Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc in care vecinii sunt destul de galagiosi. Problema mea si a sotului meu este ca noi trebuie sa ne odihnim, sa citim, sa invatam, suntem medici si avem garzi, examene...etc Intrebarea mea este : exista, din punct de vedere legal, vreun program de liniste in blocuri?
Buna ziua! Eu impreuna cu sotul meu dorim sa ne achizitionam un apartament cu un credit. Am fost la mai multe banci si am tot cautat cea mai buna oferta de creditare. Initial noi vroiam sa facem un credit ipotecar simplu, dar am aflat ca prin programul Prima Casa ar fi mai avantajos. Situatia noastra este urmatoarea: eu detin un apartament cumparat in 2003, cu 7 ani inainte de casatoria noastra; daca sotul meu ar aplica pentru un credit Prima Casa, ar putea primi acordul de credit in conditiile in care eu detin un imobil? Am intrebat la toate bancile la care am fost si unii spun ca sotul meu se incadreaza, altii spun ca nu... nu stiu ce sa mai cred... Declaratia pe proprie raspundere pe care sotul meu ar trebui s-a dea la notar suna cam asa : " nu am detinut, incepand cu anul 2000 si pana la data solicitarii creditului garantat, in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita". Vineri am fost la BCR, iar juristul din Centrala ne-a spus ca nu este nicio problema si ca sotul meu poate aplica singur ( oricum eu nu pot fi parte intr-un credit cu durata mai mare de 5 ani pentru ca eu ca medic rezident am contract de munca pe perioada determinata) pt acest credit si ii va fi aprobat 100%, dar eu totusi mai am o urma de indoiala... Care este parerea dumneavoastra? Am putea lua credit Prima Casa in conditiile astea? Va multumesc!
Multumesc pentru raspunsuri! M-am mai luminat putin! Imi convine sa cumpar acesta apartament , in primul rand pentru ca e destul de ieftin si in al doilea rand pentru ca eu inca sunt la studii si voi locui acolo peste 4 ani, cand probabil ca batrana nu va mai fi... Teama mea ear legata de contract si de capacitatea batranei de a mai semna ceva... Ma gandeam ca ea e foarte batrana si poate fi pusa la indoiala capacitattea ei mintala...
Buna seara! Am o intrebare legata de concediul de odihna. O colega are dreptul la 20 de zile de concediu de odihna stabilite prin contractul de munca. Este bugetara. Anul acesta nu a beneficiat decat de 10 zile de concediu, iar acum nu isi mai poate lua si urmatoarele 10 zile (seful ei i-a spus ca daca isi ia ea concediu nu va putea face fata inchiderii de an, volumul de munca fiind foarte mare) de care ar trebui sa mai beneficieze. Este posibil ca, daca nu isi ia aceste 10 zile din concediul ramas , sa i se plateasca (adica sa mai ia salariu pe o jumatate de luna daca nu isi efectueaza cele 10 zile de concediu)?
Cel care vinde mi-a spus ca batrana are drept de UZUFRUCT. Intr-adevar exista ceva probleme... Mi-e teama ca, in ciuda pretului foarte atragator, sa nu intampin mai tarziu greutati. Batrana este destul de in varsta, ar putea fi pusa la indoiala capacitatea ei mintala... Nu stiu cum as putea sa fac contractul de vanzare-cumparare ca sa fiu cat mai acoperita de viitoare neplaceri...
Dar risc cumva ca batrana sa fie de acord acum cu vanzarea, iar peste un an sa se razgandeasca, iar contractul de vannzare-cumparare sa fie lovit de nulitate?
Buna seara! Vreau sa imi cumpar un apartament si pe un site specializat am gasit o oferta : un apartament cu 2 camere la un pret avantajos, am sunat si am vorbit cu cel care il vinde. Mi-a explicat ca el a cumparat acum 3 ani de la o batrana acest apartament, dar cu obligatia de a o lasa pe batrana sa locuiasca in apartament pana la decesul acesteia. Acum omul a scos apartamentul la vanzare pentru ca nu mai poate acoperi ratele la banca. As vrea sa cumpar apartamentul pentru ca pretul este bun, dar mi-e teama de contractul de vanzare-cumparare pe care l-a facut batrana cu cel caruia i-a vandut ea apartamentul. Daca el imi vinde mie apartamentul, eu ma oblig s-o las pe batrana sa locuiasca in apartament pana la deces? Se pot face actele fara acordul batranei? Ce riscuri imi asum cumparand acest apartament?
Buna ziua ! Sunt medic rezident si sunt insarcinata in 5 luni. As vrea sa merg cat mai mult la serviciu, adica pana la o varsta a sarcinii cat mai mare si nu vrea sa intru in concediul de crestere de 2 ani( pantru noi, medicii rezidenti, concediul medical sau de crestere a copilului prelungeste durata rezidentiatului). Stiu ca pot sa imi iau concediu medical prenatal, dar nu stiu cate zile am dreptul sa imi iau, in afara de condediul de crestere al copilului , acela de 2 ani- auzisem ceva in jur de 4 luni...dar doamnele de la runos de la spitalul la care lucrez eu mi-au spus ca nu cunosc legislatia. Intrebare ar fi cand pot incepe sa imi iau concediul prenatal, adica din ce luna a sarcinii si care este durata maxima a concediului prenatal? E posibil sa imi iau o parte din concediu inainte de nastere si restul dupa ce am nascut? Va multumesc!
Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua! Sunt medic rezident si am in prezent un salariu de 700 ron ( initial aveam 942 ron, iar dupa reducerea lui Boc am ajuns la 700 ron). Am auzit in ultima vreme ca de la 1 ianuarie 2011 va intra in vigoare legea salarizarii unitare, dar nu inteleg ce inseamna asta, de fapt nu inteleg daca imi va creste salariul, si daca da cu cat sau daca imi va scadea salariul... Stresul meu provina din faptul ca am un credit, destul de mic, dar la salariul meu suma datorata e importanta ( creditul l-am facut ca sa fac 2 cursuri de limbi straine) si mi-e teama ca nu voi mai putea sa imi platesc ratele... Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce se va intampla cu amaratul meu de salariu de medic rezident de la 1 ianuarie 2011. Exista cumva o grila de salarizare dupa care sa ma pot orienta , sa imi dau seama cam cat voi avea salariul in 2011? Va multumesc!