Buna ziua,
As avea o serie de nelamurirui vis a vis de noul cod civil.
Pe sentinta de divort este scris :" incredintarea minorului spre crestere si educare la mama" acest lucru inseamna custodie unica la mama?
Sentinta a fost data in luna august si in fata autoritatii tutelarea am stabilit un program de vizita al minorului( un weekend la 2 sapt , vacante si sarbatori)
In contextul noului cod civil care am inteles ca nu se aplica retroactiv daca tatal ar deschide proces pentru custodie comuna ce ar putea obtine mai mult?
Mentionez ca eu il tin la curent asupra evolutiei copilului, l-am invitat la evenimentele de la gradinita ale acestuia si ii permit ori de cate ori doreste sa comunice cu copilul in afara zileleor in care este la el. insa el doreste control asupra vietii mele .
Refuza sa imi dea acordul sa plecam din tara in concediu, refuza sa imi plateasca pensia alimentaara la timp si imi cere socoteala pt aceasta inca dinainte sa o vireze si tot felul de sicane
I se poate acorda un program mai mare de vizita? ce alte drepturi i se mai pot acorda prin acest nou cod civil? trebuie sa-i dau vreun raport financiar asupra modului in care aceasta pensie alimentara a copilului esete cheltuita( suma este modica in contextul cheltuielilor cu un copil )
Ma intereseaza fosrte tare sa stiu ce mai poate obtine in plus fata de cea m stabilit de comun acord ca sa stiu la ce sa ma astept si cum sa eactionez deoarece a inceput sa ma ameninte si sa ma sicaneze ca pe vremea cand eram casatoriti.
Multumesc ca existat si astept raspuns.
Multumesc pentru raspuns.
Nu conteaza ca a platit din mai pana in august 2011 dar nu a platiti inainte din aug 2010 ? se considera doua luni ca si valoare?
Faptul ca a stat in aceeasi casa si a contribuit la cheltuielile de intretinere il exonereaza de plata pensiei alimentare data de catre instanta prin decizie definitiva si irevocabila?
in cazul in acre fac plangere va trebui sa ma prezint la vreun proces ? sa merg la tribunal sau acre ste procedura deoarece nu as vrea sa ma port toata ziua prin tribunale pt un drept legal al copilului nu al meu.
multumesc
da dar nu pot eu ca sa termin cu tot circul asta sa fac cerere la tribunal sa i se atribuie un program de vizita binenteles tinandu-se cont de actiunile lui actuale si trecute?
Eu cred ca face toae astea din dorinta de a imi cntrola in continuare viatza si avand aceea decizie judecatoreasca se va potolii cu telefoanele si solicitarile de tata " model"
In plus ar fi benefic si pt copil sa isi vada tatal in liniste si dupa un program
Buna seara
am uita un aspect.
Copilul a fost incredintat spre crestere si educare la mine ( deoarece asa a cerut tatal prin actiunea de divort si asa s-a stabiit in urma anchetei sociale)
Fostul sot nu a cerut drept de vizita prin instanta nu vrea sa stabileasca un program de comun acord ci vrea sa il vada pe coil atunci cand ii convine lui si daca se poate imediat ce solicita acest lucru cu toate ca, copilul este in vacanta la bunici.
A inceput cu amenintari, m-a reclamat la politie ca-i sechestram copilul eu si parintii mei si nu il lasam sa aiba legaturi personale cu copilul ( zice el conform dreptului familiei) , la protectia copilului etc cu toate ca eu nu i-am ingradit dreptul la vizita ba chiar am fost cu el in parc sa il vada si copilul a fost si la el acasa pt cateva ore.
Pe parcursul procesului m-a agresat dar mi-am retras plangerea pt ca stateam cu el in casa si mi-a fost frica, merge la parintii mei si face scandal la poarta, ma suna constant cu motivul ca vrea sa stie ddespre copil dar ma injura etc pe scurt ma hartuieste folosindu-se de pretextul cu legaturile lui cu copilul.
Intrebarile sunt:
In cazul in care copilul pateste ceva in timp ce este cu el si cat timp nu exista un program de vizita stabilit de tribunal si copilul este in crestre si educare la mine cine raspunde?
- pot sa formulez o cerere la tribunal sa i se faca program de vizita si sa cer sa se tina cont ca ne hartuieste, nu isi achita pensia alimentara si ca nu vrea sa stabileasca pe cale amiabila un program?( deoarece am inteles ca eu nu pot sa cer un drept pt el pe care el nu il solicita dar cu motivatiile de mai sus m =a gandesc ca as putea)b
daca da catre cine trebuie sa ma adresez cu cererea si sub ce forma?
- crestere si educare este acelasi lucru cu custodia?
-Multumesc ca existati si multumesc de ajutor
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
S-a pronuntat divortul cu obligarea tatalui la plata pensiei alimentare incepand cu data introducerii actinii ( a fost introdusa de catre el) respectiv anuk 2010.
Pentru a grabi devenirii irevocabile a sentintei am fost amandoi la notar si am dat declaratie ca nua vem nici o obiectiune privitoare la sentinta ci toate ca sotul m-a informat verbal ca nu imi va plati pensia alimentara din urma deoarece el a locuit in casa cu mine si cu copilul si a participat la cheltuieli.
Inbtre timp a virat cu intarziere o parte din pensia alimentara dar numai incepand cu luna iunie 2011 data cand s-a pronuntat sentinta.
sentinta
Intrebarea este :
il pot obliga sa imi plateasca pensia din anul 2010 asa cum este scris in sentinta care a devenit prin declaratia pratilor de acord , definitiva si irevocabila?
- daca pot face asta cum se poate face adica pe ce cale judecatoreasca sau .....????
Multumesc .
Am divortat si urmeaza partajul.
Sotul meu a scos pe internet apartamentul la vanzare fara acordul meu.
Stiu ca nu il poate vinde fara acordul meu darn u exista nici un cadru legal ca a il impiedic sa imi aduca in casa personae straine? La vizionare? Daca acest lucru s eintampla ce pot face? ( eu am o cota mai mare din apartament decat el)
IN CAZUL IN CARE EL REFUZA SA PLECE DIN APARTAMENT PE PARURSUL PROCESULUI PENTRU A IMI FACE MIE VIATZA GREA ( M-A AMENINTAT IN ACEST SENS) IL POT LIMITA LA SUPRAFATA PE CARE O ARE EL STIPULATA PRIN CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE ( RESPECTIV 16 % ARE EL SI 84 % EU)
Va multumesc
Va rog sfatuiti-ma cum sa fac sa fiu protejata deoarece procesul poate dura ani.
buna seara
am primit hotararea de divort si pe ea este scris ca sotul meu este obligat sa imi plateasca pensie alimentara pt copil incepand cu data de 01.08.2010 .
Aceasta data este data la care el a intentat prima oara proces de divort , proces care s-a suspendat pt neprezentarea partilor si a fosr reluat in acest an in mai.
Divortul s-a pronuntat pe data de 9 iunie.
incepand cu ce data e legal sa imi plateasca pensia alimentara? cu data trecuta in hotarare sau ......?
buna seara
am primit hotararea de divort si pe ea este scris ca sotul meu este obligat sa imi plateasca pensie alimentara pt copil incepand cu data de 01.08.2010 .
Aceasta data este data la care el a intentat prima oara proces de divort , proces care s-a suspendat pt neprezentarea partilor si a fosr reluat in acest an in mai.
Divortul s-a pronuntat pe data de 9 iunie.
incepand cu ce data e legal sa imi plateasca pensia alimentara? cu data trecuta in hotarare sau ......?
buna ziua
adica daca eu am 60% din bun voi plati 60% din valoarea cheltuielilor de partaj?
eu sunt de acord cu partajul numai ca sotul vrea sa evalueze apartamentul la o valoare cat mai mare si ma acctioneaza in instanta pt partaj ca sa taraganeze aceasta actiune , sa ma maltrateze psihic prin amenintari si sa nu plece din imobil.
Cum pot face ca pe parcursul procesului de partaj el sa nu mai locuiasca cu noi( eu si copilul minor)? mentionez ca scopul lui e de a ne face rau si de a ne determina sa-i dam cat vrea numai ca sa scapam de el, acest lucru ni-l spune zilnic
multumesc
dar daca el le achita in calitate de reclamant si eu sunt cea care are o parte mai mare din partaj nu ma poate obliga sa platesc eu partajul adica taxele?