avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Activitate iulian1986

Activitate iulian1986

Răspuns la discuția proprietate
Salutare. Tot in justitie lucrez si eu, in anp si trec prin situatia ta , mostenesc 3/8 din partea mamei care a decedat. Imi poti spune daca ti-au acordat chirie si ce pasi ai urmat? Multumesc, astept un sfat te rog.

moldoveanu_cristi a scris:

Recent, urmare a decesului tatalui, a fost dezbatuta mostenirea, revenindu-mi o cota de aprox.30% dintr-un apartament in suprafata de 50 mp, restul revenindu-i mamei mele care locuieste efectiv in acel imobil.
Precizez ca nu detin o alta locuinta proprietate personala si familia mea este compusa din 3 membrii. In prezent eu si familia mea locuim inr-un apartament inchiriat.
Sunt angajat in sistemul justitiei si intentionez sa solicit decontarea chiriei lunare, sens in care trebuie sa completez o declarative pe propria raspundere ca nu detin o locuinta in proprietate.
Conform Ordinului privind procedura de acordare a compensatiei lunare a chiriei pentru unele categorii de personal din sistemul justitiei publicat in MO patea I nr. 207/28.03.2012 locuinta este definita ca si "constructie alcatuita din una sau mai multe camera de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare care satisfice cerintele de locuit ale unei persoane sau familii, fiind exceptate camerele izolate ale unei locuinte, locurile de parcare, terasele, gradinile".
Rugamintea mea ar fi sa-mi precizati daca acea cota de 30% primita mostenire ar putea fi considerata ca si locuinta sau daca as putea da declaratia pe propria raspundere ca nu detin o locuinta proprietate.
Va multumesc


Doamna avocat va multumesc ca mi-ati raspuns. Va intreb cum as putea convinge eu administratia de cele relatate de dumeavoastra, in situatia in care dupa o discutie verbala cu ei, imi zic ca primesc un raspuns negativ din partea juristului unitatii. Eventual sa formulez o adresa catre Ministerul Justitiei si catre Administratia Penitenciarelor pentru a primi un raspuns oficial ?

Silvia Zaharia a scris:

În opinia mea, aveți dreptul de a beneficia de compensația pentru chirie, din următoarele motive:

1. În acest moment, Dvs. dețineți cota de 3/8 din bunurile pe care mama Dvs. le-a avut cât a fost în viață și au rămas până în momentul morții sale.
Deci, sunteți într-o stare de coproprietate - indiviziune pe cote părți - ceea ce vă conferă, un drept de proprietate care nu este individualizat, asupra unui bun determinat, ci alături de ceilalți moștenitori, dețineți o cotă parte (ideală și abstractă, cum o numim noi) din terenul și casa pe care le-ați menționat.

Până la ieșirea din indiviziune, prin partaj, rămâneți în această situație de coproprietar.

Raportându-mă la dimensiunile reale ale cotei părți ce s-ar cuveni prin partaj, mi-e greu de crezut că, o suprafață de 18 mp., din casă, v-ar fi suficientă pentru a locui.

2. Legea care reglementează regimul locuințelor este Legea nr. 114/1996, cu modificările și completările ulterioare, care, în art. 2 definește locuința ca fiind:

„a) Locuinţă
Construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii”.

Deci, și în situația în care veți face partajul, mă îndoiesc că, o să aveți cameră și dependințele necesare pentru a locui în acel spațiu.





Bunaziua. Mostenire cota parte 3/8 din masa succesorala a mamei. Vin spre atentia dumneavoastra cu urmatoarea problema. Dupa decesul mamei mele mostenesc 3/8 dintr-un imobil care reprezinta 6mp si 3/8 dintr-un imobil care ar inseamna 12 mp, deci in total o suprafata de 18mp. Lucrez ca politist de penitenciare si conform legii daca nu detin o locuinta proprietate personala in localitate pot beneficia de compensatie pentru chirie. Considerati din punct de vedere legal ca as putea beneficia de acest drept? Cum este interpretata notiunea de "locuinta" din punct de vedere juridic? Orice raspuns imi este de ajutor., chiar si un sfat.. Va multumesc.
Buna ziua. Din anul 2010 activez ca functionar public cu statut special. Va rog sa imi spuneti, daca as putea beneficia de compensatie de chirie, in conditiile in care mostenesc 3/8 din masa succesorala a mamei mele ( aprox. 5,7 mp cota parte ) dintr-un apartament si 3/8 dintr-un alt apartament (aprox. 11, 9 mp cota parte, Total aprox. 17mp. ). Se poate considera "LOCUINTA" in conditiile in care sunt si casatorit, cotele enumerate mai sus care ar duce la un raspuns negativ din partea unitatii unde imi desfasor activitatea ? As dori un punct de vedere din partea d-voastra ca sa stiu cum abordez acest lucru in cazul unui refuz din partea conducerii.
Va atasez legea. Multumesc si astept raspunsurile voastre.
Art. 110 - (1) Politistii de penitenciare au dreptul la atribuirea unei locuinte de serviciu daca, in localitatea unde isi desfasoara activitatea, ei, sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu detin o locuinta in proprietate ori nu li s-a atribuit locuinta de catre autoritatile administratiei publice locale.
(2) Politistii de penitenciare carora nu li s-a acordat locuinta potrivit prevederilor alin.(1) si care nici ei si nici sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu au in proprietate o locuinta in localitatea unde isi desfasoara activitatea au dreptul la compensarea lunara a chiriei in cuantum de pana la 50% din venitul net realizat lunar, pentru o locuinta situata in aceasta localitate, dar nu mai mult decat chiria prevazuta in contractul de inchiriere incheiat in conditiile legii, inclusiv pentru locuintele atribuite de catre autoritati[e administratiei publice locale sau pentru locuintele de serviciu.
(3) Daca politistii de penitenciare, inclusiv sotul/sotia acestora sau copiii aflati in intretinerea acestora au instrainat o locuinta, in localitatea in care isi
activitatea, dupa data incadrarii in sistemul administratiei penitenciare, acestia nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2).
(4) In situatia inexistentei unui fond locativ corespunzator in localitatea unde isi desfasoara activitatea, contractul de inchiriere poate avea ca obiect o locuinta situata intr-o localitate aflata la o distanta de maximum 70 km, in cazul in care nici politistul de penitenciare si nici sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu au in proprietate personala o locuinta in acea localitate sau in alta localitate
situata mai aproape de locul de munca.
(5) Nu se acorda compensatia lunara pentru chirie in situatia in care contractul de inchiriere a fost incheiat cu rudele de pana la gradul II inclusiv ale politistului de penitenciare ori ale sotiei/sotului acestuia/ acesteia.
(6) Politistii de penitenciare carora li s-a atribuit o locuinta de serviciu pot solicita schimbarea acesteia si atribuirea unei alte locuinte disponi bile in fondul locativ al Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau al unitatii penitenciare in cauza, care sa corespunda nevoilor locative ale politistului de penitenciare, sotului/sotiei acestuia si copiiilor aflati in intretinere. Prevederile alin. (9) teza a 2-a raman aplicabile. Cererile de schimb de locuinte se solutioneaza cu prioritate.
(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), medicii rezidenti angajati in politia penitenciara, pot solicita chirie in localitatea unde efectueaza studiile de rezidentiat.
(8) De prevederile alin. (2) beneficiaza politistii de penitenciare carora li s-a atribuit o locuinta de serviciu din fondul locativ al Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau dupa caz, al unitatii penitenciare in cauza, care nu mai corespunde nevoilor locative ale politistului de penitenciare, sotului si sotiei acestuia si copiiilor aflati in intretinere, si la care el in cauza renunta. Prevederile alin. (9) teza a 2-a raman aplicabile.
(9) Beneficiaza de prevederile alin. (2) si politistul de penitenciare care a avut in proprietate o locuinta, in localitatea in care isi desfaoasra activitatea, care, dupa data incadrarii in sistemul administratiei penitenciare, pentru motive neimputabile, a pierdut dreptul de proprietate asupra acesteia. Dreptul prevazut de prezentul alineat se acorda in urma efectuarii unei anchete sociale, efectuata de catre o comisie constituita prin act alconducatorului unitatii in care este incadrat politistul de penitenciare.
(10) Drepturile prevazute de prezentul articol nu au caracter salarial nu seimpoziteaza.
(11) Conditiile de acordare a drepturilor prevazute de prezentul articol se stabilesc prinordin al ministrului justitiei.
intereseaza-te la ce notar sa intocmit actul de vanzare cumparare, poate faci rost de o copie dupa acel act. poate faci rost de un act care sa dovedeasca de ce sufera tatal tau de la un medic de specialitate si asta te poate ajuta foarte mult. vezi cine a semnat acolo, plangere la parchet pentru uz de fals,fals sub semnatura privata, inselaciune nu stiu la ce s-ar incadra , probabil la toate infractiunile. incearca sa te misti repede, cu cat mai repede cu atat mai bine. probabil procesul o sa dureze foarte mult ca asa se misca treburile in Romania. Eu m-am trezit cu un contract de comodat pe apartamentul meu pe o durata de 25 de ani fara ca eu sa stiu, cum se pot face asemenea lucruri eu nu stiu. in final eu am rezolvat problema, sper sa o rezolvi si tu la tine e putin mai greu un act de v-c atarna greu tare. rabdare si de rezolvat o sa le rezolvi pe toate.
cum ati procedat pentru a va inapoia bani? si eu am fost executat silit prin poprire tot pentru o amenda de la CNANDR mi sa luat 580 ron am formulat contestare la executare pe care mi sa admis. cum fac sa intru in posesia banilor trebuie sa formulez cerere de intoarcere executare silita? daca imi puteti raspunde va rog.
si cam cum trebuie sa sune o astfel de actiune si cam cat dureaza?
e o procedura asemanatoare ca chemarea in judecata? iar taxa de timbru etc...?
nu stiu exact cum trebuie sa procedez?
o intrebare ca intre prieteni ca tot nu pot dormi cu balconu asta. tot nu stiu ce sa fac cu el? primaria zice ca nu dau autorizatii , altii sa mai astept poate la anul se schima cei de la primarie si or sa dea iar autorizatii. merita oare sa il fac ? calcul investitie ar ajunge cam 7000 ron schimbat termopane , acoperis si izolat putin. Or fi astia asa de dobitoci sa vina sa mi-l darame? vad ca nu au mai insistat asuprea mea de o luna si jumate nu ma mai vizitat nimeni in legatura cu acest balcon.
O sa va prezint situatia mea pe scurt. In noiembrie 2012 am fost surprins fara rovinieta pe autostrada catre Bucuresti. Anul acesta in luna iunie ma trezesc acasa cu executare silita din parte BEJ Badiu Florin si Micu Constantin in valoare de 580 ron care ma obliga sa platesc suma aceasta in termen de o zi la sediul lor sau daca nu in contul lor. Toate bune si frumoase nici nu imi aminteam despre ce amenda este vorba , stau cu calm si ma informez pe net despre aceste tarife de despagubire citesc cateva seri si vad ca defapt ele sunt abuzive asa ca formulez o contestare la executare precizez ca eram in termenul in care o puteam formula. Formulez contestarea , platesc taxa de timbru mai dureaza vreo 2 apoi cei de la Cnandr Iasi formuleaza intampinare asupra contestatiei mele. Atac si aceasta intampinare pe care o depun la judecatoria galati. acum aproximativ o luna imi vine o instintare in posta ca cei de la BEJ mai sus precizati mi-au pus poprire pe cont si ca mi-au restras din cont suma de 580 ron. Acum treaba sta in felul urmator eu termenul de judecata l-am avut pe data de 16.11.2015 iar instanta sa pronuntat asa : Ora estimata: 09:00
Complet: CC.8
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite contestaţia. Anulează formele de executare întocmite în dosarul de executare nr. 1802/2015 al Beja Micu Constantin şi Badiu Florin. Ia act că nu se solicită obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de a formula apel, în termen de 10 zile, începând cu data comunicării. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16.11.2015.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 4381/2015 16.11.2015
Intrebare . Cum procedez sa imi recuperez banii pe care executorul mi i-au retras?va rog daca ma puteti ajuta. Din cate vad eu deduc ca am castigat si mi sa admis contestatia.