avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Activitate Bellatrix

Activitate Bellatrix

Răspuns la discuția Efectele juridice ale partajului
E vorba de corelarea cu efectele constitutive ale inscrierii in cartea funciara (mai ales ca efectele partajului NU mai sunt declarative). Insa, de vreme ce efectul constitutiv al CF e amanat, atunci si prevederea de mai sus trebuie interpretata in consecinta:

Art. 56 - (1) Dispoziţiile art. 557 alin. (4), art. 565, art. 885 alin. (1) şi art. 886 din Codul civil se aplică numai după finalizarea lucrărilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritorială şi deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cărţilor funciare pentru imobilele respective, în conformitate cu dispoziţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Până la data prevăzută la alin. (1), înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate şi a altor drepturi reale, pe baza actelor prin care s-au transmis, constituit ori modificat în mod valabil, se face numai în scop de opozabilitate faţă de terţi (LPA, art. 56).
Răspuns la discuția credit persoana decedata
Daca nu au trecut 6 luni de la deces, sotia (si orice alti mostenitori) trebuie sa faca declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiu de inventar. Acest lucru impiedica confuziunea intre patrimoniul defunctului si patrimoniul ei, cu urmarea ca orice datorii ale defunctului vor fi platite exclusiv din bunurile mostenite. Abia daca nu apeleaza la beneficiul de inventar se poate intampla ce spune procmarci mai sus, adica datoriile sa devina ale sotiei.
Carpatina a scris:
Cine isi poate inchipui cate procese se vor mai demara intre persoanele fizice si/sau juridice atunci cand vechile prevederi legale le vor deveni potrivnice in lumina noilor reglementari?

De vreme ce regula generala este ca noul cod civil nu se aplica situatiilor juridice anterioare intrarii sale in vigoare, nu cred ca va fi cazul.

1. Nulitatea afecteaza doar acte juridice si acte administrative, nu si acte normative. O lege nu poate fi nula!
2. Inexistenta este sanctiunea care afecteaza acte normative, dar numai daca sunt nepublicate in MO. Logic, daca o lege/decret este publicat in MO, indiferent de data lor, nu putem vorbi de inexistenta.
3. Este vorba de data decretului de promulgare a legii 71/2011, iar nu al legii 287/2009 - de unde si pana unde nulitatea codului civil?!?
Forma republicata a Codului Civil: www.avocatnet.ro/content/art...
Instanta va constata doar insolvabilitatea / insolventa. Dar diminuarea culpabila a garantiilor nu trimite la instanta, asa ca va opera automat.
Noul cod civil nu are legatura cu procedura aplicabila judecarii unui litigiu. Noul cod de procedura civila ar putea fi de interes, dar nu se stie cand va intra in vigoare.

In tot cazul, presupunand ca va refereati la legea aplicabila fondului cauzei, noul cod civil nu se aplica situatiilor juridice anterioare intrarii sale in vigoare, cu cateva exceptii care nu sunt relevante fiind vorba de un proces in curs.
Notiunea de "conventie civila" a fost si este o aberatie. Inseamna pur si simplu contract civil, adica oricare din contractele reglementate de cod.

Contractele de prestari servicii au fost si vor fi in continuare o subspecie a contractului de antrepriza. Deci da, vor exista in continuare.

@macovei2000 nu stiu de unde stiti dvs ca avocatii sau notarii incheie "conventii civile", dar va inselati amarnic. Legile aplicabile fiecaruia reglementeaza expres ce contracte pot incheia pentru exercitarea profesiei.
Nu inteleg de ce nu mergeti la avocat sa schimbe el prima pagina de pe act.
Răspuns la discuția Taxa de Prima Inmatriculare
Este prea tarziu. Trebuia sa faceti procedura prealabila in 30 de zile de la comunicarea obligatiei de plata (sau de la plata in sine).

Ati putea incerca sa uzati de posibilitatea prevazuta in art. 7(7) din legea contenciosului administrativ: "Plângerea prealabilă în cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de 6 luni de la data emiterii actului", insa va trebui sa dovediti motivele temeinice. Precizez ca in opinia mea decizia CJUE de ieri nu este un motiv temeinic, pentru ca: (1) vizeaza forma in vigoare in 2008 a taxei de poluare, si (2) puteati, la fel ca multe alte persoane, sa initiati actiunea in termenul general, instantele romane aplicand direct dreptul UE (sunt deja multe decizii).