avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Activitate AnamariaB.

Activitate AnamariaB.

Buna ziua,

Situatia mea este urmatoarea: 01.03.2012 prima zi de somaj iar pe data de 12.03.2012 am incheiat un contract de munca pe perioada determinata de 2 saptamani cu o firma. In urma acestuia, somajul mi-a fost retras.

Este normal sa se intample acest lucru si sa pierd de tot indemnizatia de somaj?
In acest caz, in care eu nu mai am nicio asigurare, sunt obligata sa platesc, pe langa impozitul aferent sumei si contributiile pt somaj si sanatate?

Multumesc.
Buna ziua,

As vrea sa va intreb daca in cazul in care sunt in plata stimulentului de insertie si in acest timp firma falimenteaza si eu intru in somaj, mai primesc stimulentul pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului?

Multumesc anticipat.
Buna ziua,

As vrea sa stiu cum pot proceda in situatia in care ONG-ul la care lucrez nu ne mai plateste salariile, ni se promite ca ni se vor da, dar in acelasi timp nici nu se restructureaza posturile ca sa ne treaca in somaj?

Cum pot face sa imi recuperez drepturile salariale? ii pot da in judecata pentru daune sau ceva de genul acesta, mai ales ca sunt si in plata stimulentului de insertie?

Multumesc.
Buna seara,

As dori sa stiu si eu daca dupa noul cod al muncii, in cazul disponibilizarii, angajatorul mai trebuie sa plateasca angajatului salarii compensatorii?

Si as particulariza putin situatia prin a o descrie pe a mea: ma reintorc la munca dupa un an de concediu de crestere a copilului iar firma este gata sa ramana fara activitate, dar totusi, va continua sa ramana pe hartie. Ce se intampla cu mine? (mai ales ca ma voi intoarce si mai devreme pentru a beneficia de stimulentul lde insertie).

Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Stimulent insertie
freeelis a scris:

Da, se poate face si cu o singura zi inainte de implinirea varstei de1 an a copilului .... legea nu prevede un anumit termen in care sa depuneti o astfel de cerere.


Buna ziua,

Ma intereseaza si pe mine acest subiect si sunt putin in incurcatura pentru ca vad ceea ce ati raspuns dvs aici iar eu, tocmai ce am sunat la cei de la Directia de Protectie Sociala a Copilului de la Sectorul 3 de care apartin eu, si mi s-a spus ca trebuie sa ma intorc la serviciu cu cel putin o luna inainte de a implini copilul varsta de un an.

Am citit si eu legea despre stimulentul de insertie, dar, daca nu sunt de specialitate, nu pot sa spun ca mi-am dat seama exact cum trebuie sa fie: cu cel putin o zi sau cu o luna inainte....Imi puteti da, va rog, un citat din lege sau ceva de genul cu care sa pot sa merg la Directie?

Va multumesc.
Răspuns la discuția Concediul de maternitate
Iertati-mi insistenta, dar vreau sa ma asigur ca am inteles.

Eu stiu ca indemnizatia de concediu de maternitate se calculeaza din media veniturilor de pe ultimile 6 luni si se plateste cu 85% din brut, ceea ce inseamna ca automat, indemnizatia de concediu de maternitate va fi mai mica decat salariul de baza (adica salariul brut). De aici rezulta ca angajatorul este obligat sa plateasca diferenta aceasta de 15% pe o perioada de cel putin 6 saptamani, nu?

Trebuie sa fac cerere in acest sens sau angajatorul va plati de la sine pt ca il obliga legea?

Multumesc.
Răspuns la discuția Concediul de maternitate
Buna seara,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema:
Concediul de maternitate se calculeaza conform prevederilor OUG 158/2005. Dar in cadrul contractului colectiv de munca avem art.66:
''1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii."

Puteti sa-mi spuneti cum se aplica aceasta prevedere si daca este obligatoriu pentru angajator sa suporte diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de concediu de maternitate(85%).

Va multumesc.

Valentina_D a scris:
14 zile de concediu medical (platite cu 75%).
Aceste zile de medical ma vor afecta in vreun fel in acordarea indemnizatiei?

Buna seara,

Ceea ce as vrea sa stiu eu este: procentul de 75% in cazul concediului medical se acorda din salariul net sau din brut?

Eu nasc la inceputul lui februarie 2011 si sunt in concediu medical din decembrie 2010. Cu siguranta nu o sa am surpriza ca in momentul calcularii indemnizatiei de crestere a copilului sa mi se spuna ca pentru lunile decembrie si ianuarie nu mi se ia in considerare acest concediu medical ca si venit?

Multumesc.