Buna ziua!
Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea problema... ma intereseaza daca un SA administrat in sistemul unitar de administrare poate fi trecuta la sistem de administrare dualist. Si, daca da, care ar fi procedura?
Multumesc!
Buna dimineata! Nu stiu nici eu intre ce intermediar?? Tocmai d-aia am intrebat, poate a mai fost cineva in aceeasi situatie. Pot solicita oare eliberarea unui extras de pe dispozitivul deciziei in acest caz?
Buna ziua!
As dori sa ma lamureasca cineva intr-o problema. Am verificat un dosar pe portalul instantelor de judecata, la curtea de apel. La termenele de judecata afisate, in data de 27.11.2012 apare "respinge recurs. irevocabila". Marea dilema care apare este ca, mai fugureaza o data, 07.03.2013, ca reprezentand "termen intermediar". Va rog sa ma ajutati, sa ma lamureasca cineva ce inseamna asta? Nu se considera finalizat procesul si decizia C.A. este de respingere a recursului, la data de 27.11.2012? Mai trebuie asteptat pentru termen intemediar sau se poate solicita extras de pe dispozitivul deciziei?
Va multumesc, o zi buna!
Buna ziua!
Procedura este urmatoarea: legalizati si investiti cu formula executorie sentinta emisa de catre instanta unde s-a judecat cauza.
Adresati o cerere catre fostul d-voastra angajator in care ii puneti in vedere ca in termen de .... zile sa procedeze la achitarea sumelor pe care vi le datoareaza in baza sentintei nr........
Daca dupa trecerea termenului indicat de catre d-voastra in cuprinsul notificarii, fostul angajator nu procedeaza la punerea in executare a sentintei nr...., va puteti adresa unui executor judecatoresc care va executa fostul d-voastra angajator.
Buna ziua!
As avea nevoie de o lamurire in urmatoarea situatie:
Un dezvoltator imobiliar construieste mai multe blocuri de locuinte. Pentru blocurile nr. 1 si 2 sunt constituite asociatii de proprietari. Pentru blocul nr. 3, datorita faptul ca acesta este recent finalizat, nu exista decat un numar redus de noi proprietari, in consecinta neexistand asociatie de proprietari pentru acest imobil. In contractele de vanzare - cumparare incheiate cu noii clienti se specifica ca acestia au obligatia sa adere la asociatia de proprietari ai blocului 1. Intrebarea mea este urmatoarea: daca acum exista in blocul nr. 3 un numar suficient de proprietari pentru a fi infiintata o noua asociatie de proprietari, atunci se poate realiza acest lucru, in ciuda prevederilor contractuale?
Indiferent in care dintre situatii, respectiv daca se infiinteaza asociatie pentru blocul nr. 3, sau proprietarii adera la asociatia blocului nr. 1, dezvoltatorul imobiliar care detine dreptul de proprietate al celorlalte apartamente necontractata inca, ce face?
As dori o explicatie pentru aceste intrebari, daca ma poate lamuri cineva. M-ar ajuta si temeiul legal al fiecarui punct de vedere.
Multumesc mult!
Buna ziua!
Am o nelamurire legata de o speta. In cadrul unui litigiu avand ca obiect obligarea unui constructor de refacere a unor lucrari, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice.
Prin expertiza tehnica, expertul a stabilit ca nu au fost executata corespunzator anumite care, la data efectuarii expertizei, erau lucrari ascunse. Acesta, pentru efectuarea expertizei a luat in calcul numai releveele de arhitectura ale imobilului, precum si documentele care atesta proprietatea, respectiv CVC si extras CF.
Pe de alta parte, inainte de deschiderea litigiului, investitorul a comandat efectuarea unei expertize, aceasta nefiind solicitata si incredintata a fi executata de catre instanta de judecata. Cea de-a doua expertiza, cea despre care am facut vorbire la inceput, a preluat o serie de elemente din expertiza care a fost realizata in afara cadrului acestui litigiu.
Intrebarea mea este urmatoarea: expertul, numai in baza documentelor indicate in continutul ei si a situatiei constatate pe teren, respectiv de existenta a unor pete la nivelul zidurilor, poate concluziona faptul ca lucrarile de hidroizolatii si cele aferente umpluturilor nu au fost efectuate in mod corespunzator?
Pot formula obiectiuni ale raportului de expertiza motivate de lipsa de la dosar a documentelor justificative aferente executarii lucrarilor ascunse, precum si de preluare a concluziilor din expertiza realizata in afara litigiului, fara incuviintarea instantei?
Daca casa e achitată integral, nu înțeleg de ce nu e finalizat contractul? Faptul ca d-voastra ati achitat întregul pret al casei conduce la dreptul d-voastra de a perfecta transferul dreptului de proprietate prin act autentic. D-voastra puteți sa imputerniciti o persoana sa semneze in locul d-voastra, prin procura notariala, insa, in aceasta situație tot d-voastra veți deveni proprietarul casei. Pentru a fi realizat transferul dreptului de proprietate direct pe noul client, trebuie încheiat contract de cesiune prin care noul client va deveni promitent-cumparator, astfel încât se va putea încheia contract de vânzare-cumpărare autentic între proprietarul actual si noul client. De asemenea, in contractul de cesiune veți insera o clauza potrivit căreia noul client va va achita d-voastra sumele pe care deja le-ati achitat către proprietarul actual. Astfel veți avea certitudinea ca va veți primi sumele achitate deja. Va sfatuiesc sa mergeți la un notar pentru a da data certa contractului de cesiune la care am făcut referire anterior.
Buna ziua!
Cum am indicat si in interventia prevedenta, in legatura cu receptia lucrarilor de constructii, aceasta se realizeaza in conformitate cu prevederile H.G. nr. 273/1994, privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 6 din H.G. nr. 273/1994, " Executantul trebuie sa comunice investitorului data terminarii tuturor lucrarilor prevazute in contract, printr-un document scris confirmat de investitor. O copie a comunicarii va fi transmisa de executant si reprezentantului investitorului pe santier. "
art. 7 - " Comisiile de receptie pentru constructii si pentru instalatiile aferente acestora se vor numi de catre investitor si vor fi alcatuite din cel putin 5 membri. Dintre acestia, obligatoriu vor face parte un reprezentant al investitorului si un reprezentant al administratie publice locale pe teritoriul careia este situata constructia, iar ceilalti vor fi specialisti in domeniu.................".
art. 8 - " Investitorul va organiza inceperea receptiei in maximum 15 zile de la notificarea terminarii lucrarilor si va comunica data stabilita:
a) membrilor comisiei de receptie;
b) executantului;
c) proiectantului.
Reprezentantii executantului, ai proiectantului si ai Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C. nu pot face parte din comisia de receptie, acestia avand calitatea de invitat. "
ART. 12
" In cazul in care investitorul nu stabileste, in urma comunicarii primite, o data pentru receptia lucrarilor in termenul prevazut la art. 8, sau daca la data fixata nu se prezinta la locul de receptie direct sau prin imputernicit, executantul va reinnoi cererea pentru fixarea unei noi data de receptie in conditiile de la art. 8.
Daca nici pina la expirarea acestui al doilea termen investitorul nu fixeaza receptia sau daca comisia de receptie nu se prezinta la data fixata direct sau prin imputernicit legal, executantul va stabili un termen de receptie in intervalul de 12 zile calendaristice de la expirarea celui de-al doilea termen. Executantul va comunica investitorului in timp util termenul pe care l-a fixat. Daca investitorul, prin comisia de receptie, nu se prezinta la termenul fixat si nici nu a convenit cu executantul, inainte de termenul fixat de acesta, asupra unui alt termen pentru receptie, executantul va notifica in scris investitorului ultimul termen de intrunire a comisiei de receptie.
In notificare, executantul va preciza, totodata, ca investitorul va raspunde pentru acoperirea tuturor pagubelor produse prin neconvocarea comisiei de receptie."
ART. 13
" Comisia de receptie se intruneste la data, ora si locul fixate, iar presedintele acesteia, numit de investitor, stabileste programul dupa care va fi facuta receptia.
Comisia de receptie poate functiona numai in prezenta a cel putin 2/3 din membrii numiti ai acesteia. Hotaririle comisiei se iau cu majoritate simpla.
In cazul in care comisia nu se intruneste in totalitatea ei, presedintele poate fixa, pentru categoriile de lucrari pentru care nu s-au prezentat membrii comisiei, un nou termen in vederea efectuarii receptiei, termen ce nu va depasi 4 zile lucratoare de la data fixata initial.
In vederea desfasurarii in bune conditii a receptiei, investitorul are obligatia de a pune la dispozitia comisiei de receptie documentatia de executie, precum si documentele si explicatiile care ii sint necesare."
Astfel, daca nu sunt indeplinite conditiile legale impuse in sarcina beneficiarului, atunci va puteti adresa instantei de judecata pentru obligarea acestuia la indeplinirea "obligatiei de a face".
Sper ca v-ati lamurit si ca veti finaliza aceasta problema.
ATENTIE: In lipsa unui proces - verbal de receptie la terminarea lucrarilor nu se va putea incheia nici proces - verbal de receptie finala, intrucat acesta din urma se incheie la expirarea perioadei de garantie acordata lucrarilor, perioada care incepe sa curga de la data procesului - verbal de receptie la terminarea lucrarilor.
In concluzie, fara procesul - verbal de receptie finala nu veti beneficia de restituirea garantiei de buna executie a lucrarilor executate in temeiul contractului.
In conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 9/2012, "(1) Taxa nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:
a) incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale in vigoare;
b) acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica;
c) confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
d) destinate competitiilor sportive, definite conform prevederilor legale in vigoare".
Astfel, daca fundatia socrului d-voastra face parte din cele indicate in articolul indicat, sunteti scutit de plata taxei auto.
In situatia in care d-voastra ati platit o anumita parte din pretul de achizitie, ramanand un rest de plata, atunci puteti incheia impreuna cu promitentul - vanzator si noul cumparator un contract de cesiune a drepturilor si obligatiilor, prin care partea de contract neindeplinita de catre d-voastra se transfera noului cumparator. Pentru recuperarea sumei achitate pana in acest moment de catre d-voastra, veti putea insera o clauza potrivit careia, noul cumparator va va achita direct d-voastra aceasta suma, sau o va achita direct promitentului - vanzator, urmand ca acesta din urma sa va restituie suma achitata. Sper ca v-am putut lamuri.