avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Activitate nea_marin

Activitate nea_marin

Răspuns la discuția obligat sa-mi dau demisia
Teoretic nu vă pot obliga.

Practic, dacă vor să scape de dvs., pot să vă găsească greșeli în orice virgulă din munca pe care o prestați a.î. să vă facă evaluare negativă și în final să vă concedieze pe motiv că nu corespundeți profesional postului. Dar acest lucru durează. Scrie în codul Muncii.

Din proprie experiență:
1. Fie cădeți la o înțelegere cu ei, lucrați peste program dar mai puțin intens ca să vă menajați mai mult. Asta dacă se poate, fără ca ei să observe.
2. Nu semnați nici o demisie chiar dacă v-o cer. În felul acesta mai câștigați timp pt. a vă putea găsi alt loc de muncă. Este mult mai ușor să plecați de la un loc de muncă la altul decât a vă angaja ca proaspăt concediat/demisionat.
Bună ziua,

O parte din firma X, la care lucrez în prezent, va fi transferată către firma Y în baza unui contract de transfer între cele 2. Prevederile lui sunt ținute secrete față de angajați. Tot ce se știe este că e o "listă neagră" cu angajați care vor fi transferați pe care mă aflu și eu.

Pt. mine sunt mai avantajoase condițiile de muncă de la X. În urma acestei operațiuni, firma X va rămâne cu un deficit de oameni dar nu va avea voie să facă angajări pt. o anumită perioadă de timp. Eu (și doar eu) am încercat să aplic intern pe o poziție rămasă liberă. Cei de la resurse umane mi-au spus că firma X nu are poziții deschise, dar, pt. a suplini lipsa de oameni este posibil să aducă contractori (fie contracte directe cu persoane cu PFA, fie prin firme intermediare cărora să le subcontracteze lucrări)

Întrebarea este: este legal să mă oprească să aplic pt. o anumită poziție și, în același timp, să aducă contractori? Mă gândesc la ceva de genul egalitatea de șanse, dreptul a alege munca pe care să o prestezi etc.

Muțumesc,
Alexandru M.

PS: am găsit următorul text în codul muncii, se aplică în speță?
2. Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Răspuns la discuția Bun comun sau propriu?
În principiu, dacă reiese clar că banii pt. cumpărarea terenului și pt. ridicarea construcției sunt cei proveniți din moștenire, acestea devin bunuri proprii.
Răspuns la discuția Teren in folosinta
Dacă prin "folosință" vreți să spuneți concesiune de la primărie, veți avea drept de proprietate asupra imobilului și terenului doar pe durata existenței imobilului. Adică dacă imobilul se dărâmă din cauza vreunei calamități sau a vechimii, terenul va reintra în posesia primăriei. La o nouă reconcesiune, dvs. veți avea prioritate.
Din câte știu eu, vânzătorii nu sunt obligați să modifice prețurile, ci pot să oprească pt. ei diferența.
Răspuns la discuția Spargere cont Facebook
Faptul că a făcut rost de poza dvs. nu știu dacă e o probă solidă că v-a spart contul. Putea să o fi obținut de la unul din prieteni. Dacă în comentariile lui apare vreo amenințare cu moartea, cu bătaia, cu un alt lucru explicit incriminat de lege, atunci puteți face uz de asta. Dacă însă e doar o hărțuială, nu cred că puteți avea câștig de cauză.
Răspuns la discuția Mostenire - succesiune
Proprietari veți fi dvs. și soția, pentru că nu ați făcut partajul. Cota soției o va moșteni copilul. Prin urmare dvs. veți avea jumătate, copilul jumătate.

Mergeți și dezbateți moștenirea cât mai repede pt. a nu trece termenul de 2 ani și a plăti impozit pt ea.
Răspuns la discuția Girant bun de plata
E la latitudinea băncii pe cine execută silit mai întâi dintre debitor și girant. Cel mai probabil vor umfla suma cât de mult vor putea pt. ca apoi să încerce să vă execute pe amândoi.
Bună ziua,

Soția mea în luna iunie anul trecut a primit o amendă pt. traversare neregulamentară (aspect discutabil dealtfel, cf. codului rutier). Nu știe dacă agentul era de la Poliția Locală sau de la Poliția Rutieră. Suspectez că ar fi prima variantă.

A refuzat să semneze. În tot acest timp noi nu am primit nici o înștiințare, nici o aducere la cunoștință prin poștă, nici o hârtie lipită pe ușă, nimic. Am verificat periodic pe ghiseul.ro, unde plătesc impozitele, și nu apărea nimic legat de amendă.

Totul până astăzi când, pe pagina web, odată cu impozitele din noul an, am găsit și următoarea mențiune care bănuiesc că ar fi amenda primită de ea :

Sume datorate:
21.A.35.01.02 Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate/Amenzi circulatie PF 375,0
Cod taxa Denumire Debit ani precedenti Debit an curent Majorare Ordine stingere Rol fiscalitate Termen scadent Observatii
70 Amenzi circulatie PF 375.00 0.00 0.00 1 1182505 22.06.2016



Noi considerăm ca nereguli atât amenda în sine (din p.d.v. al codului rutier în locul respectiv avea tot dreptul să traverseze) cât și necomunicarea procesului verbal de contravenție, lipsindu-ne astfel de posibilitatea de a o contesta sau de a plăti jumătate din ea.

Rog un sfat cu privire la demersurile legale pe care le-am putea face pt. a cere în instanță anularea ei.

Mulțumesc,
Alexandru M.
Răspuns la discuția poprire salariu
Doar să cereți să vă dea salariul în mână, dar foarte puțini angajatori fac asta.
În rest... puteți doar să vă asigurați că poprirea nu depășește cuantumul reglementat de lege.