avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Activitate Adrian Lazarescu

Activitate Adrian Lazarescu

freeelis a scris:


In 2011, salariul minim brut a fost de 670 lei ... stabilit prin HG nr.1193/2010
In 2012, salariul minim brut este de 700 lei ... stabilit prin HG nr.1225/2011.

De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN care prevedea coeficienti de ierahizare pentru diferite categorii de salariati ...

Angajatorul poate diferentia salariile acordate numai daca in ccm aplicabil acestuia sau in reg.intern sunt prevazuti coeficienti de ierarhizare ...


Va multumesc frumos pentru interventie.
Informatiile dvs. imi sunt extrem de folositoare.
Buna ziua,

Va rog frumos, cine poate sa-mi precizeze, si eventual cu trimitere catre actele normative, cat a fost salariul minim obligatoriu pentru angajatii cu studii superioare in anul 2011, si cat este stabilit pentru anul 2012?

cu multumiri,
A. Lazarescu
Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:

Am castigat in tribunal definitiv si irevocabil procesul cu fostul meu angajator.
Am cistigat drepturile salariale pe toata perioada incepand din data concedierii si pina la data reangajarii efective.
Pe langa salariile indexate si actualizate, angajatorul este obligat sa-mi plateasca si celelalte drepturi de care as fi beneficiat.
Inteleg aici ca ar fi vorba de eventuale prime si al 13 salariu.
Cu toate acestea, mi s-a spus de catre fostul angajator ca nu voi primi nici o prima si nici al 13-lea salariu, chiar daca ceilalti colegi au beneficiat de acestea, ca legea nu ii obliga deloc in privinta aceasta.
Este adevarat sau nu?

Va multumesc anticipat.
Buna ziua,

De curand ne-am confruntat cu o situatie pentru care am nevoie de un raspuns.
Unui angajat de-al nostru i s-a desfacut contractul de munca in anul 2010.
Incetarea acestui contract s-a operat pe varianta veche a progumului
REVISAL.
Acest angajat ne-a actionat in judecata si a castigat procesul. Are o
hotarare judecatoreasca de anulare a respectivei incetari a contractului.
Angajatul nu a fost transferat in noul program REVISAL la implementarea
acestuia deoarece la data respectiva avea contractul ca fiind incetat.
Va rog sa-mi spuneti cum putem inregistra salariatul in REVISAL varianta
actuala avand in vedere ca trebuie sa inregistrez contractul initial al
angajatului cu incetarea acestuia si hotararea judecatoreasca de anulare a
incetarii.


Va multumesc
Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema:

O Fundatiei X (nu pot sa-i dau numele exact in acest moment) organizeaza o campaniei pe strada de strangere de semnaturi de la cetateni cu privire la un proiect de lege ce urmeaza sa fie votat de Parlament.
Obtine autorizatie pentru adunari publice de la Primarie. La capitolul „Obiectul adunarii publice” specifica explicit care este acesta, adica „Campanie strangere semnaturi privind proiectul legislativ nr..”, dar, in locatiile unde aceasta stringe semnaturile, nu informeaza la loc vizibil cu privire la obiectul real pentru care colecteaza semnaturile.
Mai mult, pe materialul informativ distribuit dar si pe listele pe care se strang semnaturile cetatenilor, nu se pomeneste nimic explicit cu numar si an despre care anume proiect legislativ (de interes national, atentie!) se cer semnaturi de sustinere, ci se speficica ca ar fi vorba de o „Campanie privind ceva la nivel local”.

1) Omisiunea (sau disimularea) cu buna stiinta a organizatorului si inducerea in eroare premeditata a cetatenilor cu privire la scopul (obiectul) real pentru care se organizeaza colectarea de semnaturi pentru obtinerea acestora intr-un mod fraudulos si abuziv, sa zicem asa, in ce incalcare a legi se incadreaza?
2) Unde anume pot sa ma adresez pentru a reclama/sesiza situatia respectiva?

Va multumesc anticipat pt raspunsurile dvs.
Adrian Lazarescu

PS: imi cer scuze daca cumva am solicitat raspunsul intr-un forum neadecvat!
Buna ziua,

De curand, am trecut si prin etapa revizuirii deciziei din recurs, ceruta evident de catre partea care a pierdut pina acum si fondul si recursul, adica fostul meu angajator pe care l-am chemat in instanta in 2010, contestand decizia acestuia de concediere.

Am reusit sa trec cu bine si de revizuirea recursului, Curtea de Apel mi-a dat si de data aceasta dreptate, solutie: Respinge cererea de revizuire, ca inadmisibilă. Obligă revizuienta la 500 lei cheltuieli de judecată către intimat. Irevocabilă.

Intrebarea mea:

Rog frumos, cine poate sa-mi spuna, mai exista si o alta cale de atac pe care ar putea sa o foloseasca fostul meu angajator?

Multumesc anticipat celor care imi vor putea da un raspuns in aceasta privinta,

Adrian Lazarescu
Răspuns la discuția SPOR DE VECHIME -OBLIGATORIU?
pneagu a scris:

@freeelis va respect opiniile si mai ales profesionalimul de care dati dovada in raspunsuri, totusi...
Nu sunt nici "inconstient", nici angajat si nici angajator dar va rog sa-mi spuneti actul normativ actual care obliga angajatorul la acordarea acestui spor.
Personal consider ca se poate stabili prin negociere directa sau in cadrul negocierii CCM pe unitate dar obligatie nu este. Si desi in timp am avut numai calitatea de angajat, consider ca este normal ca angajatorul care azi angajeaza o persoana sa nu-i "mareasca" venitul salarial cu 1/4 numai pentru ca a adus profit altui angajator timp de 30 de ani.


Sporul de vechime, din cate imi aduc aminte ca am citit odata care este rolul lui, ar fi acordat pentru vechimea in meserie, nu pentru vechimea la un anumit angajat timp de 30 de ani!!!
Sporul de vechime are rolul sa aprecieze vechimea in munca, in profesia care o desfasoara angajatul, indiferent unde a lucrat, si are in vedere experienta care (cel putin teoretic) o dobandeste acesta in timp pentru profesiunea lui si pe care o foloseste oriunde ar fi angajat.
Prin urmare, chiar daca lucreaza la un moment dat in cariera lui la un alt angajator, acesta ar trebui sa-i recunoasca vechimea in munca de pina atunci.
freeelis a scris:

Da, termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita este de 3 ani.

1. daca de la data depunerii cererii de executare a hotararii la angajator nu vi se platesc in termen de 15 zile drepturile salariale stabilite de catre instanta , atunci va puteti adresa Parchetului sau Politiei cu o plangere penala impotriva angajatorului pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.261 C.mun.

2. pentru reintegrare , Codul Muncii nu mai prevede niciun termen ci doar ca neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune.


Domnule Consilier, inca odata doresc sa va multumesc sincer pentru promptitudinea si bunavointa acordate, pentru lamurile expuse la intrebarile si solicitarile mele din acest topic.
Deasemenea multumesc inca odata si tuturor celorlati participanti la discutie pentru raspunsurile, punctele de vedere si sfaturile dumnealor.

Cu sincera stima,
Adrian Lazarescu
freeelis a scris:

1. Daca nu este posibilă reintegrarea în funcţia deţinută anterior în cazul în care, ca urmare a reorganizării, postul a fost desfiinţat, atunci singurul efect al reintegrării va fi însă dreptul la despagubiri al salariatului.

2. Plata salariilor se va face de la data incetarii raportului de munca si pana la data efectiva a reintegrarii .. de fapt, in solutia data de catre instanta trebuie sa se mentioneze perioada pentru care veti primi salariile.

3. Faceti o singura cerere catre angajator prin care solicitati sa puna in executare hotararea pronuntata de catre instanta , si anume : reintegrarea dvs si plata salariilor .


Va multumesc sincer pentru raspunsurile oferite. Deasemenea multumesc tuturor celorlati pentru raspunsurile dumnealor.

Am inteles deja in mare masura pasii ce urmeaza acum sa-i fac dupa obtinerea sentintei definitive.
Ar mai fi unele aspecte complementare la care voi face referire acum, pentru a putea obtine unele lamuri suplimentare cu bunavointa dvs si anume:

Sentina data de instanta spune : "Obligă intimata să-l reintegreze pe contestator în postul deţinut anterior concedierii, şi să-i plătească despăgubiri egale cu salariile indexate majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta de la data concedierii şi până la data reintegrării efective"

Deci, dupa cum ati spus si dvs, plata salariilor ar trebui sa fie facuta pana la data reintegrarii efective, dar ce spune legea si unde sa verific cat de mare se poate intinde aceasta durata efectiva? Deoarece, in cazul fortuit ca nu ma pot prezenta la angajator cu cererea scrisa de reintegrare, din motive de sanatate sau altele, o perioada mai mare de timp, poate 1 luna sau mai multe, atunci ce se va intampla, o sa pot primi salariile pina in momentul acela sau angajatorul se va putea preleva de vreo prevedere legislativa si ma va "taxa" pentru ca am stat prea mult pina m-am prezentat si ca el va considera ca reavointa din partea mea?

Este adevarat ca 3 ani am ca termen prevazut de lege sa ma prezint la angajator cu cererea de reintegrare si palata salariilor conf. deciziei instantei, sau este eronata afirmatia aceasta facuta de cineva in acest topic? Sau poate nu am inteles eu bine si-mi cer anticipat scuze.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,
cu multa stima,
Adrian Lazarescu


sdianaviolina a scris:

hotararea Curtii nu se comunica, veti cere dvs. o copie dupa ce va fi redactata ( intrebati la arhiva daca a fost redactata de judecatori). Apoi, investiti hotararea, obtineti titlul executor si, pentru obligatiile salariale, va prezentati la un executor si puneti poprire pe conturile angajatorului. Cat despre punerea in aplicare a hotararii de angajare, va adresati mai intai cu o solicitare in scris, direct la angajator si, in caz de "tacere", puteti formula si o plangere penala , ei au obligatia sa aduca la indeplinire decizia instantei in termen de doua saptamini, asta inafara faptului ca salariile sunt datorate pana la reangajarea dvs.
Curios e faptul ca doresc sa plateasca un om fara sa le lucreze??


Va multumesc pentru interventia dvs. si indrumari.
Au aparut insa alte intrebari:
Trebuie facute doua solicitari distincte? Una pentru solicitarea despagubirilor salariale si alta pentru reintegrare?
Plata salariilor se va considera pana in data obtinerii deciziei definitive si irevocabile, sau pana in data efectiva a reintegrarii?
Ce parere aveti, daca postul a fost efectiv desfiintat si nici altul in schimb nu or sa aiba sa-mi ofere, nu credeti ca s-ar putea sa nu mai fiu reintegat cu toata sentinta definitiva de la tribunal?

multumesc anticipat pentru eventualele clarificari