avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Activitate Daniela Sogor

Activitate Daniela Sogor

Legalitatea modului de actiune al administratorului depinde excusiv de ce puteri i-ati conferit acestuia prin statut sau contractul de mandat.
Evident in calitate de asociat cu 50% aveti tot dreptul sa luati hotarari in ceea ce priveste decizii de administrare a societatii si evident prin hotararea AGA sa luati deciziile importante cu privire la activitatea societatii. Prin hotarare AGA puteti sa ridicati mandatul administratorului, dar se pare ca acesta are si calitatea de asociat 50%, ceea ce nu va ajuta deloc.
Daca ati achitat 50% din costul mobilierului si echipamentelor, se presupune ca ati creditat firma si vi s-au emis chitante pentru sumele avansate. Va sfatuiesc sa verificati o balanta. Daca nu, veti obtine cel mult cei 100 lei, cota-parte din capitalul social.
Bunurile nu va apartin personal, ci apartin societatii, fapt pentru care nu puteti intra in posesia acestora decat dupa lichidarea persoanei juridice.
Cereti in scris administratorului cu confirmare de primire situatiile contabile si o situatie la zi a inventarulului. Functie de acestea veti putea demara o actiune penala impotriva lui (pentru abuz de incredere sau delipidare, daca e cazul) sau civila.
Daca au trecut 15 zile de cand ati luat la cunostinta de executare, actiunea dumneavoastra de contestatie la executare, este tardiva. La fel se calculeaza 15 zile de la orice alt act de executare emis ulterior. Asta fata de orice actiune de contestatie pe care doriti sa o initiati, mai ales fata de motivull "prescrierii dreptului la actiune al bancii".

Fata de termenele de prescriere, in cazul contractelor bancare, vorbim de termene de plata succesive, ca atare, fiecare rata de plata se prescrie la 3 ani de neplata. Ori, pot doar sa banuiesc ca banca v-a scadentat/reziliat contractul la nivelul anului 2013, cu putin inainte de a deschide procedura executarii silite. Deci executarea silita s-a cerut pe diferenta de sold nerambursata, devenita scadenta anticipat in 2013, la care se adauga dobanzi si comisioane, care puteti fi linistita ca indestuleaza suficient banca sa n-o mai intereseze vreo suma posibil prescrisa. Prin urmare, fata de soldul contului, pot fi diferente minore care ar putea fi considerate prescrise, ratele perioada august 2009-iulie 2010, dar probabil ati facut vreo notificare sau intelegere de amanare la plata cu banca pentru acea perioada, fapt ce intrerupe cursul prescriptiei.


Cu toata sinceritatea, daca ati cunoaste cat de putin sistemul juridic si instantele din Romania, ati realiza ca nu veti avea castig de cauza nici cu cel mai bun avocat in materie. Pierdeti bani si timp. Si sfatul vi-l dau din proprie experienta.


Toti proprietarii din imobil % pe cota indiviza. In cazul in care prin absurd instanta va admite cheltuieli de judecata, aveti baza legala sa le imputati pe lista debitorului.

Cel mai indicat este sa alegeti calea de mediere, probabil nu este rea vointa din partea debitorului, ci probleme financiare.
Răspuns la discuția Comitetul executiv
Domule "Adriantot" ma uimiti? Inteleg ca "asociatia de proprietari" pe care o conduceti nu este inregistrata pe langa Judecatoria de care apartineti..pentru ca "instanta" judeca doar dosarele de infiintare "altor tipuri de asociatii/ asocieri...".

Nu va obositi sa-mi indicati legislatia, o cunosc si chiar o aplic. Poate cititi si dvs. art. 6 alin (4) si art. 8 alin (2) din legea 230/2007, ca sa avem o dezbatere.
mirelamaria a scris:

in antecontract scrie doar ca se pierde avansul...atat


Prin urmare clauza penala consta in "pierderea sumei avansate" si nu alte daune, asta daca ati parcurs cu atentie tot actul.

De ce nu incercati o cesionare/vanzare catre un tert a antecontractului? Daca nu este un termen prea scurt in care trebuie sa incheiati actul de vanzare-cumparare, ati putea macar sa va recuperati parte din banii avansati. Constructorul oricum isi va vinde bunul imobil catre un alt cumparator, iar pentru pierderea suferita s-a asigurat si se considera acoperita de suma avansata de dv.., pe care el nu mai este obligat sa o returneze.

La data implinirii termenului pentru care ati semnat antecontractul, daca nu va prezentati in notariat sa incheiat actul de vanzare-cumparare si nu faceti dovada platii pretului convenit, actul de promisiune care v-a legat pana atunci "cade" in sensul ca isi inceteaza valabilitatea, incetand in acelasi timp si obligatiile partilor una fata de alta.
Se va prezenta pana la urma sau va fi citata cu "mandat de aducere". Prin urmare va fi obligata sa se prezinte in fata inspectorului de politie sau procurorului, dupa caz. Poate sa-si angajeze avocat, care s-o insoteasca, dar nu poate sa nu se prezinte pentru a da declaratie in fata organelor de ancheta.
Răspuns la discuția Comitetul executiv
Raman in continuare sa sustin informatile comunicate mai sus.

Poate spuneti ca si instantele gresesc cand inscriu in registrul asociatiilor astfel de mentiuni/modificari ale actelor constitutive. Dar, daca insistati va pot pune la dispozitie o astfel de incheiere.

Poate spuneti ca si birourile specializate de pe langa primarii gresesc cand indruma la obligativitatea notarii in registrul asoiatiilor a acestor modificari?

Cunosc foarte bine legislatia in materie, am dat si doua examene din ea, cunosc continutul statutului model pentru asociatii de proprietari si va intreb de ce la infiintare nu depuneti la dosar doar statutul si actul constitutiv, fara proces-verbal al adunarii generale??

Mai mult, luati Codul Civil, art. 151 alin.4 Noul Cod Civil si vedeti cum veti sta in fata instantei in calitate de reprezentant legal al unei asociatii de proprietari (atentie nu se incadreaza in categoria asociatii fara personalitate juridica) .
Notificati in scris si obligatoriu cu confirmare de primire firma de recuperari cu privire la existenta unui cumparator care achita pretul si solicitati-le prin acesta acordul de vanzare, cat si acordul necesar pentru banca cumparatorului ( intelegnd ca acesta aplica pentru un credit).
Sau mai inteligent, trimiteti notificarea prin executor judecatoresc. Nu va costa mult, maximum 60 lei . Veti observa o miscare cat se poate de rapida a firmei de recuperari.
Răspuns la discuția Comitetul executiv
Adriantot a scris:

Nu este adevarat!
Alegerea presedintelui se face in adunarea generala, se consemnaeza in procesul verbal care se semneaza de membrii comtetului executiv si se trece la treaba. Alegerea altor persoane in functiile de conducere ale asociatiei, nu aduce modificari statutului asociatiei. Alegerea unui nou presedinte nu se inregistreaza la Judecatorie si nicaieri in afara asociatiei de proprietari.
Cititi, va rog legea 230/2007 si HG 1588/2007.


Ba este perfect adevarat "Adriantot", numai ca la noi "practica" ne omoara. Modificarea conducerii Asociatiei de Proprietari se inregistreaza la Judecatorie conform art.8 alin 2 din Legea 230/2007, reprezentand o modificare a Statutului acesteia, procesul-verbal de constituire a entitatii juridice fiind parte integranta din Statut.

Nu numai ca m-am informat la Judecatorie legat de acesta problema "lait motiv de dispute in cadrul asociatiilor" si in urma petitiilor Judecatorii delegati mi-au confirmat obligativitatea inregistrarii acestor modificari, ci am si hotarari ale instantelor date in acest sens.

Modificarea conducerii oricarei "entitati juridice" se inregistreaza la institutia reglementata spre a-i face publicitate. Cum se inregistreaza modifiarea asociatilor, administratorilor, cenzorilor intr-un SRL sau SA, sau ONG sau orice alta entitate juridica, in acelasi mod legislatia este valabila si pentru Asociatiile de Proprietari.

In caz contrar, entitatea juridica nu functioneaza in mod legal, iar riscul deciziilor sale este din pacate pana in prezent doar "inopozabilitatea fata de terti", deoarece organele de control ale primariilor sunt putin interesate in a aplica amenzi contraventionale in acest sens.
Răspuns la discuția Comitetul executiv
Nu este greu de urnit din functie doamna. Nu are rang de prim ministru sau nu este vreun deputat/senator sa beneficieze de imunitate. 2-3 sesizari la politie pe "abuz in serviciu", dar numai si numai cu dovezi scrise (scrisori recomandate cu confirmare de primire prin care sa-l somati sa va predea stampila si actele asociatiei) va sunt suficiente.
In cazul in care face scandal, chemati agentii de ordine publica si o sa-i comunice acestia cum si care sunt drepturile si obligatiile lui.
Atentie mare, numirea dvs. ca presedinte ar trebui sa fie notata intr-un proces-verbal al comitetului executiv. Valid este cand sedinta a fost intrunita conform legii, 50%+1, din membrii comitetului si ati primit acordul a cel putin jumatate+1. In principiu daca vehiul presedinte s-a retras si din comitet, era bine sa fi convocat o adunare generala extraordinara, prin care sa fie numit un nou membru, in asa fel incat sa functionati statutar.
Hotararea Adunarii Generale de schimbare a structurii/membrilor comitetului executiv si numirea dvs. in calitate de presedinte o inregistrati la Judecatoria in raza caruia se afla imobilul, ca act modificator al statutului.
Atentie, aveti nevoie de prezenta a 2/3 din membrii la aceasta adunare si votul a 1/2 +1, din acestia, proces-verbal intocmit cu tabel de prezenta si cu tabel convocator cu ordinea de zi la care sa aveti atasata dovada ca ati convocat toti membrii.
Membrii care nu pot fi prezenti la sedinta, au dreptul sa fie reprezentati prin imputernicit.Administartorul, daca nu este membru in asociatie nu are de ce sa participe, deci nici sa va faca scandal, decat daca este convocat de dvs..