pentru membrii sai, omul se bucura daca gaseste o firma care sa-l angajeze cu un salar cat de cat, nu vad de ce sa mai cotizez pentru a putea muncii, iar angajarile se fac pe baza de stiinta si recomandari, mai rar se intampla sa solicita conditia de a fi membru in Colegiu.
Acum cativa ani ma gandeam sa ma inscriu, dar cand am vazut taxele si conditia sa fac stagiatura (avand 12 ani vechime fara a fi membru iar indrumatorul avand 4 ani vechime ca membru) si sau dau examene, am renuntat rapid, vreau sa lucrez si sa castig bani, nu vreau sa ma bag din nou in banca si sa platesc taxe de scolarizare/examen.

Salarizare, in functie de cantitatea si calitatea muncii, am firma unde abia am de lucru, uneori merg o data pe luna sa ridic salarul (500 lei), unde sunt multe litigii si necesita cunostinte legislative aprofundate intr-un anuem domeniu, acolo se plateste peste o mie de lei ... daca sunteti la inceput de cariera si gasiti un loc de munca care nu necesita multa experienta, acceptati chiar si cu salar minim (la institutiile publice un debutant primeste in jur de 1200 lei brutt). Succes.
Răspuns la discuția Refuz parasire locuinta
1, notificare scrisa sa paraseasca locuinta in 5 zile de la primire (recomand executor dar nu este obligatorie, poate fi si scrisoare recomandata cu confirmare de primire)
2, cerere de evacuare la instanta din raza teritoriala a imobilului
3, taxa de timbru 100 lei
4, cand aveti sentinta executorie din prima instanta, il mai somati odata, acum inca poate parasii de buna voie, fara alte cheltuieli de executare
5, daca nu paraseste nici asa, mergeti la un executor si el va evacua paratul, asta este pasul cel mai costisitor, pana la 1000 lei avans va puteti astepta, care teoretic primiti inapoi, practic nu de fiecare data paratul are venituri sau bunui de executat
- toata procedura are trebui sa dureze 2-4 luni
- model fara sa stiu speta nu pot sa dau, aveti pm cu ceva sfaturi
- nu puteti evacua cu politia, aveti nevoie de sentinta pentru asa ceva, daca aveti cunostinte la politie, puteti incerca, macar o vizita la locuinta, poate se sperie si pleaca, dar legal politistul nu poate evacua
Răspuns la discuția Intrare in posesie
Pacat ca nu v-ati judecat in contradictoriu si cu locatarii respectivi. Chiar daca acele constructii nu sunt notate in cartea funciara, nu puteti trece arbitrar la demolarea lor. Daca sunt constructii usoare, aveti toate sansele sa obtineti in instanta demolarea lor, sunteti proprietarul terenului, constructiile au fost ridicate probabil fara autorizatie.
Posibil ca paratii sa invoce dreptul de superficie, in practica instantele cantaresc valoarea terenului si a constructiilor si astfel decid daca trebuie demolate constructtile ca prezinta o valoare mai mica sau proprietarul terenului va avea de suferit si se instituie un drept de superficie (dreptul de folosinta a terenului proprietatea altuia, pe care ai construit ceva), din motive economice nu se va dispune demolarea unei case de valoare mare, pentru cateva sute de metri partati teren cu valoare mai mica.
Răspuns la discuția Refuz parasire locuinta
Va recomand sa-l actionati in judecata conform noilor dispozitii speciale din Codul de procedura civila, art. 1033-1048 (evacuarea speciala, o instituite nou foarte utila si bine gandita).
Ieftin, rapid si simplu, paratul are aparare limitata, practic daca aveti in regula titlul Dvs. de proprietate, nu aveti cum sa pierdeti.
Va puteti judeca chiar si singur, o notificare prin executor (de regula 100 lei + TVA), taxa de timbru 100 lei, in 2-3 luni aveti sentinta care este executorie plus inca o luna punerea in executare.
Daca paratul are pretentii, trebuie sa se indrepte impotriva Dvs. pe cale separata, nu poate invoca dreptul de retentie.
Da, este valabila, are o valoare.
Sa intelegeti mai usor, prin contractul de vanzare cumparare se transfera dreptul de proprietate, prin promisiune (antecontract) partile se obliga ca pe viitor candva sa incheie contractul de vanzare cumparare, in anumite conditii negociate.
Partea care refuza sa incheie contractul de vanzare cumparare este in culpa, poate sa piarda avansul sau sa-l restituie dublu, ori poate fi actionata in instanta pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tine loc de actul autentic de vanzare cumparare (prestatie tabulara).