avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Activitate LiviuP

Activitate LiviuP

Buna ziua !
Am o intrebare legata de incheierea unui contract de munca si apelez la specialisti pentru un sfat.
Momentan sunt angajat cu un contract de munca cu norma intreaga intr-o firma si am gasit si un alt loc de munca.
Problema este urmatoarea : as putea sa am concomitent 2 locuri de munca cu norma intreaga (cel putin pentru o perioada) din punct de vedere legal ? Ar exista o bariera legala ?
Din pacate, niciunul din angajatori nu doreste incheierea unui contract de munca cu norma partiala si ma vad nevoit sa inchei inca un contract cu norma intreaga.
Orice sugestie este binevenita.
Multumesc,
Liviu
Răspuns la discuția Cu privire la o succesiune
Multumesc mult pentru raspuns.
Nu, tatal meu nu are nici o pretentie cu privire la acest apartament.
Apelez la cei cu mai multa experienta intr-o problema legata de o succesiune.
Situatia este urmatoarea : bunica mea a decedat la inceputul acestui an, iar bunicul meu a mostenit, printre altele, si un apartament care apartinea bunicii si in care nu locuieste nimeni in acest moment (bunicul meu are un alt apartament unde a locuit cu bunica si locuieste si in prezent). El a decis ca acest apartament nelocuit sa fie transferat pe numele meu, iar tatal meu (singurul sau copil) este de acord.
Din punct de vedere legal, care ar fi cea mai avantajoasa modalitate de transfer a drepturilor de proprietate asupra acestui apartament ? Este donatia cea mai avantajoasa modalitate d.p.d.v. financiar (adica taxe notariale mai mici) ?
Multumesc anticipat pentru orice sfat.
Apelez la cei cu cunostiinte juridice de dreptul familiei pentru o problema.
Exista cumva un grad de rudenie intre sot si bunica sotiei ?

Va multumesc cu anticipatie.
Răspuns la discuția Problema cu un vecin
Multumesc mult pentru raspuns.
Problema cu acest vecin este ca el nu mi-a cerut acordul cu privire la constructia zidului, ci mi-a pus in vedere ca va incepe constructia si mi-a adus la cunostiinta ca muncitorul respectiv v-a intra pe terenul meu in timpul constructiei. Trebuie precizat ca la aceasta lucrare va lucra doar un singur muncitor - adica exact aceasta persoana a carei intrare pe terenul meu vreau s-o evit. Tocmai din acest motiv am construit si acea plasa metalica lipita de actualul gard, in scopul evitarii intrarii acestui muncitor pe terenul meu.
Repet, stiu ce fel de om este si, mai mult ca sigur, lucrarea se va prelungi citeva luni (perioada in care acest individ va patrunde liber pe terenul meu si se va servi gratuit cu diverse obiecte aflate pe terenul meu).
Insa vecinul mi-a pus in vedere ca el va incepe lucrarea indiferent daca eu sint sau nu de acord si indiferent daca nu ii permit accesul pe terenul meu acelui muncitor.
In acest sens, vecinul s-a adresat primariei solicitind desfiintarea plasei metalice pe care eu am ridicat-o paralel cu gardul (care este oricum o constructie temporara, pe perioada ridicarii noului zid).
Tot astfel mi-a solicitat imperativ sa-i permit accesul pe propriul teren acelui muncitor. Orice incercare de dialog cu vecinul pe tema interzicerii accesului pe propriul teren tocmai al acelui muncitor, s-a lovit de inflexibilitatea acestuia.
Exista vreo cale legala sa ma opun intrarii pe terenul meu a acelui muncitor ? Si ma poate obliga primaria sa desfiintez plasa metalica construita paralel cu gardul ? Aceasta va exista, dupa cum am spus, doar pe timpul efectuarii lucrarilor la zid, tocmai pentru a nu-i permite accesul pe terenul meu muncitorului respectiv.
Eu nu stau permanent acolo si exista riscul ca acel vecin sa inceapa lucrarile in absenta mea. In aceasta ipoteza, as putea apela la instanta pentru incalcarea proprietatii private ?

Cit priveste schelele suspendate, ma indoiesc ca le va utiliza. Vecinul doreste sa cheltuiasca o suma cit mai mica de bani, tocmai de aceea il si utilizeaza pe acel muncitor.
Apelez la cei cu mai multa experienta intr-o problema de drept civil.
Problema este urmatoarea : am o casa intr-o localitate rurala, iar un vecin cu care am o portiune de gard comun doreste sa inlocuiasca acel gard cu unul nou din piatra mult mai masiv si mai inalt. Gardul actual este unul metalic care oricum nu prezinta crapaturi, fisuri, zone lipsa etc., insa vecinul respectiv a insistat sa construiasca un zid nou despartitor in locul gardului actual. Nu exista o problema financiara intrucit doreste sa construiasca acel nou zid din fondurile proprii, dupa modelul dorit de el si cu mesterul dorit de el.
Insa problema majora este ca zidul respectiv il va construi un singur muncitor, un preferat al sau. Am avut de-a face in trecut cu acest asa-zis muncitor si am mari rezerve in privinta acestuia. Pe acest individ l-am angajat in trecut pentru diverse probleme minore si nici o sarcina (dar absolut nici una) nu a dus-o la bun sfirsit. In primul rind fura intr-o veselie materialele si ce mai gasea in curtea casei mele, munca o presta in bataie de joc (atunci cind venea sa-si indeplineasca sarcinile, caci uneori nu venea sub diverse pretexte), iar treaba oricum nu era terminata niciodata (in conditiile in care era platit corespunzator). Dupa ultima prestatie oricum am renuntat definitiv la serviciile sale.
Acest vecin doreste sa inalte zidul cel nou numai cu acest muncitor, iar acesta trebuie sa intre pe terenul meu pentru a-si indeplini sarcina. Insa nu as dori sa il mai las pe acesta pe terenul meu, fiindca exista sanse foarte mari ca diverse materiale sau obiecte ale mele sa dispara in timpul in care acest individ va lucra la zid.
Intre timp, pentru a contracara eventualele activitati de hotie ale acestui muncitor am ridicat o plasa metalica in dreptul gardului vecinului (care va fi temporara, doar pe durata lucrarilor la zid), tocmai pentru a opri accesul acestui muncitor pe terenul meu. Cu toate acestea, vecinul a facut o plingere la primarie cerind imperativ sa-mi desfiintez plasa metalica si sa permit accesul muncitorului pe terenul meu, in caz contrar va incepe lucrarile la zid fara a mai tine cont de permisiunea mea si de violarea proprietatii mele.
Exista vreo modalitate legala de a refuza accesul pe terenul meu al acestui individ in timpul constructiei zidului ? Ma poate obliga primaria sa accept ca acest muncitor sa intre pe terenul meu ?
Tot ce doresc este ca acel individ sa nu poata intra pe terenul meu, cunoscindu-i foarte bine caracterul si intentiile.

Orice sfat este binevenit.
Va multumesc cu anticipatie.
Apelez la cei cu mai multa experienta in dreptul muncii pentru o problema relativ simpla.
Situatia este urmatoarea: in prezent sint angajat la o firma, dar sint si doctorand. In vara urmeaza sa sustin teza de doctorat si datorita examenelor si finalizarii tezei, pentru a avea suficient timp pentru acestea trebuie sa-mi iau concediu de aproximativ 2 luni.
Intrebarea mea este: ar fi posibil sa-mi iau concediu fara plata 2 luni, iar aceste 2 luni sa se contorizeze ca vechime in munca ?
Chiar daca in aceasta perioada nu voi primi salariu, as dori totusi ca aceste 2 luni in care voi avea concediu sa se considere vechime in munca. Exista o posibilitate de a face ca perioada respectiva sa fie considerata vechime in munca ?
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns sau sugestie.
Liviu
Apelez la cei cu mai multa experienta intr-o problema mai speciala.
Problema este urmatoarea : unchiul meu va iesi la pensie anul viitor si doreste sa isi implineasca o dorinta mai veche a sa. El a colectionat inca din tinerete masini de scris, diverse modele si generatii, in prezent acestea ajungind la un numar destul de mare. O data iesit la pensie ar dori sa puna la dispozitia publicului un fel de expozitie permanenta unde pot fi admirate aceste masini de scris. Exista deja un spatiu locativ pe care il va folosi in acest scop (parterul unui imobil care este proprietatea sa personala), iar cel putin in viitorul apropiat nu este cazul sa angajeze personal pentru intretinerea acestei expozitii, urmind sa fixeze si o taxa modica pe care sa o perceapa de la vizitatori, suma care sa ii acopere cheltuielile cu intretinerea expozitiei. In acest sens, m-a rugat sa ma interesez daca exista conditii legale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru deschiderea si mentinerea acestei expozitii permanente personale.
Din pacate, eu nu am gasit nimic stipulat in legislatie referitor la conditiile legale pe care o persoana fizica de drept privat ar trebui sa le indeplineasca in vederea deschiderii unei astfel de expozitii si de aceea apelez la cei cu cunostiinte mai vaste in acest domeniu.
Orice sugestie si sfat sint binevenite.
Multumesc cu anticipatie,
Liviu
Am intilnit un termen economic in engleza pe care nu stiu cum l-as putea traduce si apelez la cei cu mai multe cunostiinte in domeniul comercial.
Orice sugestie este binevenita.
Termenii sint urmatorii : "mismatched and unmatched trades". Se afla intr-o enumerare referitoare la niste informatii care trebuie furnizate de o societate comerciala, iar contextul complet este : - list of mismatched and unmatched trades.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Buna ziua.
Am o intrebare legata de o donatie.
As dori sa donez un apartament unei matusi, insa tariful practicat de notar este putin prea mare pentru mine.
Intrebarea mea este : exista si alta cale (eventual administrativa) prin care as putea dona bunul respectiv si mai rezonabila din punct de vedere financiar ?
Va multumesc cu anticipatie.