avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Activitate Birou mediator jr.RODICA COJAN

Activitate Birou mediator jr.RODICA COJAN

Răspuns la discuția Incompatibilitate
Atata timp cat nu mediati conflite care aduc atingere votului dv exprimat in consiliul local, eu opinez ca nu sunteti in incompatibilitate.
Răspuns la discuția Medierea: obligatorie sau nu?
Justitiabilii care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati ca, inaintea introducerii in instanta a cererii de chemare in judecata, sa treaca pe la mediator pentru a fi informatii cu privire la avantajele medierii.
Răspuns la discuția Refuz divort
Asa cum ati explicitat stadiul relatiei dumneavoastra de cuplu, in opinia mea sotia dumneavoastra este decisa sa solicite desfacerea casatoriei. Ca o fi din culpa dumneavoastra sau din culpa comuna sentinta o va spune . Cert este ca acum in aceasta faza pentru ca fiul dumneavoastra sa nu va condamne prea aspru pe nici unul , pentru ca sa decideti amandoi cum va fi mai bine copilului ; va recomand parccurgerea unei sedinte de mediere. Acolo veti intelege si mai bine motivele sotiei dv si sigur nevoile fiului dumneavoastra. Cine stie daca nu cumva rezultatul ar putea fi unul benefic si neasteptat .
Răspuns la discuția Program vizita minor
Tatal avea obligatia de a anunta mama in ceea ce priveste parasirea localitatii de catre acesta si minor .In aceste cazuri sentinta civita nu este acoperitoare era necesar a se parcurge un PLAN PARENTAL pe care-l puteti depune in Camera de Consiliu alaturi de un Acord de mediere pentru a se emite o noua sentinta care sa cuprinda detailat modul de crestere si educare a minorei respectand interesul superior al acesteia .
AAcum nu puteti decat sa faceti plangere la politie si sa-l lamuriti pentru a participa la o sedinta de mediere in caz contrar il chemati in judecata
Răspuns la discuția Divort si partaj
Desigur bunurile dobandite in timpul casatoriei devin bunuri commune la fel si imprumuturile facute la banci sunt responsabilitati commune. Ma gandesc ca aveti documente cu care puteti dovedii contributia dumneavoastra. In ceea ce o priveste pe mama se poate indrepta impotriva sotului pentru recuperarea imprumutului daca poate dovedi in acte .
Pentru toate acestea si eu va recomand medierea ca fiind cea mai convenabila solutie , rapida si cu costuri mult mai mici.
Răspuns la discuția custodia copilului
Medierea în disputele privind custodia minorilor reprezintă o alternativă la procesul în instanţă. În tara noastră, cadrul legal este dat de Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator modificată şi completată prin 370/2009 si OG nr.13/2010 şi pentru transpunerea Directivei servicii 2006/123/CE a Parlamentului european şi al Consiliului Uniunii Europene privind serviciile în cadrul pieţei interne.
Standardele privind disputarea custodiei minorilor au la bază interesul superior al copilului aşa cum este reglementat prin Legea 272/2004. Ariile de evaluare privind interesul superior al copilului sunt: calitatea relaţiei dintre părinte şi copil, calitatea relaţiei dintre părinţii copilului, abilităţile fiecărui părinte de a creşte şi educa copilul, sănătatea mentală a fiecărui părinte, violenţa domestică, stilul parental şi metodele disciplinare, modalităţile de rezolvare a conflictelor, tipul de ataşament al copilului, preferinţele copilului, nevoile speciale ale copilului şi sănătatea mentală a acestuia, veniturile părinţilor, familia lărgită şi sistemele de protecţie socială, aspectele culturale, etice şi religioase .
Conflictul dintre părinţi creşte riscul apariţiei efectelor psihice şi fizice negative atât la copii, cât şi la adulţi pe parcursul divorţului şi ulterior acestuiaNivelul ridicat al conflictului dintre părinţi a fost în mod consistent asociat cu apariţia consecinţelor negative pe plan comportamental şi emoţional atât la membrii familiilor intacte, cât şi la cei din familiile divorţate.
În acest sens, în cadrul procesului de mediere, cooperarea parentală, bazată pe voinţa lor comună de a planifica activităţile copilului şi de a stabili un plan parental comun, constituie elementul fundamental cu care părinţii vor recadra relaţiile lor de familie intr-o nouă structură, stabilă, predictibilă şi funcţională
Structura potenţială a unui acord de mediere trebuie să conţină următoareledomenii:
1. Încredinţarea minorilor
2. Program vizitare
2.1. În timpul săptămânii
2.2. În week-end
2.3. Nopţile
3. Îngrijiri medicale (e.g. cine este medicul pediatru curant al copiilor, ce se întâmpla în cazul în care copiii suferă de boli cronice)
4. Comentarii, remarci negative (de exemplu ambii se abţin de la subminarea autorităţii parentale)
5. Consistenţa regulilor în educarea copiilor (regulile să fie aceleaşi în ambele case, privind creşterea şi educarea copiilor în domeniile importante din viaţa lor)
6. Vacanţele
6.1. Concedii: Petrecerea concediilor cu ambii copii împreună
6.2. Programul copiilor în perioada vacanţelor când ambii părinţi lucrează
6.3. Celebrarea unor evenimente importante
7. Educaţia copiilor
8. Luarea deciziilor
8.1. Problemele importante în legătură cu copiii asupra cărora decid împreună
8.1.1. Activităţile şi performanţele şcolare
8.1.2. Activităţi extraşcolare (excursii, tabere, cursuri, competiţii)
8.1.3. Starea lor de sănătate
8.1.4. Grupul de prieteni
8.2. Deciziile în legătură cu problemele curente vor fi luate separat :
8.2.1. Rutina zilnică
8.2.2. Efectuarea temelor
8.2.3. Alimentaţie
8.2.4. Cumpărături (îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, etc)
8.2.5. Plimbări şi activităţi cu copiii în timpul liber
8.2.6. Vizite la prieteni, cunoştinţe, rude
9. Rezolvarea disputelor atunci când părinţii trebuie să ia decizii împreună
10. Suportarea cheltuielilor privind pensia alimentară (obligaţia de întreţinere)
11. Patern-urile de comunicare şi schimbul de informaţii
12. Îngrijirea copiilor în lipsa părinţilor
13. Ocazii şi evenimente speciale
14. Activităţi extraşcolare
15. Transportarea copiilor între cele două case
16. Menţinerea contactului când copiii sunt cu celălalt părinte
17. Menţinerea legăturilor cu membrii familiei extinse
18. Aspecte privind eventuale probleme de comportament sau psihiatrice
19. Religie
20. Abordarea copilului ca individ cu personalitate unică
21. Separarea problemelor de cuplu faţă de cele de părinţi
22. Cum facem schimbări de rutină
23. Modalitate în care se fac schimbări importante
24. Raportarea eventualelor cazuri de violenţă
25. Încurajarea relaţiei părinte-copil
26. Modalitatea în care informăm copiii în legătură cu acordul nostrum
Va rog sa prezentati toate aceste detalii tatalui copilului si evaluati impreuna efectele asupra copilului dumneavoastra.Toate aceste detalii nu se vor evidentia in instant , deci un plan parental mediat cu ajutorul unui mediator poate fi Solutia in cazul dv. Impartirea pe zile a domiciliului stabil la un minor de 5 luni nu este sanatos a se stabilii.
Comform legii 192/2006,Alin. (1) al art. 58 a fost modificat de pct. 27 al art. I din LEGEA nr. 370 din 26 noiembrie 2009, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 831 din 3 decembrie 2009.
(1) Înţelegerea părţilor nu trebuie să cuprindă prevederi care aduc atingere legii şi ordinii publice, dispoziţiile art. 2 fiind aplicabile.
(2) Înţelegerea părţilor poate fi afectată, în condiţiile legii, de termene şi condiţii.
În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, notarul public sau instanţa de judecată, după caz, putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor.
Deci acordul se depune in Camera de Consiliu unde vor fi invitate partile pentru a declara inca o data daca-si mentin acordul asa cum a fost el depus , se plateste timbre de 20lei si in cca o luna vi se transmite sentinta judecatoreasca
Răspuns la discuția Incredintare minor
Si eu va recomand sa faceti eforturi commune in mediere. Este in avantajul cauzei dar mai ales al minorului. Constat ca sunteti neincrezatoare , fiti insa sigura ca un mediator priceput o poate adduce la masa rotunda a medierii pe mama biologica si in cateva intalniri toti ati fi castigati in aceasta delicate situatie . Nu ziceti NU NU SE POATE! pana nu faceti eforturi in acest sens.Mai apoi instanta va autentifica acordul si planul parental care vor adduce beneficii reale copilului dar si intregii familii.
Răspuns la discuția Incredintare minor
Absolut corect! pe semne ca incredintarea la mama s-a facut pe vechiul cod de procedura .Ceea ce insa nu stabileste instanta cu lux de amanunte , este Planul Parental. Asadar medierea este indicata in aceasta situatie si asa cum am mai spus impreuna cu acordul de mediere si Planul Parental va adresati instantei pentru emiterea unei hotarari de expedient.
Răspuns la discuția Incredintare minor
modalitatea legala de stabilire a conditiilor de crestere a minorului este: 1) prin instanta si 2) ceea ce va recomand si eu la mediator. este necesar sa stabiliti de comun acord cu mama domiciliul minorului la tata, oricum aveti custodie comuna cu mama, ( conform noului cod civ) si ce este mai important pentru copil , planul parental.in tot ce veti intreprinde va recomand sa urmariti interesul superior al minorului . planul parental alaturi de acodul de mediere il puteti depune in camera de consiliu in vederea emiterii unei sentinte judecatoresti.

[ nu mai scrieti cu majuscule]