Buna ziua,
Pentru o societate comerciala care nu desfasoara activitate la sediul social ce obligatii ar exista pentru unicul salariat daca acesta isi desfasoara activitatea de la domiciliul (lucru pe calculator) lui ? Este necesara existenta unui punct de lucru la domiciliul angajatului ?
Din ce stiu legislatia muncii (contract de munca cu locul desfasurarii fiind domiciliul salariatului) nu prevede nimic de genul definirea unui punct de lucru... Ar fi foarte complicat...
Buna ziua,
Am cumparat un teren intravilan in localitatea A, am cerut certificat de urbanism, un arhitect mi-a realizat proiectul si pe baza lui am obtinut o autorizatie de constructie.
Sunt in faza foarte avansata cu finalizarea constructiei (acum se monteaza tiglele) dar vecinii mi-au sesizat ca as fi depasit inaltimea maxima la coama a constructiei.
In textul HCL pentru PUZ-ul zonei si in certificatul nu se mentioneaza o limita maxima de inaltime la coama, ci doar CUT, POT, etc. Insa, am descoperit pe baza sesizarii vecinilor ca in plansa atasata HCL apar ca indici de inaltime Hmax, mai mica cu aproximativ 60 cm fata de inaltimea la coama a proiectului. Lucru ne-mentionat in HCL-ul propriu-zis si nici in certificatul de urbanism. Plansa care depinde de unde o procuri apare lizibila...
Intrebare: sunt cu ceva de vina ca constructia mea depaseste cu 55 cm Hmax-ul din plansa atasata, desi nici HCL-ul propriu-zis si nici certificatul de urbanism nu mentioneaza acea limita Hmax ? Sunt in culpa pentru aceasta greseala ?
Sunt foarte suparat de situatie...
Buna ziua,
M-ar interesa pentru urmatoarea situatie (destul de clasica): mai mult terenuri argicole ale bunicilor, mostenitori multiplii, unii cu, altii fara succesiuni efectuate.
Noi suntem blocati in a face orice cu cota parte care ne revine din terenuri (vanzare sa spunem) pentru ca sunt succesiuni care se refuza a se face, sa nu mai zic de eventualul partaj... Doar platim bine mersi impozitele...
Avem vreo varianta sa "fortam" ca sa ajunga lumea la zi cu succesiunile si sa se faca partajul (fortat eventual si acesta) ?
Salut,
Am o intrebare. Avem cota parte din niste terenuri agricole/fanete ramase mostenire de la bunici, pe titlu de proprietate.
Din ce am inteles, pentru ca sa putem sa vinde aceste suprafete (ca sa scapam de impozitul pe terenuri pe care nici macar nu le folosim) ele trebuiesc intabulate si facut partajul.
Am demarat procedura ca toti mostenitorii sa aiba actele la zi din punct de vedere realizare succesiune (au mai murit ceva unchi/veri intre timp).
Intrebarea e: odata ce am finalizat cu toate succesiunile ce trebuie facut mai intai: intabularea sau partajul ?
Este vreo varianta ca sa putem face intai partajul ? Si apoi fiecare sa intabuleze parcela care ii ramane prin partaj ?
Multumesc!
Buna ziua,
Am o intrebare pentru concediul de crestere a copilului:
1. Vitoarea mamica si-a dat demisia, ultima zi de lucru a fost 30 aprilie
2. Tocmai a aflat ca este insarcinata de cateva zile
3. Din 29 Mai va fi angajata din nou
Se primeste indemnizatia de crestere a copilului ? Avand in vedere ca 12 luni trebuie sa se aiba venituri ? Si in Mai va lucra efectiv doar 1 zi ?
Buna ziua,
Pentru un SRL sunt in situatia de a plati un colaborator PF din afara Romaniei (tot UE) pentru a face - remote - mentenanta aplicatiilor instalate pe reteaua proprie precum si pe reteaua unor clienti.
Colaboratorul respectiv nu e cetatean roman, e tot din UE, nu a fost vreodata in Romania si nici nu va veni. Munca prestata este complet online, o face de la el de acasa, etc.
Platile - lunare - intentionez pentru simplitate sa le fac prin PayPal (costuri mai mici).
Ce obligatii am eu dpdv juridic/fiscal/contabilitate specifice pentru acest caz. Imi trebuie un contract ? Trebuie sa depun vreo declaratie la fisc ? Trebuie sa platesc vreun impozit ?
Buna ziua,
As avea o intrebare legata de modul de aplicare al TVA de 5% la constructii noi.
In speta am un teren proprietate personala pe care vreau sa ridic o casa unifamiliala.
Realizarea casei daca se face cu o firma aceasta firma imi poate factura apoi lucrarile (manopera + materiale) cu TVA doar de 5% ? Sau se aplica TVA de 24% ?
Buna ziua,
Intentionez sa cumpar un teren pentru constructia unei case. Am ales o parcela de teren de la marginea orasului in care locuiesc in prezent.
Am vorbit cu proprietarul terenului si am cerut un draft de contract de vanzare-cumparare. Ei bine, acolo scrie ca proprietarul imi vinde un teren arabil extravilan.
Zona respectiva a fost insa constituita ca si trup intravilan in 2010 (exista hotarare de CL).
Proprietarul mi-a spus ca nu l-a trecut (la primarie din ce inteleg) ca si intravilan si teren de constructie pentru ca asta ar implica pentru el costuri mai mari inclusiv la transferul de proprietate (vanzare-cumparare).
Tot de la el am inteles ca in momentul in care solicit autorizatia de constructie terenul va primi automat statutul de intravilan si teren de constructii.
Acum intrebarile mele ar fi:
* daca cumpar de la el am probleme cand solicit autorizatia de constructie ? Eventuale costuri suplimentare sau intarzieri ?
* cand va figura efectiv ca si intravilan si ca teren de constructii ?
Multumesc,
Ce act reglementeaza cele care sunt codurile asimilate pt Consultanta si Management ?
Considerati ca pentru SRL e vreo problema in urmatoarea situatie:
1. Firma are venituri din alte activitati decat celor asimilate pt Consultanta si Management (IT dar nu consultanta)
2. Firma are multe cheltuieli care sunt asimilate celor de Consultanta si Management (adica o parte importanta din cheltuieli sunt pe Consultanta si Management)
Buna ziua,
Am o intrebare legata de mult trambitatele venituri din consultanta si management (inclusiv ultimele modificari din 13.02.2014 ale normelor de aplicare pentru Codul Fiscal).
Ce coduri CAEN se considera cele legate de consultanta si management ?
Este inclusiv 6202 asimilat activitatilor de consultanta si management ?