Pentru indreptarea erorii nu trebuie neaparat sa va adresati notarului. Mergeti la biroul de cadastru si publicitate imobiliara de care apartine imobilul dvs sifaceti o cerere de indreptare a erorii din cartea funciara aratand faptul ca imobilul a fost dobandit dupa ce a decedat sotul. probabil ca la dosarul de intabulare nu au fost toate actelede stare civila si nu s-a putut inscrie corect din aceasta cauza. Cererea de indreptare este scutita de tarif
Obligatia de a plati impozitul revine vanzatorului pentru ca in patrimoniul acestuia a intrat suma de bani reprezentand valoarea imobilului. Dovada achitarii impozitului este chitanta care impreuna cu decizia de impunere se ataseaza la dosarul pe care il faceti pentru cadastru
O constructie ce va apartine poate fi instrainata de dvs fara probleme insa la notar veti fi intrebat si de situatia terenului si probabil vi se va cere un extras de informare a cartii terenului. Cel care cumpara constructia va trebui sa cumpere in cunostinta de cauza, adica sa i se aduca la cunostinta faptul ca, cu privire la dreptul de superficie exista un litigiu. Daca acesta este de acord sa cumpere in conditiile date, se va face mentiune in contract iar ulterior noul cumparator nu va poate imputa nimic daca solutia cu privire la litigiu in dezavantajeaza.
Mergeti la Oficiul (biroul) de cadastru si publicitate imobiliara de unde apartine imobilul si solicitati o copie a incheierii prin care a fost intabulat dreptul de proprietate. Daca nu stiti numarul cartii funciare a imobilului dvs faceti o cerere sa vi se comunice numarul de carte funciara si numarul cadastral al imobilului. Cand aveti acele date solicitati extras de carte funciara - costa 20 lei- si apoi cereti copii ale incheierii mentionata in extras. Toate operatiunile au un tarif prevazut in Ordinul nr. 39/2009 al MAI.
MAi intai trebuie sa mergeti la comisia locala de fond funciar sa explicati faptul ca titlul a fost emis in mod eronat pe numele socrului. Aratati contractul facut cu el si solicitati rectificarea situatiei. CAnd s-au pus in aplicare legile proprietatii s-au facut foarte multe cereri si s-au emis mai tarziu titlurile. Cei care aveau dreptul la teren au facut acte de vanzare (instarinare) inainte de emiterea titlurilor. Cei de la comisia locala (care se afla la primaria respectiva) ar trebui sa tina seama de situatia dvs si sa rectifice situatia.
In ceeea ce priveste diferenta de suprafata, se poate inscris in cartea funciara o proprietate care are in plus pana in 2% fata de act doar cu declaratia dvs ca sunteti de acord cu acest fapt, declaratie care este anexa a Ordinului nr. 634/2006 al Directoului gen. al ANCPI. Daca suprafata in plus este intre 2-5% se ma intocmeste un proces verbal de vecinatate prin care vecinii recunosc limitele proprietatii dvs. Doar daca suprafata in plus depaseste 5% se respinge cererea de intabulare.
Solicitati comisiei locale de fond funciar sa va raspunda in scris care este motivul refuzului de a va elibera titlul de proprietate pe suprafata la care aveti dreptul. Apoi contestati raspunsul la comisia judeteana. Daca raspunsul nu va satisface, actionati ambele comisii in instanta. Nu va poate lipsi nimeni de dreptul dvs. Insist pe cererea si raspunsul date in scris. Acolo trebuie sa invoce norme legale care sa-i indreptateasca sa nu va dea tot terenul.
Mergeti impreuna la un notar si vindeti constructia proprietarului terenului. Se pare insa ca dvs nu aveti o relatie amiabila cu proprietarul terenului si de aceea s-ar putea sa ajungeti in instanta. Cel mai bine ar fi sa discutati si sa va intelegeti, pentru ca astfel veti cheltui mai putin, ambele parti.
Pana acum 3 ani tatal dvs ar fi trebuit sa faca cerere la comisia locala de fond funciar pentru terenul care i se cuvenea. S-ar putea ca sa fi fost deja emis un titlu de proprietate pana acum si dansul sa nu va fi spus.
Mergeti la Oficiul (biroul) de cadastru si publicitate imobiliara (NU LA JUDECATORIE) de care apartine imobilul si faceti o cerere prin care sa vi se comunice daca pentru tatal dvs a fost emis titlul de proprietate.
Daca nu s-a facut acea cerere, luati legatura cu un avocat care sa va protejeze interesele in instanta pentru recuperarea terenului la care aveti dreptul. Pentru aceasta trebuie sa faceti si un certificat de mostenitor DE CALITATE cu care sa va dovediti calitatea de mostenitor la institutiile abilitate si in instanta.
Mergeti la Oficiul de cadastru la relatii cu publicul si va dau de acolo orice fel de cerere, spuneti ce doriti sa aflati si au tipizate de toate felurile. Daca vreti sa aflati informatii, puteti sa scrieti de acasa pe o foaie A4 tot ce doriti, important este ca acolo sa aveti o copie a buletinului, copii ale actelor de proprietate sa atasati cererii pentru a fi mai usoara misiunea celor de acolo. In reste, veti fi indrumat. Daca nu reusiti, intrebati iar pe forum.