avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Activitate Iohana27

Activitate Iohana27

Buna ziua, am zi si eu o situatie daca s-a mai confruntat cineva si poate sa ma ajute:
- am un salariat care a avut in perioada sept - noiembrie 2014 CM cod 10 (90 de zile), apoi medicul curant + cel expert i-au mai eliberat si in perioada ianuarie - martie 2015 CM cod 10 cu toate ca eu ii tot dadusem salariatului adeverinta cu CM pe ultimele 24 de luni la solicitarea medicului. Inspectorul de la CASMB imi spune ca nu imi poate plati sumele pe care le am de recuperat din ianuarie - martie 2015 pentru ca CM cod 10 depaseste 90 de zile intr-un an.
Exista cumva in lege ceva ce sa-i fi scapat inspectorului de la CASMB in baza caruia i-au fost eliberate CM cod 10 peste 90 de zile in ultimele 12 luni?
Multumesc mult!
Buna ziua,

Plafonul pensiei facultative deductibile de la impozit in cuantum de 400 euro pe an este compusa atat din pensia oferita de angajator cat si cea retinuta de la angajat? Sau este dedusa suma de 400euro/an contributie angajat si separat 400euro/an contributie oferita de angajator? Am situatii in care societatea ofera pensie facultativa dar salariatul este si el inscris individual. Impreuna, intr-un an de zile acestea depasesc plafonul dar nu si daca sunt caculate separat.

Multumesc!
Adoptia s-a finalizat in februarie 2015, iar in CCM este stipulat doar ca la nasterea unui copil salariatul va primi un ajutor social, si daca ambii parinti sunt angajati ai companiei, ajutorul va fi acordat doar mamei. Nu se face referire in mod special la adoptie.

Multumesc!
Buna tuturor, am si eu o situatie daca ma poate ajuta cineva, am primit o solicitare de ajutor de nastere si in spate in loc de certificatul de nastere, salariata mi-a atasat decizia de adoptie de la Tribunal (copilul este nascut in anul 2008 nu este un non -nascut daca are vreo importanta). Intrebarea este daca pot acorda in baza CCM ajutor de nastere in acest caz, si care ar fi textul de lege indiferent daca pot sau nu sa acord ca sa pot justifica decizia luata.
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Plafonare contributie CAS Feb 13
L-am plafonat la valoarea 2223 dupa ce am intrebat o firma de consultanta. Raspunsul lor a fost:"Interpretarea noastra este ca la finele lunii, cand faci calculul contributiilor, se aplica noua lege. Daca salariul s-ar calcula zilnic, atunci ar fi un argument sa spui ca in fiecare zi aplici salariul mediu din ziua respectiva, dar nu e cazul."
Pentru luna ianuarie 13 mi-au trimis un raspuns de la ANAF in care se precizeaza ca se plafoneaza la valoarea din anul 2012, deci nu trebuie rectificativa.
Buna ziua,
Am un salariat care a optat pentru pensie facultativa in limita a 400 euro pe an. Cei de la banca i-au calculat o suma lunara pe care salariatul si-o achita singur dupa ce primeste salariul. Cum va figura in stat suma respectiva si ce implicatii are dpdv al contributiilor sociale.

Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Avand in vedere ca s-a aprobat salariul mediu aferent anului 2013 la valoarea 2223 lei iar legea intra in vigoare cu data de 25 februarie, cum plafonam corect contributia CAS aferenta lunii Feb 13? De pe 1 - 24.02 calculam la salariul de anul trecut si incepand cu 25.02 la salariul de anul acesta, sau calculam direct pe toata luna la valoarea 2223? Am vazut ca nici DUKIntegrator nu s-a modificat cu noua valoare iar eu azi trebuie sa intocmesc statul de plata.
Multumesc anticipat!
Buna ziua,
In cazul in care o salariata doreste sa se intoarca la munca cu o luna mai devreme sa implineaca copilul un an ( ultima luna pe care ar fi trebuit s-o stea tatal copilului acasa dar acest lucru nu este posibil si va trebui sa se intoarca la munca), angajatorul are dreptul sa-i refuze cererea de incetare a suspendarii cu o luna mai devreme si s-o obige sa se intoarca cand implineste copilul 1 an?
Este legal sa refuzi cererea unei salariate de a se intoarce mai devreme la munca pentru a beneficia de stimulentul de 500 de lei?

Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Revisal salariu
Dar cand se va aproba, cum voi transmite eu majorarea cu 1 ianuarie ca nu voi mai fi in termen!
Răspuns la discuția plata concediu medical
Eu stiu ca se calculeaza concediul medical si se recupereaza sumele de la CASMB pe ambele firme. Practic amandoua platesc 0.85%, iar concediul pt sarcina si lauzie este suportat integral din FNUASS.